Czarna soczewica (beluga) - jakie ma zalety i jak ją można przygotować?

Soczewica jest znaną od wielu wieków rośliną strączkową uprawianą na całym świecie. Najczęściej na polskich stołach spotykamy się z zielonymi, żółtymi oraz czerwonymi odmianami soczewicy. Nie są to jednak jedyne z rodzajów tej cennej rośliny. Soczewica czarna to jedna z ciekawszych i bardzo smacznych odmian, jednak w Polsce wciąż mało popularna. A szkoda bo mówi się nawet, że jest najzdrowszą z wszystkich jej odmian. Beluga jest doskonałym źródłem białka, witamin, minerałów oraz - w odróżnieniu od innych odmian soczewicy - antocyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy. Są one naturalnymi barwnikami roślinnymi, które pełnią w organizmie funkcje ochronne i nadają ziarnom charakterystyczny czarny kolor. Antocyjany redukują ryzyko chorób układu krążenia, wyciszają procesy zapalne w organizmie oraz zapobiegają nowotworom. 





Jakie zalety ma czarna soczewica?

  •  Zawiera bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Jest świetnym zamiennikiem dla mięsa i znakomitym produktem dla wegetarian oraz wegan.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 334 kcal (1334 kJ)
Białko- 26,0 g
Węglowodany- 51,9 g
Tłuszcz- 1,9 g

100 gramowa porcja ugotowanej soczewicy ma około 116 kalorii. 

  • To także źródło wielu witamin i minerałów, wśród których są: witaminy C, B, A i K, kwas foliowy, magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk, mangan i wapń. 
  • Beluga zawiera też dużo błonnika pokarmowego. Z tego powodu doskonale reguluje ona perystaltykę jelit oraz zwiększa uczucie sytości po spożytym posiłku
  • Czarna soczewica to także źródło węglowodanów złożonych, które – w przeciwieństwie do węglowodanów prostych – stanowią źródło powoli uwalniającej się energii, co ma korzystny wpływ na zdrowie.  Posiłki, które przygotowujemy na bazie belugi sycą na długo.
  • Beluga jest dodatkowo uboga w tłuszcz (1,9g/100g) i ma niski indeks glikemiczny.
  • W odróżnieniu od innych odmian soczewicy jest bogata w antocyjany (przeciwutleniacze) - naturalne barwniki roślinne. Antocyjany mają niebagatelny wpływ na zdrowie człowieka. Zapobiegają nowotworom, chorobom układu krążenia, chorobom wątroby, usprawniają przemianę materii oraz zwiększają odporność organizmu.
  • Regularne spożywanie belugi stanowi profilaktykę otyłości, cukrzycy oraz chorób serca. 
  • Obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. 


Jak przygotować soczewicę belugę?

Soczewicy czarnej nie trzeba namaczać przed ugotowaniem. 
Wystarczy najpierw wypłukać ją pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do garnka i zalać według proporcji: 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. W tym czasie ziarna wchłoną całą wodę i po 30–45 minutach będą gotowe. 

Pamiętaj - jeśli solisz soczewicę, zrób to pod sam koniec – w przeciwnym razie będzie twarda i wydłuży się czas jej przygotowania.  Uważaj także, aby nie rozgotować soczewicy ponieważ nie będzie smaczna.

Podczas gotowania do soczewicy możesz dodać przyprawy - beluga, podobnie, jak inne rodzaje soczewicy, pochłaniając inne aromaty zyskuje na smaku. Do wody, w której gotujesz soczewicę możesz dodać: czosnek, posiekaną i podsmażoną cebulkę, liść laurowy, zioła zamiast soli, paprykę, kminek czy inne przyprawy.

Soczewica beluga pasuje do zup, dań obiadowych, sałatek, makaronu, ryżu, past śniadaniowych, zapiekanek, gulaszy i dań warzywnych.


Gdzie można kupić czarną soczewicę?
Czarną soczewicę (belugę) można kupić np. tutaj 👉 KLIK

Komentarze