Czarna jagoda (czernica, jagoda leśna) - bomba witaminowa i bogactwo antyoksydantów!

Czarna jagoda (Vaccinium myrtillus)
Inne nazwy - czernica, jagoda leśna, borówka czarna, jagodzina, borowina.
Co zawiera - pektyny, alkohole, garbniki, karoteneidy, enzymy (o działaniu zbliżonym do penicyliny), barwniki antocyjanowe, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, benzoesowy, chinowy, mlekowy), sole mineralne (wapń, żelazo, siarka, potas, duże ilości manganu), saponiny, duże ilości witamin, zwłaszcza C, B1, P, PP, D, oraz prowitaminę A.

Czarne jagody to prawdziwa bomba witaminowa! Są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny, a w dodatku zawierają jedną z najwyższych ilości antyoksydantów spośród najczęściej jedzonych warzyw i owoców na świecie! Znalazły się one na liście ORAC opracowanej przez Departament Rolnictwa USA – liście produktów o wysokim stopniu ochrony organizmu przed reaktywnymi formami tlenu. (5)  Warto poznać dokładniej właściwości czarnych jagód, gdyż mają one ich tak wiele, że nie sposób ich wszystkich wymienić! Korzystajmy z ich dobrodziejstw, zwłaszcza gdy jest na nie sezon!


Czarne jagody z uwagi na bardzo wysoką aktywność antyoksydacyjną powinny stanowić ważny element codziennej diety,  jako czynnik stanowiący działanie prewencyjne wielu poważnych chorób (4).



Kto szczególnie powinien jeść czarne jagody?

- Osoby chore na cukrzycę. Czarne jagody zawierają w sobie substancję zwaną wakcyniną, która działając podobnie do insuliny obniża poziom cukru we krwi.

W badaniu przeprowadzonym z udziałem 32 osób z obniżoną wrażliwością na działanie insuliny, koktajl z jagód znacznie poprawił tolerancję organizmu na insulinę (1).

- Osoby mające problem z zaparciami (owoce surowe) i biegunkami (suszone lub gotowane).

- Osoby starsze oraz mające problem z zapamiętywaniem. Jagody zawierają związki znane jako flawonoidy – są to związki mające działanie między innymi antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. 

Przeprowadzono szereg badań, w których wykazano, że jedzenie owoców jagodowych ma pozytywny wpływ na zdolność uczenia się i zapamiętywania. 

Badanie przeprowadzone na starszych osobach ze wczesnymi zanikami pamięci, wykazało znaczą poprawę już po 12 tygodniach spożywania czarnych jagód. (2, 3)


Jakie działanie zdrowotne mają czarne jagody?

- Mają zbawienne działanie na wzrok. Dzięki zawartości luteiny pomagają one zachować prawidłowe widzenie. Uwzględnienie ich w codziennej diecie pozwoli także uchronić się przed krótkowzrocznością lub obniżyć prawdopodobieństwo jej występowania. Czarne jagody zalecane są przede wszystkim tym osobom, które zmagają się z nadwrażliwością na światło oraz tym wszystkim, którzy mają problemy z przystosowaniem wzroku do różnego rodzaju oświetlenia. Warto wspomnieć także o tym, że jagody leśne chronią oczy przed zwyrodnieniami, a także przed zaćmą oraz tak zwaną kurzą ślepotą.

- Posiadając silne działanie antyoksydacyjne zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby:  nowotworowe, sercowo- naczyniowe i degeneracyjne.

- Poprawiają stan naczyń krwionośnych oraz krążenie.

- Pomagają osobom starszym w zachowaniu funkcji poznawczych i neuromotorycznych, a także zapobiegają udarom i incydentom zakrzepowym.

- Wzmacniają odporność. 

- Mają właściwości bakteriobójcze. Pomagają zapobiegać stanom zapalnym układu moczowego. Borówka czernica niszczy nawet gronkowce i paciorkowce.

- Działają przeciwrobaczo (glisty i owsiki u dzieci).

- Stanowią bogactwo witamin i minerałów. 

- Obniżają poziom cholesterolu  LDL na korzyść cholesterolu HDL.

- Mają działanie przeciwnowotworowe. Jagody zawierają silne antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki powodujące uszkodzenia DNA. Liczne badania sugerują, że jagody i ich aktywne składniki mogą być skutecznym środkiem przeciwnowotworowym.

 Badania in vitro oraz na zwierzętach wskazują na zapobieganie powstawaniu nowotworów oraz hamowanie ich rozwoju (zwłaszcza w odniesieniu do raka jelita grubego, co związane jest z właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwzapalnymi, wywoływaniem apoptozy i regulacją angiogenezy.




CZARNE JAGODY NA BIEGUNKĘ, PRZY NIEŻYTACH GÓRNYCH DRÓG ODDECHOWYCH, W POCZĄTKOWYCH STADIACH CUKRZYCY, JAKO ŚRODEK MOCZOPĘDNY

Przygotuj niewielki garnuszek i wsyp do niego 1-3 łyżki suszonych owoców czarnej jagody. Zalej je 1,5 szklanki gorącej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem 5-7 minut. Odstaw na około 10 minut. Odcedź. Przyrządzony w ten sposób napar należy pić 2-3 razy dziennie po około pół szklanki po posiłkach.

CZARNE JAGODY NA OWSIKI U DZIECI

Podaje się 1 l świeżych jagód roztartych z cukrem lub 50 g suszonych owoców zalanych szklanką wrzątku, roztartych i posłodzonych; spożywa się je w 4 porcjach w ciągu dnia. Kurację taką należy przeprowadzać przez 3 dni, kończąc podaniem środka przeczyszczającego.


✅ Czy wiesz, że...

Poza sezonem, (ale także i w trakcie niego) możesz kupić czarne jagody liofilizowane.(KLIK).
Jagody liofilizowane zachowują swoją słodycz, smak oraz aromat, a dodatkowo są dostępne gdzie chcemy i kiedy chcemy.

 Liofilizacja jest jedną z najlepszych metod konserwowania żywności, dzięki niej owoce zachowują maksimum smaku i wartości odżywczych.

Czarne jagody po zalaniu wodą mogą być serwowane ze śmietaną, lodami lub jako dodatek  do ciast czy ciasteczek. Idealne także do kompotów. 


Źródła:
6. Tyszyńska - Kownacka Danuta, Starek Teresa: Zioła w polskim domu; Wydawnictwo WATRA; Warszawa 1988.

Komentarze