Borówka amerykańska - jeden z najzdrowszych owoców świata!

Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum)
Inne nazwy: Borówka wysoka, niebieska jagoda 

Borówka amerykańska to słodka i kusząca kuzynka naszej skromnej jagody leśnej - borówki czernicy. Należy do rodziny wrzosowatych (Ericaceae) i pochodzi z Ameryki Północnej. Owoce borówki amerykańskiej wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu i wyróżniają się wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Według rankingów to jeden z najzdrowszych owoców na świecie i ulubiony owoc dietetyków (1)Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne mają te owoce.  

Owoce borówki to dość duże, lekko spłaszczone jagody, początkowo zielone, a gdy dojrzeją ich skórka staje się ciemnoniebieska z szarym nalotem, natomiast miąższ pozostaje cały czas zielony. Dzieje się tak, ponieważ koncentracja związków polifenolowych, które są ciemnymi naturalnymi barwnikami roślin, następuje głównie w skórce. 

Borówki, w porównaniu do jagody kamczackiej czy borówki czernicy, nie są tak soczyste, ich miąższ jest bardziej jędrny, co bardzo dobrze wpływa na możliwość ich mrożenia.


Jakie zalety mają borówki amerykańskie?
  • Borówki amerykańskie to jedne z najzdrowszych owoców. Stanowią prawdziwe bogactwo witamin i minerałów!
W borówce można wyróżnić związki bioaktywne, w tym:

witamina C – 9.7 mg
witamina B1 – 0.037 mg
witamina B2 – 0.041 mg
witamina D (D2 + D3) – 17.5 µg
kwas pantotenowy B5– 9 mg
witamina B6 – 0,05 mg
kwas foliowy – 6,00 μg
witamina A – 3 µg
witamina E – 0.57 µg
Witamina K / Filochinon - 19.3 µg 

Zawiera także potas, fosfor, sód, żelazo, wapń i magnez.
  • Są niskokaloryczne. 100 g borówki to jedynie 57 kalorii. 
  • Borówka to owoc bogaty w polifenole - naturalne antyoksydanty takie jak: flawonoidy, flawonole (kemferol, kwercetyna, mirycetyna), procyjanidyny, kwasy fenolowe. 
Badacze wskazują, że borówki mają jeden z najwyższych poziomów przeciwutleniaczy ze wszystkich najczęściej spożywanych owoców i warzyw. 

Polifenole będące przeciwutleniaczami neutralizującymi wolne rodniki posiadają właściwości zapobiegające występowaniu nowotworów, chorób układu krążenia, wzroku oraz zmianom neurodegeneracyjnym mózgu. Antocyjany poprawiają mikrokrążenie w oku, jego ukrwienie, a także działają relaksacyjnie na zmęczony wzrok. Regularne spożywanie borówki zalecane jest osobom, które cierpią na choroby oczu takie jak np. nocna ślepota, zespół suchego oka. Polifenole są również odpowiedzialne za hamowanie otyłości. Kwercetyna - jeden ze związków z grupy flawonoli - wykazuje działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi oraz ochronne na układ sercowo-naczyniowy. Mirycetyna, flawonoid występujący poza borówkami także w winogronach czy orzechach włoskich, ma potwierdzone naukowo działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwcukrzycowe.

  • Borówki dzięki bogactwu przeciwutleniaczy chronią przed nowotworami.
Przeprowadzono badania naukowe w których potwierdzono, że spożywanie tych owoców zmniejsza oksydacyjne uszkodzenie DNA, spowodowane przez wolne rodniki. Zmniejszenie uszkodzeń DNA korzystnie wpływa na spowolnienie procesów starzenia oraz działa przeciwnowotworowo.
  • Dbają o nasze serce.
Borówki amerykańskie pozytywnie wpływają na serce i układ krążenia. Spożywane regularnie, redukują poziom „złego” cholesterolu i podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu, usprawniają krążenie oraz chroniąc przed chorobą wieńcową.
  • Pomagają w obniżaniu ciśnienia krwi.
Regularne spożywanie owoców borówki może przynosić znaczące korzyści dla osób z wysokim ciśnieniem krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca. 
  • Są korzystne dla pracy mózgu, regularnie spożywane poprawiają pamięć i zdolność koncentracji.
Sześcioletnie badanie na grupie ponad 16 000 osób starszych wykazało, że borówki oraz truskawki w znaczący sposób przyczyniały się do opóźnienia umysłowego procesu starzenia się. Badacze szacują, że opóźnienie zmian związanych z wiekiem, w grupie osób spożywających owoce jagodowe było na poziomie nawet do 2,5 roku.
  • Pomagają uniknąć infekcji układu moczowego.
Osoby, u których często nawracają infekcje dróg moczowych, powinny częściej sięgać po borówki amerykańskie. Owoce te redukują stany zapalne oraz zapobiegają nadmiernemu namnażaniu się bakterii w drogach moczowych. Borówki są rzadko badane pod kątem zapobiegania infekcjom dróg moczowych, ale mają one prawdopodobnie podobny efekt jak żurawina.

  • Są też bogate w błonnik. Jedna filiżanka owoców borówki (ok 150g) dostarcza ok. 3,6 g błonnika.  Indeks glikemiczny borówki amerykańskiej wynosi 55.  Borówka amerykańska ze względu na swą niską kaloryczność oraz właściwości ograniczające apetyt i regulujące pracę jelit zalecana jest w dietach odchudzających. 
  • Niski indeks glikemiczny sprawia także, że owoce te są przyjazne dla osób chorujących na cukrzycę a ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu glikemii.
  • Są nieocenione w prewencji czynników ryzyka prowadzących do chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, cukrzyca, marskość wątroby, otyłość, zespół metaboliczny.



Borówki są też po prostu niesamowite w smaku. Doskonałe do jedzenia na surowo, jako przekąska, mrożone, liofilizowane a także w postaci soków, dżemów i przecierów.

Można nimi także dekorować lody, ciasta i inne desery. Są idealne jako owocowy dodatek do koktajli, jogurtów czy owsianek. Można je też dodawać do ciasta, ale po upieczeniu stają się dość kwaśne. Lepiej więc jeść je wyłącznie na surowo.


Suszoną borówkę amerykańską oraz liofilizowaną możecie kupić tutaj KLIK


Źródła:

Komentarze