Chleb świętojański - Chleb Świętego Jana - czyli owoce szarańczynu strąkowego - jako zamiennik kakao dla alergików i nie tylko!

Chleb świętojański
Inne nazwy: chleb Świętego Jana, owoce szarańczynu strąkowego, karob, ceratonia (Ceratonia siliqua L.).

Chleb świętojański, znany też jako karob, to owoce z drzewa karobowego, którego botaniczna nazwa to szarańczyn strąkowy albo ceratonia. Nazwa chleb świętojański bierze się z opowieści o tym, że św. Jan Chrzciciel, podczas swoich odosobnień, żywił się miodem leśnym oraz szarańczą, czyli - jak przypuszczają badacze - owocami szarańczynu. Strąki tego gatunku spożywał podobno także Syn Marnotrawny po roztrwonieniu pieniędzy. 

Jakie właściwości ma ten tajemniczy produkt? W jaki sposób jest obecnie używany?

Owoce karobu można zjadać w całości: suszone wystarczy przeżuwać lub zemleć na mąkę. W smaku przypominają osłodzone kakao (karob jest naturalnie słodki), często używane są więc jako jego zamiennik, zdrowszy, bo nie zawierający kofeiny i teobrominy, które działają pobudzająco, są uzależniające i mogą powodować alergie.

Karob jest nie tylko pozbawiony tych wad, dodatkowo zawiera 7 razy mniej tłuszczu niż kakao, jest za to 3 razy od niego bogatszy w wapń!

Mniej od kakao zawiera natomiast magnezu, żelaza, cynku i selenu.

Stosowanie produktów z chleba świętojańskiego może zapobiegać wielu chorobom. Warto go więc poznać i zacząć dodawać do ulubionych produktów: koktajli, budyniów. ciast, babeczek czy domowej "Nutelli".




Działanie zdrowotne i zalety chleba świętojańskiego

- Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Poprawia trawienie, pomaga na zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

- Stosowany jako zamiennik kakao, melasy, czekolady.

- Jest produktem naturalnym. Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.

-  Karob jest naturalnie słodki, dzięki czemu nie trzeba już do potraw dodawać cukru. 

- Obniża poziom cholesterolu we krwi, a sam nie zawiera tzw. złego cholesterolu (LDL).

- Nie zawiera kofeiny, polecany jest więc osobom z wysokim ciśnieniem.

- Jest bogaty w fosfor i wapń, pomaga w walce z osteoporozą.

Karob nie zawiera także kwasu szczawiowego, który jest przyczyną zmniejszenia poziomu wchłanialności wapnia i cynku.

- Występujący w karobie kwas galusowy jest silnym przeciwutleniaczem, o właściwościach antyseptycznych i blokujących związki rakotwórcze.

- Pozyskiwana z nasion karobu guma karobowa (znana także jako mączka chleba świętojańskiego) używana jest jako substancja zagęszczająca i posiada symbol E410. Zawiera ona głównie galaktomannany.

- Karob zaleca się astmatykom i alergikom, gdyż łagodzi dolegliwości związane z ich chorobami. 


Zastosowanie w kuchni



Zamiennik kakao, melasy, czekolady.

- Dodatek do ciast, ciasteczek, babeczek.

- Dodatek do koktajli, słodkich napoi.

- Dodatek do płatków, muesli.


Chleb świętojański, czyli owoce z drzewa karobowego możesz kupić tu: KLIK


Źródła:

Komentarze