Figi
Figi to egzotyczne owoce od tysiącleci obecne w diecie człowieka. Owoce te wyróżniają się niezwykłymi właściwościami dobroczynnymi dla naszego organizmu. Interesujący jest fakt, że suszenie nie powoduje utraty ich substancji czynnych, a wprost przeciwnie – zawartość składników odżywczych wzrasta 3- do 4-krotnie w stosunku do świeżych owocostanów. Figi to prawdziwa bomba witaminowa i znakomita przekąska na jesienne wieczory.
Dlaczego warto jeść figi?
- Suszone figi są jednym z najlepszych źródeł wapnia wśród owoców! 100 gram fig dostarcza prawie tyle samo wapnia co szklanka mleka! W związku z tym suszone figi mogą zapobiec m.in. osteoporozie. Dlatego powinny po nie sięgać przede wszystkim osoby starsze, kobiety po menopauzie, małe dzieci, osoby z niedoborem witaminy D, prowadzące siedzący tryb życia, a także palące papierosy czy nadużywające alkoholu.
- Za dobroczynne właściwości suszonych fig odpowiedzialny jest również potas, który się w nich znajduje. Pomaga między innymi w utrzymaniu ciśnienia krwi na właściwym poziomie, prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego.
- Zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego - aż 10 g w 100 g. Najwięcej ze wszystkich suszonych owoców.
Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, pomaga utrzymać zdrowe ciśnienie krwi i prawidłowy poziom cholesterolu. Wspomaga serce i reguluje pracę jelit. Badania naukowe wykazały, że spożywanie produktów bogatych w błonnik, może zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na choroby serca i raka jelita grubego.
- Obecny w nich cynk sprzyja prawidłowemu działaniu układu hormonalnego.
- Figi są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.
- Suszone figi posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, które są związane z dużym stężeniem polifenoli.
- Figi są określane jako afrodyzjak. Zaleca się je mężczyznom, którzy mają problemy z erekcją.
Figi zawierają aminokwasy zwiększające popęd seksualny. Dzięki figom poprawia się także wytrzymałość podczas stosunku.
- Najnowsze badania dowodzą, że figi mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Gotowane w mleku uśmierzają bóle gardła i zwalczają kaszel.
- Jedzenie ich zapobiega otyłości (4).
- Zapobiegają anemii, nowotworom, chorobom wątroby, cukrzycy (5).
Pozwalają też kontrolować poziom cholesterolu (6).
Figi - nie tylko jako przekąska
Figi mają bardzo szerokie zastosowanie. Nadają się nie tylko do deserów, marmolad, dżemów. sałatek, kompotów, jako dodatek do owsianki czy budyniu, ale używa się ich również w medycynie naturalnej.
SYROP Z MIODU I FIGI NA BÓL GARDŁA
Syrop z miodu i figi to doskonałe lekarstwo na ból gardła, szczególnie skuteczne też w przypadku zapalenia migdałków.
Składniki:
- 3 figi
- 2 łyżki stołowe miodu
- odrobina wody
Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój figi, następnie zagotuj je w wodzie. Dodaj miód, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy syrop nabierze jednolitej konsystencji, przelej go do szklanego słoika, a następnie szczelnie zamknij. Możesz przechowywać go też w lodówce nawet przez dwa tygodnie.
Spożywaj łyżkę stołową syropu na pusty żołądek, kolejną po południu, a ostatnią przed pójściem spać. Stosuj codziennie przez tydzień.
Jak jeść figi suszone?
Najlepiej spożywać je bezpośrednio, ale można również wcześniej namoczyć je w wodzie. Wówczas owoce będą bardziej miękkie. Suszone figi świetnie komponują się także z wytrawnymi potrawami. Serwowane z boczkiem lub kozim serem będą oryginalną przystawką na każdej imprezie.
Suszone figi możesz kupić: KLIK
Źródła:
Komentarze
Prześlij komentarz