Cykoria podróżnik - właściwości lecznicze i zastosowanie korzenia podróżnika błękitnego

Cykoria podróżnik – Cichorium intybus L.
Inne nazwy: dzika cykoria, polna cykoria, podróżnik błękitny, podróżnik polny, podróżnik zwyczajny, kozi mlecz.
Surowiec leczniczy: kwiat, całe ziele i korzeń.
Korzeń, co zawiera: laktony seskwiterpenowe germakranolidowe, gwajanolidowe, taraksasterol, kwasy fenolowe (cykoriowy, chlorogenowy, izochlorogenowy), kumarynowce, flawonoidy (hiperozyd), polisacharydy prebiotyczne (inulina), cholina, kwas krzemowy, fitosterole, garbniki, sole potasu. 

Cykoria podróżnik należy do jednej z najpopularniejszych roślin w Polsce. Spotkać ją można na łąkach, polach oraz oczywiście przy drogach - stąd też pochodzi jej nazwa. Wyróżnia się pięknymi, niebieskimi kwiatami.
Korzeń cykorii po wysuszeniu i uprażeniu wykorzystywany jest jako zastępca kawy, do dziś wchodzi w skład inki. Ceniony jest w medycynie wielu krajów jako skuteczny i od lat stosowany preparat poprawiający trawienie. Inulina zawarta w cykorii sprzyja rozwojowi symbiotycznej mikroflory układu pokarmowego, ogranicza wchłanianie cholesterolu, stymuluje układ odpornościowy układu pokarmowego GALT. 



Jakie działanie lecznicze ma korzeń cykorii podróżnik?

- Działa żółciotwórczo. 

- Żółciopędnie.

Preparaty cykoriowe zalecane są w profilaktyce i leczeniu obrzęku wątroby, zastojów żółci, kamicy żółciowej, braku apetytu i niestrawności tłuszczów. Od średniowiecza cykoria jest zalecana w leczeniu żółtaczki.

- Moczopędnie.

- Wspomaga oczyszczanie organizmu i usuwanie toksyn.

Intrakt z korzenia, odwar z korzenia służy do kuracji odtruwających i regenerujących wątrobę. Substancje zawarte w korzeniu cykorii wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby i chronią ją przed uszkodzeniami przez wolne rodniki oraz toksyny. Pomagają w leczeniu stanów zapalnych wątroby. Szczególnie warto łączyć (przy chorobach wątroby i dróg żółciowych) cykorię z karczochem (cynaryna, preparat Cynarex), kurkumą (preparat solaren, kurkumina), ostropestem (sylimaryna), rzepikiem (ziele), dziurawcem (ziele), glistnikiem (ziele), maczkiem kalifornijskim (ziele), kocanką (ziele, kwiatostan). 

- Reguluje wypróżnienia. Zapobiega zaparciom. 

- Poprawia trawienie.

Składniki zawarte w korzeniu cykorii wzmagają wydzielanie soków trawiennych w żołądku. Poprawiają apetyt. Wspomagają leczenie niestrawności, wzdęć i bólów brzucha.

- Pomaga w odbudowie mikroflory przewody pokarmowego (prebiotyk – inulina).

W naszych jelitach znajduje się ok. 80% tkanki produkującej limfocyty, dlatego właściwy skład mikroflory jelitowej jest kluczowy dla zachowania odporności organizmu. Inulina zawarta w korzeniu cykorii tworzy korzystne środowisko do rozwoju pożytecznych bakterii niezbędnych do prawidłowej czynności jelit.

- Łagodzi objawy cukrzycy i zatruć metabolicznych. 

Jak stosować korzeń cykorii?

ODWAR Z KORZENIA CYKORII
(Ma większe znaczenie lecznicze niż napar. Polecany w dolegliwościach żołądkowych, jako środek żółciopędny i pobudzający wydzielanie soku żołądkowego).


1 łyżkę rozdrobnionych korzeni cykorii zalać 1 szklanką letniej wody. Ogrzewać do wrzenia i gotować pod przykryciem 5 minut. Odstawić na 15 minut. Pić po przecedzeniu po ⅓ szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Suszony korzeń cykorii można kupić tutaj: KLIK

W sprzedaży można również znaleźć kawę z korzenia cykorii: (KLIK)


Przetwory z cykorii są bezpieczne i można podawać je dzieciom i kobietom  w ciąży.


Źródła:

Komentarze