Figi - bomby witaminowe - dlaczego warto po nie sięgać jesienią?

 Figi

Figi to egzotyczne owoce od tysiącleci obecne w diecie człowieka. Owoce te wyróżniają się niezwykłymi właściwościami dobroczynnymi dla naszego organizmu. Interesujący jest fakt, że suszenie nie powoduje utraty ich substancji czynnych, a wprost przeciwnie – zawartość składników odżywczych wzrasta 3- do 4-krotnie w stosunku do świeżych owocostanów. Figi to prawdziwa bomba witaminowa i znakomita przekąska na jesienne wieczory.


Dlaczego warto jeść figi?

-  Suszone figi są jednym z najlepszych źródeł wapnia wśród owoców! 100 gram fig dostarcza prawie tyle samo wapnia co szklanka mleka! W związku z tym suszone figi mogą zapobiec m.in. osteoporozie. Dlatego powinny po nie sięgać przede wszystkim osoby starsze, kobiety po menopauzie, małe dzieci, osoby z niedoborem witaminy D, prowadzące siedzący tryb życia, a także palące papierosy czy nadużywające alkoholu.

- Za dobroczynne właściwości suszonych fig odpowiedzialny jest również potas, który się w nich znajduje. Pomaga między innymi w utrzymaniu ciśnienia krwi na właściwym poziomie, prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego.

- Zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego - aż 10 g w 100 g. Najwięcej ze wszystkich suszonych owoców. 

Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, pomaga utrzymać zdrowe ciśnienie krwi i prawidłowy poziom cholesterolu. Wspomaga serce i reguluje pracę jelit. Badania naukowe wykazały, że spożywanie produktów bogatych w błonnik, może zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na choroby serca i raka jelita grubego.

- Obecny w nich cynk sprzyja prawidłowemu działaniu układu hormonalnego.

- Figi są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.

- Suszone figi posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, które są związane z dużym stężeniem polifenoli.

- Figi są określane jako afrodyzjak. Zaleca się je mężczyznom, którzy mają problemy z erekcją.

Figi zawierają aminokwasy zwiększające popęd seksualny. Dzięki figom poprawia się także wytrzymałość podczas stosunku.

- Najnowsze badania dowodzą, że figi mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Gotowane w mleku uśmierzają bóle gardła i zwalczają kaszel. 

- Działają przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie (23).

- Jedzenie ich zapobiega otyłości (4).

- Zapobiegają anemii, nowotworom, chorobom wątroby, cukrzycy (5).
Pozwalają też kontrolować poziom cholesterolu (6).


Figi - nie tylko jako przekąska

Figi mają bardzo szerokie zastosowanie. Nadają się nie tylko do deserów, marmolad, dżemów. sałatek, kompotów, jako dodatek do owsianki czy budyniu, ale używa się ich również w medycynie naturalnej.


SYROP Z MIODU I FIGI NA BÓL GARDŁA

Syrop z miodu i figi to doskonałe lekarstwo na ból gardła, szczególnie skuteczne też w przypadku zapalenia migdałków.

Składniki:

- 3 figi
- 2 łyżki stołowe miodu
- odrobina wody

Sposób przygotowania:

Obierz i pokrój figi, następnie zagotuj je w wodzie. Dodaj miód, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy syrop nabierze jednolitej konsystencji, przelej go do szklanego słoika,  a następnie szczelnie zamknij. Możesz przechowywać go też w lodówce nawet przez dwa tygodnie.
Spożywaj łyżkę stołową syropu na pusty żołądek, kolejną po południu, a ostatnią przed pójściem spać. Stosuj codziennie przez tydzień.

Jak jeść figi suszone? 

Najlepiej spożywać je bezpośrednio, ale można również wcześniej namoczyć je w wodzie. Wówczas owoce będą bardziej miękkie. Suszone figi świetnie komponują się także z wytrawnymi potrawami. Serwowane z boczkiem lub kozim serem będą oryginalną przystawką na każdej imprezie.

Suszone figi możesz kupić: KLIK


Źródła:

Komentarze