Chrupiące skrzydełka z kurczaka marynowane w maślance z miodem

Przepis na pyszne, chrupiące skrzydełka z kurczaka marynowane w maślance z miodem!

Skrzydełka z kurczaka marynowane w maślance to znakomity pomysł na obiad i fajna przekąska na imprezę. Moczenie mięsa w maślance sprawia, że po upieczeniu staje się ono niezwykle delikatne i kruche. 💚😋 Jest to bardzo ciekawy i godny wypróbowania pomysł na mięso drobiowe. Oczywiście, nie muszą to być koniecznie skrzydełka, możemy w ten sposób przyrządzić też inne części kurczaka, udka, pałki, ćwiartki…  Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, aby nabrały aromatu, a następnego dnia obsmażyć i upiec w piekarniku tuż przed samym podaniem. Skrzydełka pieczone z tego przepisu wychodzą aromatyczne i chrupiące! Bardzo polecam! 



Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka (mogą być też pałki)

Marynata:
- 3/4 l maślanki
- 2 łyżki miodu
- łyżka soli
- ok. 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej

Panierka:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka soli

- olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:

- Skrzydełka z kurczaka myję, osuszam na ręczniku papierowym oraz wstępnie oczyszczam. Następnie z mięsa odcinam lotki i zaraz potem kroję na połowę.
Skrzydełka przekładam do większej miski.

- W osobnej miseczce mieszam maślankę, miód oraz przyprawy do kurczaka i czubrycę czerwoną.  Następnie dodaję skrzydełka i obtaczam je w marynacie. Nakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc (minimum 12 godzin). Do marynowania polecam użycie woreczka strunowego - w ten sposób całe mięsko znajdzie się w marynacie, nie trzeba będzie mieszać, sprawdzać czy mięso z wierzchu nie wysycha.

- Przygotowuję panierkę: płatki rozgniatam na dość drobne kawałki. Mieszam z pozostałymi składnikami.

- Po upływie wymaganego czasu wyjmuję mięso z marynaty, przekładam do naczynia by nieco obciekła. 

- Skrzydełka obtaczam dokładnie w panierce (czym więcej marynaty na skrzydełkach podczas panierowania tym lepiej).

- Smażę z obu stron na jasny złoty kolor przez około 5 minut.

- Obsmażone skrzydełka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę przez około 20-30 min w 180 stopniach. 

- Skrzydełka podaję z frytkami z piekarnika lub pieczonymi ziemniaczkami, sałatą rzymską, pomidorkami koktajlowymi lub inną surówką/sałatką. Przygotowuję też domowy sos czosnkowy i pomidorowy.

Smacznego! 💚😋




Podstawą dobrze przygotowanych skrzydełek, jest ich odpowiednie przyprawienie. Mięso ze skrzydełek jest bardzo delikatne w smaku, to przyprawy dodają potrawie charakteru. Polecam kupienie przyprawy do kurczaka tutaj: 👉 KLIK

Komentarze