Jałowiec - na ból brzucha i mięśni...no i ta jałowcówka !

Jalowiec 

Owoców jałowca jako przyprawy używano już w starożytnej kuchni rzymskiej. 
Uważany był za krzew magiczny, który odpędza wszelkie zło. 
Od wieków stosowany był jako środek przeciwzapalny, wzmacniający, moczopędny i detoksykujący.
I nie bez powodu, ponieważ owoce jałowca zawierają substancje o działaniu bakteriobójczym.




                               Jałowiec - działanie i właściwości                               


1. Powoduje ukrwienie błony śluzowej przewodu pokarmowego ( zapobiega niestrawnościom ).

Już znany niemiecki zielarz ksiądz Sebastian Kneipp radził by osoby z problemami żołądkowymi żuli
jagody jałowca. Pierwszego dnia 4 ziarenka,  drugiego 5 i tak do 15 ziarenek w dwunastym dniu kuracji. Następnie dawkę zmniejszamy o 1-no ziarenko, tak by w 10-tym dniu spadło do 5-ciu.

Owoce jałowca bardzo skutecznie oczyszczają żołądek. Są naturalnym lekarstwem na zgagę, 
niestrawność i wzdęcia. Poprawiają  też trawienie i pobudzają apetyt.

2. Jałowiec oddziałuje również na tkankę płuc - ułatwia oddychanie. Jest wykorzystywany
    w leczeniu zapalenia oskrzeli, kataru, zapalenia zatok.

3. Poprawia krążenie krwi. Nasila skurcze mięśnia sercowego. 

4. Pomaga przy bólach reumatycznych i nerwobólach. Kąpiele z dodatkiem jałowca łagodzą
    bóle mięśni i ścięgien oraz działają relaksująco.

5. Owoce jałowca to skuteczny środek przy infekcjach dróg moczowych.  Mogą bardzo pomóc
    przy leczeniu kamicy nerkowej, zaburzeniach oddawania moczu itp. Napar z owoców jałowca 
    działa moczopędnie, dezynfekuje drogi moczowe i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów
    przemiany materii.

6. Stosowany jako olejek jałowcowy ma bardzo dobry wpływ na gospodarkę wodną organizmu.
    Dlatego też jest wykorzystywany w masażu przeciw otyłości i cellulitowi. Taki olejek ma również
    właściwości antyseptyczne, tonizujące i odtruwające.
    Olejek jałowcowy można mieszać i innymi olejkami i stosować do leczenia zmian trądzikowych
    - stosowany samodzielnie ma zbyt silne działanie.
    Zażywany doustnie ( np. jako wyciąg z jagód ) działa przeciw-trądzikowo.

7. Owoce jałowca są bogate w substancje o działaniu podobnym do antybiotyków i sulfonamidów.
    Mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i pierwotniakobójcze.
    Działają również na wirusy.


                                               Zastosowanie                                             


Używając jałowca możemy nadać smak dziczyzny pieczeni baraniej, wołowej czy pieczonemu drobiowi.
Jagody jałowca mają słodki smak, lekko palący oraz przyjemny, gorzko-słodki aromat.
Jałowiec świetnie nadaje się również do kwaszonej kapusty, bigosu, marynat.
Owoce jałowca utłuczone w moździerzu to bardzo dobra przyprawa do zup i mięs.
Pamiętajmy jednak aby nie przesadzać z ilością ziarenek, które dodajemy do potrawy - kilka
ziaren wystarczy.

                                          Odwar z owoców jałowca                                


Jedną łyżkę owoców jałowca zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy i ogrzewamy przez
pół godziny na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania się.
Przecedzamy, pijemy 3-4 razy dziennie po 100 ml. Możemy posłodzić miodem.


                                              Kąpiel z jałowca                                              


( Kąpiel stosować przy reumatyzmie, artretyzmie, i przy wypryskach skórnych)

1 kg młodych gałązek jałowca oraz 1 garść owoców jałowca , zalać 2 litrami wody i zagotować. Po ostudzeniu przecedzić i wlać do wanny , napełnionej wodą do 1/3 objętości o temp. 38 stopni. Kąpiel powinna trwać około 15 minut.

                                          JAŁOWCÓWKA                                              


( Na problemy z trawieniem, żołądkiem, po spożyciu ciężkostrawnych i tłustych potraw.  Wspomaga trawienie. )


   






















Składniki :

- 200 g jagód jałowca
- 100 g wody
- 100 g spirytusu
- 1 litr wódki 45 %

Jałowiec miażdżymy, wsypujemy do szklanego słoika i zalewamy wódką.
Odstawiamy na 2 tygodnie. 
Spirytus mieszamy z wodą, dodajemy cukier i odstawiamy również na 2 tygodnie.
Po minionym czasie odcedzamy jagody jałowca z wódki i dodajemy syrop ze spirytusem, odstawiamy
na parę dni i przelewamy do butelek. 
Tak przygotowana jałowcówka powinna postać przynajmniej kilka miesięcy.
Warto ją mieć w domu w przypadku problemów z żołądkiem.

Jałowiec (cały, mielony i owoce)możecie kupić tutaj: KLIK

Komentarze

  1. Tylko proszę nie mylić jałowca pospolitego, występującego w naszych lasach z jałowcami "ogrodowymi" - których spożycie grozi silnym zatruciem do śmierci włącznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz