Nopal (Opuntia ficus-indica) - czyli opuncja figowa
Inne nazwy: figa indyjska, figa kaktusowa.
Nopal jest kolczastym kaktusem gruszkowym z gatunku Opuntia o pięknych kwiatach i mięsistych, soczystych łodygach, niezwykle bogatych w składniki odżywcze. Pochodzi z Meksyku, lecz uprawiany jest także w wielu innych krajach o ciepłym klimacie, również w południowej Europie. Po usunięciu kolców, świeże łodygi nopalu mogą być jedzone na surowo, smażone, można także wyciskać z nich sok. Jada się również jego owoce. Wyciągi z opuncji figowej są składnikiem wielu preparatów wspomagających odchudzanie. Ograniczają wchłanianie tłuszczów, zmniejszają apetyt, a ponadto poprawiają wygląd skóry, a nawet nastrój! (3), (5).
Jakie właściwości zdrowotne ma Nopal?
- Wyciągi z nopalu pomagają uregulować poziom glukozy i insuliny we krwi (4). Działanie to wynika prawdopodobnie z wysokiej zawartości pektyn i innych rodzajów błonnika pokarmowego, który to hamuje wchłanianie węglowodanów w jelitach.
- Nopal przyspiesza rozpad tłuszczów i ich wydalanie z organizmu, realnie obniżając stężenie cholesterolu LDL i, co za tym idzie, obniżając ryzyko chorób serca. (5), (6).
Ze względu na swoje właściwości opuncja jest wykorzystywana w profilaktyce otyłości wraz z jej konsekwencjami – miażdżycą, chorobami układu krążenia i cukrzycą typu 2.
- Nasila rozpad i eliminację tkanki tłuszczowej, obniża apetyt, zwiększa uczucie sytości, dostarcza korzystne składniki odżywcze dzięki czemu można bezpiecznie stosować diety niskokaloryczne.
- Poprawia wygląd i jędrność skóry.
- Oczyszcza jelita ze złogów i kamieni kałowych, usuwa z organizmu amoniak, wolne rodniki i toksyny środowiskowe.
- Działa przeciwdepresyjnie dzięki zawartości glikozydów flawonoidowych, zwłaszcza 3-O-robinobiozydu izoramnetyny.
- Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
- Dostarcza ważnych składników odżywczych w tym minerałów (wapnia, potasu,
magnezu, żelaza, sodu i fosforu), witamin (wit. C - 57,1-63,9 mg/100 g, wit. z grupy B, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie β-karotenu, którego ilość wynosi 61-67 mg/100 g s.m. oraz tokoferoli - wit. E i bioflawonoidów budujących prawidłową odporność.
Opuncja zawiera bioaktywne substancje fitochemiczne, takie jak związki fenolowe i karotenoidy, które wpływają na jej wysoki potencjał przeciwutleniający.
Jak stosować nopal?
Z liści nopalu można przygotować napar lub dodawać je do herbaty w celu poprawy smaku i zwiększenia korzyści prozdrowotnych.
NAPAR Z OPUNCJI FIGOWEJ
2g liści opuncji zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem do naciągnięcia na 20 minut.
Opuncję figową (nopal) kupisz: KLIK
Źródła:
1. Ewa Cieślik, Iwona Cieślik, Katarzyna Bartyzel: Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne opuncji figowej (Opuntia ficus-indica Mill.)
Proszę o kontakt :)
OdpowiedzUsuń