Kardamon - Elettaria cardamomum
Inne nazwy: kardamon malabarski, kardamon cejloński, długi, indyjski, jawajski,
Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Pochodzi z Indii i Sri Lanki. Nazywany jest królową przypraw, 👑 obok króla przypraw czarnego pieprzu. Ma niezwykle bogaty aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. Ale warto wiedzieć, że oprócz walorów smakowych kardamon posiada również cechy prozdrowotne.
Jakie działanie lecznicze ma kardamon?
- Przeciwzapalne i antyoksydacyjne - przeciwdziała szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników. W dużej mierze odpowiadają za to olejki eteryczne: cyneol, octan terpinylu i limonen.
- Przeciwnowotworowe. Hinduskie badania wykazały, że dieta obfita w kardamon czterokrotnie zwiększa apoptozę – proces obumierania komórek rakowych.
- Przeciwbakteryjne. Ekstrakt z kardamonu wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko mikroorganizmom, bytującym w jamie ustnej, a także przeciwko Salmonella typhi oraz E. coli, B.proteus, Klebsiella i Pseudomonas.
- Obniża ciśnienie krwi i zapobiega tworzeniu się skrzepów.
- Ma korzystny wpływ na układ trawienny. Od tysięcy lat, stosowano go jako lekarstwo na bóle brzucha, wzdęcia, nudności i wymioty. Kardamon poprawia przemianę materii, wspomaga wchłanianie pokarmów i ułatwia trawienie białek.
- Poprawia apetyt.
- Działa przeciwskurczowo, łagodzi ból.
- Wzmacnia organizm.
Kardamon w kuchni
Ponieważ kardamon jest indyjską przyprawą, świetnie będzie nadawał się właśnie do dań kuchni dalekowschodniej, np. garam masala, pilaw oraz curry. Stanowi doskonałą mieszankę z imbirem i cynamonem. Wydobywa smak potraw nadając im także niezwykły aromat.
Świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych.
Podobnie jak imbir czy cynamon, może być używany do deserów: ciast, ciasteczek, naleśników z jabłkowym nadzieniem, pierników czy lodów.
Dodatek przyprawy do kawy lub herbaty nada jej niepowtarzalnego smaku i aromatu, wszak tradycyjną kawę turecką przygotowuje się z jego dodatkiem.
Kardamon wykorzystuje się także jako dodatek do wyrobu nalewek, wódek, likierów i grzanego wina.
✅ Kupując kardamon najlepiej wybierać ten w całości i samodzielnie rozłupywać łupinki, a następnie miażdżyć ziarenka w moździerzu. Przechowywany w formie sypkiej dość szybko traci swój niepowtarzalny aromat. Dlatego strączki kardamonu powinny być przechowywane w całości.
✅ Zważywszy na to, że kardamon jest bardzo intensywny w smaku, nie należy przesadzać z jego ilością gdyż nadmiar kardamonu może zepsuć smak potrawy.
Kardamon - przepisy
HERBATKA Z KARDAMONEM (na trawienie)
1 łyżeczkę rozgniecionego kardamonu wsypać do kubka, zalać wrzątkiem. Parzyć 10-15 minut.
NAPAR Z KARDAMONU (na przeziębienie i grypę, wzmacnia fizycznie i psychicznie, warto stosować przy wyczerpaniu i osłabieniu w przebiegu chorób zakaźnych oraz po większym wysiłku)
1 łyżeczkę rozdrobnionego kardamonu zalać 1 szklanką wrzącego mleka, odstawić na 30 minut, osłodzić miodem. Pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance. Można podawać dzieciom.
Najlepszej jakości kardamon cały, ale także mielony z nasion kupisz tutaj: KLIK
Źródła:
Komentarze
Prześlij komentarz