Mąka kokosowa
Mąka kokosowa ze względu na swoje zalety i korzyści zdrowotne cieszy się coraz większą popularnością i zainteresowaniem. Można nią z powodzeniem zastąpić tradycyjną mąkę pszenną, a jej wartości odżywcze są wielokrotnie większe. Przyjrzyjmy się zatem nieco bliżej czemu zawdzięczamy jej rosnącą coraz bardziej popularność. Dlaczego też uznaje się ją za ciekawy zamiennik innych mąk? O tym dowiemy się w dzisiejszym artykule!
✅ Mąka kokosowa, jak wiele cenionych produktów spożywczych, jest produktem ubocznym z procesu wytwarzania innego wyrobu. Dokładniej jest produktem ubocznym produkcji oleju i mleka kokosowego. Wytwarza się ją z miąższu orzecha kokosowego, które jest oddzielone od skorupy, tarte i przecedzane, aby oddzielić mleko kokosowe. Następnie miąższ jest suszony, czy raczej pieczony w niskiej temperaturze i finalnie zmielony na mąkę.
Jakie zalety ma mąka kokosowa?
- Mąka kokosowa jest bogata w błonnik i zawiera go ponad 13 razy więcej niż mąka pszenna. Błonnik zawarty w mące kokosowej jest nierozpuszczalny i dzięki temu dłużej jesteśmy syci.
Ilość błonnika w zależności od źródła waha się od 40 g nawet do 60 g w 100 g mąki.
- Posiada niski indeks glikemiczny, który może mieć wartość nawet dwukrotnie mniejszą niż w przypadku mąki pszennej. Zwrócić na nią uwagę więc powinny szczególnie osoby zmagające się z cukrzycą.
- Nie zawiera glutenu. Pozwala zatem osobom z alergią lub nietolerancją glutenu cieszyć się ulubionymi wyrobami piekarniczymi oraz cukierniczymi bez ryzyka reakcji ze strony organizmu.
- Jest bogata w białko roślinne. W 100 g mąki kokosowej znajduje się 18 g białka co stanowi 37 proc. dziennego zapotrzebowania.
- Jest mąką niskowęglowodanową.
- Z powodzeniem może zastąpić kuchenną mąkę! Upieczemy z niej chleb, bułeczki, spód do pizzy, ciasta, ciasteczka i babeczki. Świetnie nada się też do naleśników, omletów, pierogów i panierki do mięs.
- Mąka kokosowa będzie też świetnym dodatkiem do dań, w tym zagęszczania zup i sosów.
- Jest niesamowicie chłonna i już niewielki dodatek mocno zagęszcza płyn/ ciasto!
- Mąka kokosowa jest neutralna w smaku, ma lekki kokosowy posmak i zapach, ale nie jest słodka. Dlatego więc mąki kokosowej można używać zarówno w przepisach na wypieki słodkie, jak i słone.
Zasady stosowania mąki kokosowej
✅ Ponieważ mąka kokosowa nie zawiera glutenu to wypieki sporządzone na jej bazie będą kruche i łamliwe. Aby zapobiec łamliwości ciasta trzeba dodać do nich jajka.
Dodatek banana do wypieków, placków, naleśników z mąką kokosową sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne.
✅ Na każdą łyżkę mąki kokosowej dodawaj łyżkę wody.
✅ 1 szklankę mąki pszennej zastępuj 1/3 szklanki mąki kokosowej.
✅ Ponieważ mąka kokosowa z łatwością wchłania duże ilości wody trzeba ją przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby nie wchłaniała wilgoci.
Mąkę kokosową kupisz tutaj: KLIK
Komentarze
Prześlij komentarz