"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

wtorek, 7 stycznia 2014

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

 Ta jedna z najstarszych przypraw roślinnych posiada nieocenione właściwości kulinarne i lecznicze.
Czy wiecie, że w dawnych czasach ludzie zamożni nosili ją w sakwach jako synonim dobrobytu?
Nie było łatwo ją kupić, a jeśli nawet to był to pieniądz niemały. W dzisiejszych czasach owa przyprawa jest już dużo bardziej dostępna ale nie zapominajmy o jej bardzo cennych właściwościach.

                                        138 ZALET...


  Już w 1704 r.  .C.F. Paullini poświecił cały 800-stronicowy wolumin „stu trzydziestu ośmiu” zaletom muszkatołowca! Gałka muszkatołowa łagodzi skurcze żołądka i bóle, likwiduje wzdęcia, zatrzymuje biegunkę, obniża ciśnienie krwi. Badania dowodzą, iż powstrzymuje ona również rozwój choroby Alzheimera i poprawia pamięć.
Odtruwa organizm, szczególnie wątrobę. Łagodzi bóle stawów i mięsni .

                                          PRZYPRAWA KOCHANKÓW...

 

 Gałka muszkatołowa stosowana jest również jako afrodyzjak. Nazywana jest '' przyprawą kochanków'' dodana do potraw poprawia krążenie i rozpala zmysły ;)


gałka muszkatołowa


                                                ZASTOSOWANIE

 

 Jako niezwykle aromatyczna przyprawa stosujemy ją zwykle do przyprawiania ciast, pierników,
kremów, deserów owocowych. Używa ją się również do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo, wino, poncz. Dodawana jest też do zup, sosów, sałatek, ziemniaków, mięs – jagnięcina, baranina, potraw mięsnych i rybnych, zapiekanek, makaronów oraz potraw z warzyw, sera, pasztetów, kiełbas.

 Gałka muszkatołowa ze względu na swój niezrównany korzenny i intensywny aromat najlepsza
jest świeżo starta.

PRZEPISY Z GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ

 

Dość często do potraw mięsnych ( na przykład: kotleta) bądź ryby itp. potrzebujemy jakiegoś dodatku. Dlatego chciałam Was zachęcić do zrobienia dobrego puree z gałką muszkatołową ;)

                       PUREE ZIEMNIACZANE Z GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ

 

Składniki: ziemniaki,  łyżka masła, szczypta startej gałki muszkatołowej, szczypta soli,
1/3 szklanki mleka 

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Dodajemy masło, mleko
i gałkę muszkatołową. Tłuczemy nasze ziemniaki na puree. Podajemy do naszego dania:) 

                                  AROMATYCZNY PIERNIK  


 Natomiast jeśli macie ochotę na coś słodkiego to chciałabym podzielić się z Wami kolejnym pomysłem na potrawę z użyciem gałki muszkatołowej. Będzie nią piernik
Warto go upiec nie tylko w Święta bo jest pyszny, cudownie pachnie
 i  bardzo szybko go się zjada ;)

Piernik z bakaliami i gałką muszkatołową


Zobacz jeszcze => KWIAT MUSZKATOŁOWY - zastosowanie kulinarne i lecznicze
 

Gałkę muszkatołową możecie zakupić tutaj : gałka muszkatołowa

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze