Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum)
Inne nazwy: Borówka wysoka, niebieska jagoda
Borówka amerykańska to słodka i kusząca kuzynka naszej skromnej jagody leśnej - borówki czernicy. Należy do rodziny wrzosowatych (Ericaceae) i pochodzi z Ameryki Północnej. Owoce borówki amerykańskiej wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu i wyróżniają się wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Według rankingów to jeden z najzdrowszych owoców na świecie i ulubiony owoc dietetyków (1). Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne mają te owoce.
Owoce borówki to dość duże, lekko spłaszczone jagody, początkowo zielone, a gdy dojrzeją ich skórka staje się ciemnoniebieska z szarym nalotem, natomiast miąższ pozostaje cały czas zielony. Dzieje się tak, ponieważ koncentracja związków polifenolowych, które są ciemnymi naturalnymi barwnikami roślin, następuje głównie w skórce.
Borówki, w porównaniu do jagody kamczackiej czy borówki czernicy, nie są tak soczyste, ich miąższ jest bardziej jędrny, co bardzo dobrze wpływa na możliwość ich mrożenia.
Jakie zalety mają borówki amerykańskie?
- Borówki amerykańskie to jedne z najzdrowszych owoców. Stanowią prawdziwe bogactwo witamin i minerałów!
W borówce można wyróżnić związki bioaktywne, w tym:
witamina C – 9.7 mg
witamina B1 – 0.037 mg
witamina B2 – 0.041 mg
witamina D (D2 + D3) – 17.5 µg
kwas pantotenowy B5– 9 mg
witamina B6 – 0,05 mg
kwas foliowy – 6,00 μg
witamina A – 3 µg
witamina E – 0.57 µg
Witamina K / Filochinon - 19.3 µg
Zawiera także potas, fosfor, sód, żelazo, wapń i magnez.
- Są niskokaloryczne. 100 g borówki to jedynie 57 kalorii.
- Borówka to owoc bogaty w polifenole - naturalne antyoksydanty takie jak: flawonoidy, flawonole (kemferol, kwercetyna, mirycetyna), procyjanidyny, kwasy fenolowe.
Polifenole będące przeciwutleniaczami neutralizującymi wolne rodniki posiadają właściwości zapobiegające występowaniu nowotworów, chorób układu krążenia, wzroku oraz zmianom neurodegeneracyjnym mózgu. Antocyjany poprawiają mikrokrążenie w oku, jego ukrwienie, a także działają relaksacyjnie na zmęczony wzrok. Regularne spożywanie borówki zalecane jest osobom, które cierpią na choroby oczu takie jak np. nocna ślepota, zespół suchego oka. Polifenole są również odpowiedzialne za hamowanie otyłości. Kwercetyna - jeden ze związków z grupy flawonoli - wykazuje działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi oraz ochronne na układ sercowo-naczyniowy. Mirycetyna, flawonoid występujący poza borówkami także w winogronach czy orzechach włoskich, ma potwierdzone naukowo działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwcukrzycowe.
- Borówki dzięki bogactwu przeciwutleniaczy chronią przed nowotworami.
- Dbają o nasze serce.
Borówki amerykańskie pozytywnie wpływają na serce i układ krążenia. Spożywane regularnie, redukują poziom „złego” cholesterolu i podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu, usprawniają krążenie oraz chroniąc przed chorobą wieńcową.
- Pomagają w obniżaniu ciśnienia krwi.
- Są korzystne dla pracy mózgu, regularnie spożywane poprawiają pamięć i zdolność koncentracji.
- Pomagają uniknąć infekcji układu moczowego.
- Są też bogate w błonnik. Jedna filiżanka owoców borówki (ok 150g) dostarcza ok. 3,6 g błonnika. Indeks glikemiczny borówki amerykańskiej wynosi 55. Borówka amerykańska ze względu na swą niską kaloryczność oraz właściwości ograniczające apetyt i regulujące pracę jelit zalecana jest w dietach odchudzających.
- Niski indeks glikemiczny sprawia także, że owoce te są przyjazne dla osób chorujących na cukrzycę a ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu glikemii.
- Są nieocenione w prewencji czynników ryzyka prowadzących do chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, cukrzyca, marskość wątroby, otyłość, zespół metaboliczny.
Borówki są też po prostu niesamowite w smaku. Doskonałe do jedzenia na surowo, jako przekąska, mrożone, liofilizowane a także w postaci soków, dżemów i przecierów.
Można nimi także dekorować lody, ciasta i inne desery. Są idealne jako owocowy dodatek do koktajli, jogurtów czy owsianek. Można je też dodawać do ciasta, ale po upieczeniu stają się dość kwaśne. Lepiej więc jeść je wyłącznie na surowo.
Suszoną borówkę amerykańską oraz liofilizowaną możecie kupić tutaj KLIK
Źródła:
Komentarze
Prześlij komentarz