Schab nadziewany żurawiną - przepis!

Schab pieczony z żurawiną

Zobacz jak upiec najlepszy schab nadziewany żurawiną i śliwką. Soczysty, idealnie dopieczony i przyprawiony. Tradycyjny i bardzo prosty sposób na wyśmienity schab faszerowany suszonymi śliwkami i żurawiną. To świetny pomysł na mięso pieczone na Święta!



Składniki:

- ok. 1,5kg schabu bez kości
- pół szklanki suszonej żurawiny, kilka suszonych śliwek
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- szczypta soli
- łyżka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

Schab myję i osuszam. Nacinam długim nożem w środku, tak aby zrobić miejsce na żurawinę. Owoce wkładam do mięsa, dociskając (można posłużyć się końcówką drewnianej łyżki), aby dokładnie wypełniły przestrzeń.

Następnie przygotowuję marynatę. Olej mieszam z musztardą i przyprawami – solą, pieprzem, papryką, majerankiem (można dodać jeszcze inne przyprawy).

Oblewam marynatą mięso i odstawiam do lodówki - najlepiej na całą noc. 

W międzyczasie obracam schab na drugą stronę, aby mięso wchłonęło równomiernie przyprawy. 

Po tym czasie wyjmuję mięso z lodówki i nakłuwam w kilku miejscach od góry patyczkiem do szaszłyków. 

Odrobiną żurawiny posypuję mięso.

Schab wkładam do rękawa i piekę w 180°C przez 1,5 godziny

Po upieczeniu schab pozostawiam na ok. 1 godzinę w brytfannie, aby wchłonął soki. Dopiero po tym czasie kroję go na porcje.

Smacznego!


Suszoną żurawinę oraz wszystkie potrzebne przyprawy kupisz tutaj: KLIK

Komentarze