Leczniczy ROKITNIK - "Złoto Syberii" i bomba witaminowa !

Rokitnik zwyczajny

Inne nazwy: rokitnik pospolity, rosyjski ananas, syberyjski ananas, cierń morski, koralowiec,
złoto Syberii

Rokitnik jest krzewem, który dorasta do 6 metrów i posiada charakterystyczne, soczyste, pomarańczowe owoce.  Każdy owoc zawiera jedną gładką, spłaszczoną pestkę. Bez obaw można je jeść na surowo. Owoce rokitnika utrzymują się na roślinie przez całą zimę, aż do wiosny. Smak ich jest charakterystyczny, kwaśno-gorzkawy ze słabo wyczuwalnym posmakiem oleju, niektórzy doszukują się smaku ananasa i brzoskwini. Właściwości lecznicze rokitnika zostały poznane już w starożytności. Docenił go sam Aleksander Wielki, którego żołnierze przypadkowo odkryli, że konie, którym pozwalano podjadać owoce rokitnika szybko nabierały siły, a ich sierść była piękna i błyszcząca. Stąd też, wzięła się nazwa rodzajowa rokitnika -  Hippophaë (Z greki hippos – koń, pháo – błyszczeć).

Właściwości lecznicze rokitnika 

właściwości lecznicze rokitnika

- Olej z rokitnika   pomaga osłabić toksyczny wpływ lekarstw i promieniowania rentgenowskiego na organizm. Zawiera bardzo dużo rzadko spotykanego w przyrodzie kwasu palmitynowego, który np. przyspiesza regenerację naskórka i gojenie ran. Nic dziwnego, że rokitnik stosowano na szeroką skalę w medycynie współczesnej do leczenia oparzeń, odmrożeń, odleżyn, gruźlicy skóry, egzemy oraz uszkodzeń skóry i błon śluzowych przez promieniowanie radioaktywne po wybuchu elektrowni atomowej w Czarnobylu ! 
Osobiście polecam olej z rokitnika na wrzody i zgagę.  Olej ten stosowano nawet w szpitalach na chorobę wrzodową. Wspomaga gojenie się wrzodów i przynosi znaczną ulgę choremu.
Uwaga! Przeciwwskazaniem do stosowania oleju z rokitnika są stany zapalne trzustki i wątroby oraz ostre kamica żółciowa.

-  Nalewka z  owoców rokitnika stosowana jest na dolegliwości żołądkowe, przeziębienia i choroby skóry. 

- Napar z suszonych owoców rokitnika jest polecany na odporność i wszelkie infekcje.
Usprawnia również pracę mózgu i układu pokarmowego. Dodaje energii i poprawia nastrój!

Herbatka z rokitnika przepis : 1 łyżkę suszonych owoców zalać szklanka wrzątku, pozostawić pod przykryciem 20 min. Odcedzić. Można dosłodzić miodem do smaku.

Rokitnik w kuchni

Jak już pisałam dojrzałe owoce rokitnika można jeść świeże. Można także robić z nich różne przetwory, takie jak konfitura z cukrem (1 : 1), soki, dżemy, nalewki i inne produkty. 
Z suszonych owoców rokitnika możemy parzyć sobie bardzo zdrowe herbatki, które pomogą nam podnieść odporność, jak również uporać się z infekcjami i przeziębieniem.  
Z suszonych owoców rokitnika robimy również nalewki !

Na koniec chciałabym Wam zaproponować zrobienie bardzo zdrowego soku z rokitnika:

Przepis na sok z rokitnika 
(przepis zaczerpnięty z: sekrety-zdrowia.org)







Składniki :

1 kg owoców rokitnika

0,5 kg cukru


Owoce dokładnie umyć w ciepłej wodzie, lekko zgnieść w garnku np. tłuczkiem do ziemniaków. 
Następnie zalać litrem wrzącej wody, przykryć i podgrzewać 30 min na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Zdjąć z ognia i odcedzić wystudzony płyn przez sitko wyścielone gazą. Owoce zalać dwiema szklankami wrzącej wody i powtórzyć procedurę. Zlać oba płyny do jednego garnka, wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Rozlać sok do słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować ok. 15 min w kąpieli wodnej.
Sok pić rozcieńczony w proporcji 1:4 z wodą lub innym sokiem, lub dodawać do herbatek. Doskonale wzmacnia odporność i zapobiega chorobom.


Rokitnik suszony, do herbatek, nalewek i nie tylko możecie kupić tu: KLIK

Komentarze