Soczewica jest znaną od wielu wieków rośliną strączkową uprawianą na całym świecie. Najczęściej na polskich stołach spotykamy się z zielonymi, żółtymi oraz czerwonymi odmianami soczewicy. Nie są to jednak jedyne z rodzajów tej cennej rośliny. Soczewica czarna to jedna z ciekawszych i bardzo smacznych odmian, jednak w Polsce wciąż mało popularna. A szkoda bo mówi się nawet, że jest najzdrowszą z wszystkich jej odmian. Beluga jest doskonałym źródłem białka, witamin, minerałów oraz - w odróżnieniu od innych odmian soczewicy - antocyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy. Są one naturalnymi barwnikami roślinnymi, które pełnią w organizmie funkcje ochronne i nadają ziarnom charakterystyczny czarny kolor. Antocyjany redukują ryzyko chorób układu krążenia, wyciszają procesy zapalne w organizmie oraz zapobiegają nowotworom.
- Zawiera bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Jest świetnym zamiennikiem dla mięsa i znakomitym produktem dla wegetarian oraz wegan.
- To także źródło wielu witamin i minerałów, wśród których są: witaminy C, B, A i K, kwas foliowy, magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk, mangan i wapń.
- Beluga zawiera też dużo błonnika pokarmowego. Z tego powodu doskonale reguluje ona perystaltykę jelit oraz zwiększa uczucie sytości po spożytym posiłku
- Czarna soczewica to także źródło węglowodanów złożonych, które – w przeciwieństwie do węglowodanów prostych – stanowią źródło powoli uwalniającej się energii, co ma korzystny wpływ na zdrowie. Posiłki, które przygotowujemy na bazie belugi sycą na długo.
- Beluga jest dodatkowo uboga w tłuszcz (1,9g/100g) i ma niski indeks glikemiczny.
- W odróżnieniu od innych odmian soczewicy jest bogata w antocyjany (przeciwutleniacze) - naturalne barwniki roślinne. Antocyjany mają niebagatelny wpływ na zdrowie człowieka. Zapobiegają nowotworom, chorobom układu krążenia, chorobom wątroby, usprawniają przemianę materii oraz zwiększają odporność organizmu.
- Regularne spożywanie belugi stanowi profilaktykę otyłości, cukrzycy oraz chorób serca.
- Obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu.
Wystarczy najpierw wypłukać ją pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do garnka i zalać według proporcji: 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. W tym czasie ziarna wchłoną całą wodę i po 30–45 minutach będą gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz