Jalowiec
Owoców jałowca jako przyprawy używano już w starożytnej kuchni rzymskiej.Uważany był za krzew magiczny, który odpędza wszelkie zło.
Od wieków stosowany był jako środek przeciwzapalny, wzmacniający, moczopędny i detoksykujący.
I nie bez powodu, ponieważ owoce jałowca zawierają substancje o działaniu bakteriobójczym.
Jałowiec - działanie i właściwości
1. Powoduje ukrwienie błony śluzowej przewodu pokarmowego ( zapobiega niestrawnościom ).
Już znany niemiecki zielarz ksiądz Sebastian Kneipp radził by osoby z problemami żołądkowymi żuli
jagody jałowca. Pierwszego dnia 4 ziarenka, drugiego 5 i tak do 15 ziarenek w dwunastym dniu kuracji. Następnie dawkę zmniejszamy o 1-no ziarenko, tak by w 10-tym dniu spadło do 5-ciu.
Owoce jałowca bardzo skutecznie oczyszczają żołądek. Są naturalnym lekarstwem na zgagę,
niestrawność i wzdęcia. Poprawiają też trawienie i pobudzają apetyt.
2. Jałowiec oddziałuje również na tkankę płuc - ułatwia oddychanie. Jest wykorzystywany
w leczeniu zapalenia oskrzeli, kataru, zapalenia zatok.
3. Poprawia krążenie krwi. Nasila skurcze mięśnia sercowego.
4. Pomaga przy bólach reumatycznych i nerwobólach. Kąpiele z dodatkiem jałowca łagodzą
bóle mięśni i ścięgien oraz działają relaksująco.
5. Owoce jałowca to skuteczny środek przy infekcjach dróg moczowych. Mogą bardzo pomóc
przy leczeniu kamicy nerkowej, zaburzeniach oddawania moczu itp. Napar z owoców jałowca
działa moczopędnie, dezynfekuje drogi moczowe i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów
przemiany materii.
6. Stosowany jako olejek jałowcowy ma bardzo dobry wpływ na gospodarkę wodną organizmu.
Dlatego też jest wykorzystywany w masażu przeciw otyłości i cellulitowi. Taki olejek ma również
właściwości antyseptyczne, tonizujące i odtruwające.
Olejek jałowcowy można mieszać i innymi olejkami i stosować do leczenia zmian trądzikowych
- stosowany samodzielnie ma zbyt silne działanie.
Zażywany doustnie ( np. jako wyciąg z jagód ) działa przeciw-trądzikowo.
7. Owoce jałowca są bogate w substancje o działaniu podobnym do antybiotyków i sulfonamidów.
Mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i pierwotniakobójcze.
Działają również na wirusy.
Już znany niemiecki zielarz ksiądz Sebastian Kneipp radził by osoby z problemami żołądkowymi żuli
jagody jałowca. Pierwszego dnia 4 ziarenka, drugiego 5 i tak do 15 ziarenek w dwunastym dniu kuracji. Następnie dawkę zmniejszamy o 1-no ziarenko, tak by w 10-tym dniu spadło do 5-ciu.
Owoce jałowca bardzo skutecznie oczyszczają żołądek. Są naturalnym lekarstwem na zgagę,
niestrawność i wzdęcia. Poprawiają też trawienie i pobudzają apetyt.
2. Jałowiec oddziałuje również na tkankę płuc - ułatwia oddychanie. Jest wykorzystywany
w leczeniu zapalenia oskrzeli, kataru, zapalenia zatok.
3. Poprawia krążenie krwi. Nasila skurcze mięśnia sercowego.
4. Pomaga przy bólach reumatycznych i nerwobólach. Kąpiele z dodatkiem jałowca łagodzą
bóle mięśni i ścięgien oraz działają relaksująco.
5. Owoce jałowca to skuteczny środek przy infekcjach dróg moczowych. Mogą bardzo pomóc
przy leczeniu kamicy nerkowej, zaburzeniach oddawania moczu itp. Napar z owoców jałowca
działa moczopędnie, dezynfekuje drogi moczowe i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów
przemiany materii.
6. Stosowany jako olejek jałowcowy ma bardzo dobry wpływ na gospodarkę wodną organizmu.
Dlatego też jest wykorzystywany w masażu przeciw otyłości i cellulitowi. Taki olejek ma również
właściwości antyseptyczne, tonizujące i odtruwające.
Olejek jałowcowy można mieszać i innymi olejkami i stosować do leczenia zmian trądzikowych
- stosowany samodzielnie ma zbyt silne działanie.
Zażywany doustnie ( np. jako wyciąg z jagód ) działa przeciw-trądzikowo.
7. Owoce jałowca są bogate w substancje o działaniu podobnym do antybiotyków i sulfonamidów.
Mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i pierwotniakobójcze.
Działają również na wirusy.
Zastosowanie
Używając jałowca możemy nadać smak dziczyzny pieczeni baraniej, wołowej czy pieczonemu drobiowi.
Jagody jałowca mają słodki smak, lekko palący oraz przyjemny, gorzko-słodki aromat.
Jałowiec świetnie nadaje się również do kwaszonej kapusty, bigosu, marynat.
Owoce jałowca utłuczone w moździerzu to bardzo dobra przyprawa do zup i mięs.
Pamiętajmy jednak aby nie przesadzać z ilością ziarenek, które dodajemy do potrawy - kilka
ziaren wystarczy.
Odwar z owoców jałowca
Jedną łyżkę owoców jałowca zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy i ogrzewamy przez
pół godziny na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania się.
Przecedzamy, pijemy 3-4 razy dziennie po 100 ml. Możemy posłodzić miodem.
( Kąpiel stosować przy reumatyzmie, artretyzmie, i przy wypryskach skórnych)
1 kg młodych gałązek jałowca oraz 1 garść owoców jałowca , zalać 2 litrami wody i zagotować. Po ostudzeniu przecedzić i wlać do wanny , napełnionej wodą do 1/3 objętości o temp. 38 stopni. Kąpiel powinna trwać około 15 minut.
Kąpiel z jałowca
1 kg młodych gałązek jałowca oraz 1 garść owoców jałowca , zalać 2 litrami wody i zagotować. Po ostudzeniu przecedzić i wlać do wanny , napełnionej wodą do 1/3 objętości o temp. 38 stopni. Kąpiel powinna trwać około 15 minut.
JAŁOWCÓWKA
( Na problemy z trawieniem, żołądkiem, po spożyciu ciężkostrawnych i tłustych potraw. Wspomaga trawienie. )
Składniki :
- 200 g jagód jałowca
- 100 g wody
- 100 g spirytusu
- 1 litr wódki 45 %
Jałowiec miażdżymy, wsypujemy do szklanego słoika i zalewamy wódką.
Odstawiamy na 2 tygodnie.
Spirytus mieszamy z wodą, dodajemy cukier i odstawiamy również na 2 tygodnie.
Po minionym czasie odcedzamy jagody jałowca z wódki i dodajemy syrop ze spirytusem, odstawiamy
na parę dni i przelewamy do butelek.
Tak przygotowana jałowcówka powinna postać przynajmniej kilka miesięcy.
Warto ją mieć w domu w przypadku problemów z żołądkiem.
Jałowiec (cały, mielony i owoce)możecie kupić tutaj: KLIK
Tylko proszę nie mylić jałowca pospolitego, występującego w naszych lasach z jałowcami "ogrodowymi" - których spożycie grozi silnym zatruciem do śmierci włącznie
OdpowiedzUsuń