Rooibos (czerwonokrzew afrykański) - właściwości lecznicze, parzenie, dlaczego warto pić napar z rooibos?

Inne nazwy:  czerwonokrzew afrykański, aspalat prosty, bush tea, redbush tea (Wielka Brytania), South African red tea (USA) lub w języku afrikaans rooi tee.

Rooibos to napar z czerwonokrzewu afrykańskiego, który tak naprawdę nie ma nic wspólnego z herbatą, jednak w Polsce często nazywany jest oprócz herbaty Pu Erh herbatą czerwoną. Rooibos stanowi ogromne bogactwo polifenoli, które hamują rozwój wolnych rodników. Ma także bardzo wiele innych, cennych właściwości leczniczych - z tego względu napój rooibos nazwano także  "herbatą życia". 

Co zawiera: Najliczniejszą grupę związków czynnych stanowią związki fenolowe. Dotychczas potwierdzono obecność ok. 30 różnorodnych związków fenolowych, głównie flawonoidów, licznych kwasów fenolowych oraz fenylopropanoidów, a także niewielkie ilości garbników, fenyloetanoidów i kumaryn.


by Żółwiciel - Praca własna, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11744336

Zalety Rooibos

  • Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy przeciwdziała rozwojowi chorób cywilizacyjnych (np. miażdżyca, nowotwory, zawał serca, udar mózgu czy choroba wieńcowa). Przeciwutleniacze hamują rozwój wolnych rodników, których nadmiar jest bardzo szkodliwy. Namnażaniu wolnych rodników sprzyja palenie papierosów, stres, częste opalanie się, nieprawidłowa dieta, zanieczyszczone środowisko, stany zapalne. Antyoksydanty neutralizują je i wydalają z organizmu. Ponadto spowalniają procesy starzenia, hamują produkcję komórek nowotworowych i chronią serce.
    Zmiatanie wolnych rodników jest jednym z najlepiej udokumentowanych naukowo działań rooibos. Południowoafrykańskie Stowarzyszenie Walki z Rakiem uznało rooibos za najlepsze źródło związków o właściwościach przeciwnowotworowych. 

    Warto wiedzieć, że czerwonokrzew afrykański zawiera do 50 proc. więcej przeciwutleniaczy i polifenoli niż zielona herbata!
    • Nie zawiera kofeiny i innych alkaloidów.

    •  Jest korzystna dla dzieci i młodzieży z powodu dużej zawartości żelaza, wapnia, cynku, magnezu, manganu, potasu, miedzi oraz fluoru wzmacniającego kości.

    "Przeprowadzono badanie naukowe, w którym 72 dzieciom podawano herbatę czarną, a 78 herbatę rooibos w ilości 400 ml dziennie, płyny te włączono w schemat żywienia w szkole. Obserwowano wzrost poziomu hemoglobiny i żelaza we krwi u dzieci pijących herbatę rooibos, szczególnie u dzieci o niskich wartościach tych wskaźników na początku
    badania".

    • Niska zawartość garbników sprawia, że nie wywołuje zaparć, nie hamuje wchłaniania żelaza i nie powoduje nadkwaśności,
    • Ponieważ herbata rooibos nie zawiera kwasu szczawiowego mogą ją pić osoby mające kamienie nerkowe oraz osteoporozę.

    • Ma właściwości przeciwzapalne.

    • Przeciwbakteryjne.

    Potwierdzono, iż ekstrakty wodne z rooibos wykazały silne działanie hamujące wzrost bakterii (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Streptococcus mutans, Saccharomyces
    cerevisiae, Micrococcus luteus). Udowodniono również znaczące działanie przeciwbakteryjne naparów z Rooibos w stosunku do szczepów Helicobacter pylori.

    • Wspomaga odchudzanie, gdyż wpływa na gospodarkę lipidową. Tą właściwość również potwierdzono badaniami naukowymi.

    • Zmniejsza poziom cholesterolu, trójglicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych.
    • Skutecznie wpływa na drogi oddechowe w przypadku takich dolegliwości jak astma czy zapalenie oskrzeli
    Potwierdzają to wyniki badań, które przeprowadzone zostały na szczurach. Zgodni z tymi wynikami rooibos ma działanie rozszerzające oskrzela i wspomagające wykrztuszanie przy męczącym kaszlu.

    • Wspomaga leczenie alergii na kurz, roztocza czy środki spożywcze. To dzięki kwercetynie, która hamuje uwalnianie histaminy. 
    • Zmniejsza ryzyko chorób serca i naczyń.

    • Uspokaja, poprawia nastrój. Wspomaga walkę ze stresem.
    • Wyrównuje poziom cukru we krwi oraz łagodzi przebieg cukrzycy.


    Przeciwskazania

    Rooibos ogólnie nie ma większych przeciwskazań, podaje się go nawet dzieciom i niemowlętom. Uwagę w przypadku tej herbaty powinny zwrócić osoby, które przyjmują antybiotyki.

    Jak parzyć Rooibos

    W celu sporządzenia naparu z rooibos zaleca się zalanie wrzątkiem 1,5 g surowca i parzenie przez 8-10 minut. Następnie pozostaje jedynie rozkoszować się gotową herbatką.
    Polecana jest zarówno gorąca, jak i mrożona herbata rooibos, która może być słodzona cukrem, miodem, sokami owocowymi albo podawana z mlekiem.

    Z racji tego, iż igiełki rooibosa są bardzo małe, warto zaparzać tą herbatkę w zaparzaczu, by małe igiełki nie pływały nam na powierzchni podczas spożywania naparu.

    Rooibos możemy kupić w sklepie sam, a także połączony z różnymi dodatkami smakowymi (np. suszem owocowym, płatkami kwiatów lub cynamonem




    Gdzie kupić herbatę rooibos?
    Szeroki wybór herbat rooibos znajdziesz w tym sklepie KLIK
    Można też spróbować smaku ciekawych mieszanek herbat, np. "Herbata rooibos a song of love"czy np. rooibos miętowa... Myślę, że każdy może znaleźć coś dla siebie:)


    Źródła:
    - http://www.czytelniamedyczna.pl/5803,rooibos-aspalathus-linearis-burm-f-r-dahlgren-substancje-biologicznie-aktywne-i.html
    - https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/napoje/rooibos-czym-jest-produkcja-zaparzanie-zalety-picia-naparu-rooibos/2x63jj6
    - https://pl.wikipedia.org/wiki/Rooibos

    Komentarze