Płatki jęczmienne - dlaczego warto je jeść jak najczęściej?

Płatki jęczmienne

Właściwości płatków jęczmiennych mówią same za siebie. To bogate źródło błonnika, witamin, substancji mineralnych i antyoksydantów. Spożywając regularnie płatki jęczmienne nie tylko poprawisz zdrowie i samopoczucie, ale także wzmocnisz swój układ odpornościowy. 

Płatki jęczmienne są wytwarzane z ziaren jęczmienia z pełnego przemiału.

Z powodzeniem mogą zastąpić kukurydziane płatki śniadaniowe, będąc sycącą, zdrową i smaczną propozycją na rozpoczęcie dnia. 👍😋


Jakie zalety i właściwości zdrowotne mają płatki jęczmienne?

- To bogate źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu pokarmowego i daje uczucie sytości na długo. W 100g płatków jest aż ok. 6-7 g błonnika.

- Polecane dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Znakomicie regulują trawienie i korzystnie wpływają na przemianę materii. 

- Sprawdzą się również jako naturalny środek na problemy żołądkowe.

- Zawierają substancję zwaną niacyną. Niacyna, czyli witamina PP ma pozytywny wpływ na naszą skórę, a także  stan naszych włosów i paznokci.  Z kolei zawartość w płatkach jęczmiennych witamin z grupy B poprawia wygląd włosów i paznokci. 

- Mają w swoim składzie witaminy z grupy B, a także fosfor, żelazo, cynk i chrom.





- Działają antynowotworowo.

Odpowiadają za to zawarte w nich antyoksydanty, takie jak tokotrienole, kwercetyna, selen i kwasy fenolowe.

- Przeciwwirusowo.

Uważa się, że odpowiadają za to obecne w płatkach bardzo cenne substancje odżywcze - β – glukany. Płatki jęczmienne mogą zatem podnosić ogólną odporność organizmu.

Skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi, dzięki temu redukują ryzyko przedwczesnego zawału serca.




fot. Płatki jęczmienne na mleku podane z suszoną żurawiną, rodzynkami i nasionami chia.

Jak można wykorzystać płatki jęczmienne w kuchni?

- Do zagęszczenia sosów i gulaszy.

- Jako dodatek do chleba lub pszennych bułek śniadaniowych.

- Dodatek do ciastek, naleśników, smażonych placuszków.

- Można przygotować je na mleku (roślinnym lub krowim).

- Można je także ugotować na wodzie i podawać np. z dodatkiem np. owoców: malin, żurawiny, jagód.

- Dodatek do jogurtów.


Tutaj możesz kupić płatki jęczmienne ➡ KLIK


Zobacz jeszcze:


Żródło:

Komentarze