Korzeń ratanii - jakie cenne właściwości w sobie kryje?

Pastwin trójpręcikowy - (Krameria triandra, Krameria lappacea)
Korzeń ratanii (pastwinu) - Rathanhiae radix

Ratania jest krzewem rosnącym tylko w Ameryce Południowej. Mimo, że może nie zachwyca szczególnie swym wyglądem (ma długie, kolczate gałązki, omszone listki, owoce również są kolczate), to posiada wyjątkowe i bardzo cenne działanie lecznicze. Dzięki silnym właściwościom ściągającym, przeciwzapalnym i antybakteryjnym doskonale sprawdza się w leczeniu zapalenia dziąseł, jamy ustnej i gardła. Pozytywnie wpływa też na stan skóry, włosów i naczyń krwionośnych. Wykazano także że działa silnie antyoksydacyjnie!

Co zawiera: kwasy garbnikowe (kwas galusowy, kwas krameriowy i kwas rataniowy), alkaloidy, czerwień rataniowa, lignany lipofilne, pochodne benzofuranu.



fot. Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen - List of Koehler Images, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=255362




Jakie działanie ma korzeń ratanii
  • Ściągające.
Ze względu na wysoką zawartość garbników roślinnych korzeń ratanii wykazuje silne działanie ściągające i przeciwzapalne na błonę śluzową i skórę (1). Działanie to wykorzystuje się do leczenia stanów zapalnych dziąseł, gardła, skóry trądzikowej. Dzięki właściwościom ściągającym ratania pomoże również przy nadmiernych, przedłużających się krwawieniach menstruacyjnych i trudno gojących się ranach
  • Antybakteryjne.
Np. wobec Escherichia coli i Staphylococcus aureus.
  • Antyoksydacyjne.
Wykazano, że ekstrakt z korzenia ratanii eliminuje tworzenie wolnych rodników indukowanych promieniami UVB w krwinkach czerwonych.

  • Przeciwkrwotoczne.
  • Poprawia i reguluje trawienie. Stosuje się go w leczeniu zapalenia żołądka i jelit, przy krwawieniach w przewodzie pokarmowym, infekcji przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej, polipach jelita grubego oraz przewlekłych biegunkach na różnym tle.

Korzeń ratanii - zastosowanie

WEWNĘTRZNIE
  • Przedłużające się, obfite miesiączki
  • Zapalenie żołądka i jelit.
  • Zespół jelita drażliwego.
  • Krwawienia z przewodu pokarmowego.
ZEWNĘTRZNIE
  • Trudno gojące się rany (nakładać w celu zatrzymania krwawienia).
  • Zadrapania, siniaki.
  • Stany zapalne dziąseł, stany zapalne po usunięciu zęba, zapalenie gardła.
  • Zapalenie narządów płciowych.
  • Hemoroidy.
  • Trądzik, łojotok.
  • Przetłuszczające się włosy.
  • Odmrożenia.
  • Oparzenia.

 Jak stosować korzeń ratanii?

ODWAR Z KORZENIA
1 g suszonego korzenia ratanii zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 15 minut, przecedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie. Odwar możemy również stosować zewnętrznie do płukania jamy ustnej i dziąseł, gardła. Można nim także przemywać zmiany skórne (np. trądzikowe) kilka razy dziennie. Odwar można też używać do płukanek, okładów, kąpieli nasiadowych, irygacji i lewatywy (stany zapalne odbytu, hemoroidy).

NALEWKA Z KORZENIA
Dorośli: 5–10 kropli nalewki (1:5) na szklankę wody 2–3 x dziennie do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Nalewkę można również stosować do wcierania w zmienione zapalnie dziąsła.

Gdzie można kupić suszony korzeń ratanii?
Można kupić go tutaj 👉 KLIK

Źródła:
1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0731708511003360
2. Gerard Nowak, Joanna Nawrot: "Surowce roślinne i związki naturalne stosowane w chorobach układu oddechowego"
3. https://rozanski.li/1225/korzen-ratanii-czyli-pastwinu-radix-ratanhiae/
4. https://www.herbal-supplement-resource.com/rhatany-root.html

Komentarze