Roladki z kurczaka nadziewane serem, papryką i ogórkiem kiszonym - to pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad. 💗🍴 Mięciutkie, rozpływające się w ustach roladki przywołają do stołu każdego domownika, gorąco polecam! :)
SKŁADNIKI:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 4-5 kawałków sera żółtego
- 2 ogórki kiszone
- pół czerwonej papryki
- pół pomidora
- olej roślinny
- 1 jajko
- bułka tarta, mąka
- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Pierś myjemy. Kroimy w cienkie plasterki. Mięso nacieramy solą i przyprawami. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
2. Ogórki i paprykę kroimy w słupki, pomidor w cienkie plasterki.
3. Mięso rozbijamy lekko tłuczkiem przez folię spożywczą. Na rozbitą pierś nakładamy kawałki sera żółtego, a na to kawałki ogórka, papryki i pomidora. Ciasno zawijamy zabezpieczając brzegi wykałaczkami. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce i mące.
4. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy roladki na złoty kolor z każdej strony.
5. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy trochę wodą lub bulionem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180st.
6. Po upieczeniu wyjmujemy wykałaczki. Podajemy z sosem pieczeniowym. Gotowe!
Tak przygotowane roladki, mogą być genialną przekąską na każdą okazję lub smacznym dodatkiem do ryżu lub puree z ziemniaków w towarzystwie zestawu surówek. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz