3 sprawdzone przepisy na domowe syropy na przeziębienie, odporność i wzmocnienie

Przepisy na syropy domowej roboty od lat wykorzystywane są w medycynie ludowej. Podnoszą odporność organizmu oraz zwalczają ból gardła, kaszel i gorączkę.
Działają też rozgrzewająco i napotnie. Domowe mikstury oprócz skuteczności w działaniu dostarczają też organizmowi dobroczynnych witamin i mikroelementów.
Wypróbuj 3 sprawdzone przepisy z domowej apteczki.


1. SYROP Z IMBIRU, MIODU I CYTRYNY (Przy bólu gardła, infekcjach)

Składniki:

- Kawałek imbiru (około 8 cm)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- dobrej jakości płynny miód (lipowy, spadziowy)
- Kilka goździków, szczypta cynamonu.

Imbir obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Wkładamy do słoika. Wsypujemy goździki i szczyptę cynamonu.

Miksturę zalewamy miodem. Dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy.

Syrop zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 6-8 godzin (składniki puszczą w tym czasie sok).

Tak przygotowany syrop zakręcamy i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 7 dni.

Pijemy zależnie od potrzeby: przy bólu gardła 1 łyżeczkę co 2-3 godziny. Syrop można dolewać do herbaty.

Przepis na syrop zaczerpnięty od pantabletka, a nosi nazwę „Imbirowe love".


2. SYROP Z CHRZANU NA ODPORNOŚĆ (Na wszelkie infekcje, grypę, kaszel, zapalenie zatok, zapalenie oskrzeli, płuc)

Chrzan to naturalny antybiotyk, znany od tysiącleci ze swych właściwości medycznych. Działa bakteriobójczo, grzybobójczo, wirusobójczo.

Składniki:
  • 200 g świeżo startego chrzanu
  • 1 szklanka chłodnej, przegotowanej wody
  • 200 g płynnego miodu (lipowego, akacjowego lub innego)
  • 4 łyżki soku z cytryny
Chrzan myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, najlepiej na tej co jest do ścierania ziemniaków (możemy też wykorzystać do tego malakser).

Utarty chrzan zalewamy wodą i sokiem z cytryny.  Pozostawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie odciskamy płyn przez gazę.

Dodajemy miód i mieszamy.

Syrop przelewamy do słoiczka. Przechowujemy go w lodówce.
Uwaga: Syrop jest ostry, pijemy go po rozcieńczeniu z wodą.

Dawkowanie:
Dorośli - 1 łyżka 3-4 razy dziennie z ciepłą przegotowaną wodą. 
Dzieci - 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie, również z ciepłą wodą.


Przeciwwskazania dotyczące stosowania chrzanu: Nie stosować doustnie jeśli mamy problemy z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego, wątrobą, chorobą nowotworową i niewydolnością nerek.


3. SYROP Z CEBULI I CZOSNKU (Na kaszel, przeziębienie, zapalenie zatok, zapalenie oskrzeli, gardła, odporność)

Ten syrop to podwójna dawka naturalnych antybiotyków. Świeży czosnek wzmacnia działanie cebuli. Działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie - ułatwia pozbycie się zalegającej wydzieliny rozrzedzając ją.

Składniki:
  • 3-4 białe średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
Obierz cebule, pokrój w plasterki i ułóż w słoiku przesypując kolejne warstwy cukrem.

Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na 1–2 godziny, aż cebula puści sok. 

Po godzinie lub dwóch, powstały syrop przelej przez gazę do szklanego słoiczka.

Dodaj posiekane lub zgniecione ząbki czosnku. 

Gotowy syrop można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. 

Pić trzy razy dziennie po 1 łyżce syropu.


Zioła  i przyprawy potrzebne do przyrządzenia domowych syropów możesz kupićKLIK

Komentarze