Korzeń mniszka pospolitego (lekarskiego)
Nie na darmo mniszek nazywa się lekarskim.💛🌻 Ten pospolity chwast już od średniowiecza uznawany był niemal za panaceum na wszelkie choroby. W celach leczniczych wykorzystuje się wszystkie części tej rośliny jednak najbogatszy w substancje lecznicze jest... korzeń!
Jesień to najlepszy czas na zbiory korzeni mniszka. Wtedy właśnie najwięcej cennych substancji koncentruje się w tej części rośliny.
Korzeń ten ma właściwości prebiotyczne. Wielokrotnie był zalecany w leczeniu niedokrwistości, białaczki i chorób nowotworowych oraz przy ogólnym osłabieniu ustroju. Pobudza też pracę wątroby i oczyszcza krew.
Poznaj bliżej cenne właściwości lecznicze korzeni mniszka lekarskiego i dowiedz się jak można go stosować.
Korzeń mniszka zawiera:
- kwasy fenolowe i ich estry: cykoriowy, chlorogenowy,
- gorzkie laktony seskwiterpenowe,
- glikozydy: syryngina, diydrosyryngina,
- triterpeny: β- amyryna, taraksasterol,
- fitosterole,
- politerpeny, żywice,
- inulinę - błonnik, który obniża poziom cukru we krwi, pomaga budować korzystną florę bakteryjną w jelitach, wzmacnia odporność,
- związki mineralne (głównie sole potasu ale też magnez, krzem, żelazo – wspomagają pracę układu mózgu, układu pokarmowego i odpornościowego).
Jakie działanie zdrowotne ma korzeń mniszka?
- Wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego. Zwiększa ilość soku żołądkowego oraz żółci, ułatwia jej przepływ w drogach żółciowych. Za działanie żółciotwórcze odpowiadają laktony seskwiterpenowe, które drażnią zakończenia nerwowe grzbietu języka, co prowadzi do zwiększonej sekrecji śliny, soków trawiennych i żółci.
Przetwory z korzeni mniszka zaleca się podczas rekonwalescencji po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby, po zabiegach na drogach żółciowych, w zastoju żółci w pęcherzu żółciowym, a także w zagrożeniu kamicą żółciową.
- Oczyszcza krew.
- Poprawia trawienie.
- Ma korzystny wpływ na mikroflorę jelitową.
Korzeń mniszka zawiera aż do 40% inuliny, należącej do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Inulina, jako naturalny prebiotyk, stanowi pożywienie dla bakterii bytujących w jelitach. Niemal w całości fermentowana jest przez mikroflorę okrężnicy (Bifidobacterium sp. i Lactobacillus sp.), co przyczynia się do intensywnego wzrostu „dobrych bakterii”. Produktami fermentacji są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (octowy, propionowy, masłowy), które hamują rozwój szkodliwych drobnoustrojów, np. E. coli i Salmonella. Nieliczne z badań wskazują ponadto, że związek ten może zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego.
- Działa moczopędnie. Polecany przy obrzękach spowodowanych zaburzeniami układu krążenia i nerek, podczas zmniejszenia dobowej ilości moczu.
- Obniża poziom cukru we krwi. Polecany przy początkach cukrzycy.
- Ma działanie przeciwnowotworowe (3).
Jak zbierać korzenie mniszka lekarskiego?
Ważne, aby znaleźć miejsce gdzie łąka nie była traktowana środkami chemicznymi, a teren nie jest zanieczyszczony. Na zbiory korzeni najlepiej wybrać się jesienią, ponieważ wtedy najwięcej substancji koncentruje się w tej części rośliny.
Ważne jest także, aby nie pomylić mniszka lekarskiego z mleczem. Tak – do tej pory mogliście myśleć, że mamy do czynienia z dwoma nazwami jednej rośliny. Mimo że potocznie mniszek lekarski jest określany mleczem to nie to samo. Mlecz jest chwastem, a mniszek ziołem leczniczym i jadalnym. Jak je rozróżnić? Mlecz ma więcej kwiatów na jednej łodydze - rozgałęzia się u góry. Z jednego korzenia mniszka lekarskiego także wyrasta kilka kwiatów, ale łodygi rozgałęziają się już przy ziemi. Rośliny te łatwo rozpoznać po przekwitnięciu. Mniszek staje się lubianym przez nas dmuchawcem, zaś mlecz - przekwita w bardziej zwartą kulkę.
Źródło: (1)
Korzenie mniszka wydobywa się w całości, bez uszkodzeń, ważne jest aby zachować wartościowe soki. Po zebraniu myjemy je, starannie osuszamy, odcinamy części nadziemne i suszymy.
Właściwe suszenie korzeni przebiega w temperaturze 30 stopni!
Przetwory z korzeni mniszka
HERBATKA Z KORZENIA MNISZKA
Herbatę z mniszka można przygotować od razu po zebraniu korzeni. Należy w tym celu zagotować w garnuszku litr wody. Dodajemy do niej 2 łyżeczki (obranego i oczyszczonego wcześniej) korzenia mniszka lekarskiego.
Następnie garnuszek przykrywamy na kilka minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok. 40 minut. Sporządzony napar przecedzamy przez sitko. Herbatka jest gotowa do picia.
✅ Korzenie mniszka po ususzeniu i zmieleniu mogą być wykorzystywane jako zamiennik kawy.
Suszony korzeń mniszka możesz kupić tutaj: KLIK
Źródła:
4. fot.: https://static.roslin.pl/static/plant_photos/1200px/taraxacum/officinale/5340a1f86f34098f5a8adea453627f7c0e8fac7c.jpg
https://static.roslin.pl/static/plant_photos/1200px/taraxacum/officinale/df5047420a65d1b1a6aadedd244b368f5adff17e.jpg
Komentarze
Prześlij komentarz