Jak upiec idealnie kruchy i soczysty schab na Święta? Jak go przygotować aby nie był suchy? Potrzebny jest sprawdzony przepis i kilka ważnych wskazówek. Pamiętaj - jeżeli chcesz mieć schab na świąteczną niedzielę - przygotowania najlepiej rozpocząc już w czwartek lub piątek! Ale gwarantuję, że planowanie i czekanie się opłaci!
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 płaska łyżeczka soli peklującej
- 1 łyżeczka soli kuchennej
- Przyprawa do mięs
- Pieprz prawdziwy
- Pieprz ziołowy
- Ziele angielskie mielone
Wykonanie:
Zaczynamy od zapeklowania schabu. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym nacieramy ze wszystkich stron solą peklową.
Następnie schab nacieramy przygotowaną wcześniej w osobnej miseczce mieszanką przyprawową: (przyprawa do mięs, trochę pieprzu czarnego i ziołowego, 1 łyżeczka soli kuchennej, ziele angielskie).
Tak jak już wcześniej wspomniałam - jeśli chcemy mieć kruche i soczyste mięso na niedzielny obiad - peklowanie zaczynamy w piątek, a najlepiej już czwartek wieczorem. Tak przygotowane mięso owijamy folią spożywczą, wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki.
W niedzielę mięso wyjmujemy z lodówki i przekładamy do brytfanki. Wkładamy do rękawa - pamiętając, aby pozostawić w nim małą dziurkę.
Schab pieczemy w temp. 180 stopni: 1 kg mięsa - 1 godzina.
Smacznego!
Sól do peklowania w dobrej cenie kupisz: KLIK
Przyprawę do mięs kupisz: KLIK
Ziele angielskie mielone: KLIK
Pieprz ziołowy: KLIK
Komentarze
Prześlij komentarz