Sałatka śledziowa z jabłkiem i ogórkami kiszonymi
Jesień i zima to dobry czas aby przygotować sałatkę śledziową z jabłkiem, jajkami i kiszonymi ogórkami. To prosty i szybki przepis na pyszną kolację, a także smaczne danie na święta! Tak - ta sałatka od lat króluje u mnie na świątecznym stole - u kogo jeszcze? ;) Dziś zachęcam do jej - trochę wcześniejszego - przygotowania. Robi się ją bardzo szybko i jest naprawdę pyszna! :)
Składniki:
- 5 płatów śledziowych
- 2 ziemniaki
- 3 jajka
- 3 ogórki kiszone
- 1 duże jabłko
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- ok. 50 g jogurtu
- przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie około godzinę, a następnie pół godziny w mleku. Czas moczenia zależy od śledzi.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy.
Jabłka, ogórki, cebulę, jajka i obrane ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę śledzie. Wszystko wsypujemy do dużej miski i mieszamy.
Dodajemy 4 łyżki majonezu i jogurt. Dokładnie mieszamy.
Sałatkę doprawiamy przyprawami.
Z solą należy uważać, gdyż śledź doda już jej słonego smaku.
Sałatkę możemy też doprawić/udekorować koperkiem.
Smacznego!
Polecam przyprawy do śledzi: KLIK
Komentarze
Prześlij komentarz