Zima to trudny czas dla naszego organizmu, ciągle musi walczyć z wirusami i innymi drobnoustrojami. Bardzo łatwo jest złapać jakąś infekcję. A co robić gdy pojawi się ból gardła, dokuczliwe drapanie i chrypka? Czy możemy jakoś sobie pomóc naturalnymi sposobami i zatrzymać dalszy rozwój choroby? Pewnie! Pamiętajmy jednak, że leczenie będzie tym skuteczniejsze im szybciej zaczniemy działać.
1. CZOSNEK
Na sam początek! Ma on silne właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, przeciwrobacze, przeciwwirusowe i dezynfekujące. Działa jak naturalny antybiotyk!
Gdy tylko czujemy, że zaczyna nas coś rozkładać zjedzmy kanapkę z posiekanymi 2 ząbkami czosnku, masłem i miodem.
2. PROPOLIS
Płukanka z propolisu łagodzi ból gardła, skraca czas leczenia a przy tym jest naprawdę łatwa w przyrządzeniu. Do przygotowania jej potrzebujemy kilkanaście (20-30) kropelek nalewki z propolisu i pół szklanki letniej przegotowanej wody.
Przygotowaną miksturą płuczemy gardło kilka (3-4) razy dziennie .
3. OLEJEK Z DRZEWA HERBACIANEGO
On również działa antyseptycznie i bakteriobójczo.
Płukanka na chore gardło: 4 lub 5 kropli wlewa się do szklanki wody. Tak przygotowanym roztworem, płucze się gardło trzy razy dziennie (nie więcej), aż do skutku.
4. TYMIANEK
Ma sprawdzone właściwości antywirusowe i silnie przeciwdrobnoustrojowe.
Napar z tymianku na kaszel, choroby gardła i przeziębienie: 1 łyżka suszonego ziela tymianku na 1 szklankę wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Pić małymi porcjami w ciągu dnia 1-2 szklanki naparu.
Naparem tym można także płukać gardło.
5. ŚLAZ DZIKI (MALWA DZIKA)
Malwa jest rośliną uznawaną za naturalny środek o wielkiej skuteczności w leczeniu gardła lub zapaleniu oskrzeli, anginie i wszelkich chorobach dróg oddechowych.
Płukanka na ból gardła: 1 łyżeczkę suszu zalać 1 szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem 15-20 minut, używać do płukania gardła. Napar ten można również używać do picia (przy grypie, anginie, zwykłym przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli) - należy pić 3 razy dziennie po 1/2 szklanki.
6. PRAWOŚLAZ
Herbatka z korzenia prawoślazu działa łagodząco na drapiące, swędzące gardło. Należy wsypać 1 łyżeczkę suszonego zioła do filiżanki z wrzątkiem i wypijać do 3 filiżanek dziennie.
7. SZALWIA
Owrzodzenia i rany wewnątrz jamy ustnej, słabe i krwawiące dziąsła, ból zębów i podrażnione gardło to problemy, na które szałwia przychodzi z pomocą dzięki swojemu działaniu ściągającemu antyseptycznemu i przeciwzapalnemu.
Płukanka z szałwii: Należy podgrzać na wolnym ogniu 2 łyżeczki liści szałwii w wodzie. Mieszaninę należy zdjąć, kiedy woda zacznie się gotować i odstawić na 10 minut. Płukać gardło ciepłą herbatką przez około 15 minut.
8. GOŹDZIKI
Aby złagodzić męczący ból gardła możemy również spróbować ssania goździków.
Mają one silne działanie znieczulające, już po kilku minutach ssania czuć wyraźną ulgę w bólu.
9. LIŚCIE JEŻYNY
Płukanka na ból gardła: 1-2 łyżeczki rozdrobnionych liści jeżyny zalać szklanką wrzącej wody. Zostawić pod przykryciem na 10 minut i odcedzić.
10. LIŚCIE MALINY
Mają one właściwości ściągające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Herbatka malinowa zmniejsza ból związany z podrażnieniem gardła. Należy wsypać 1 łyżeczkę suszu do filiżanki z wrzątkiem. Pić 1 filiżankę dziennie.
11. DZIEWANNA
Płukanka z dziewanny (łagodzi stan zapalny gardła): Zalewamy 2 szklankami wody umieszczone w naczyniu 4 łyżki suszonych kwiatów, a następnie gotujemy przez około 15-20 minut. Po odstawieniu na około kwadrans, przecedzamy.
12. KORA DĘBU
Kora młoda i liście zawierają fitoncydy hamujące rozwój grzybów, bakterii i wirusów.
Mają też właściwości antyseptyczne. Wykazują aktywność przeciw gronkowcom (Staphylococcus aureus, S. epidermidis, S. saprophyticus).
Odwar z kory na zapalenie jamy ustnej i gardła: Dorośli, 2 płaskie łyżki kory dębu zalewamy 1 szklanką zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut, odstawiamy na ok. 15 minut i przecedzamy. Przygotowany odwar stosujemy do płukania jamy ustnej i gardła kilka razy dziennie.
13. HYZOP LEKARSKI
Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriostatyczne - dzięki garbnikom i olejkom eterycznym.
Zewnętrznie bywa używany jako środek odkażający do płukania jamy ustnej i gardła przy infekcjach bakteryjnych i stanach zapalnych. Napar z hyzopu pije się przy chorobach układu oddechowego.
Płukanka na chore gardła, zapalenie jamy ustnej i dziąseł: 1-2 łyżki suchego rozdrobnionego ziela hyzopu zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, następnie odstawiamy na 20 minut do zaparzenia. Przecedzamy. Naparem płuczemy chore gardło. Rozrzedza on zbyt zagęszczoną flegmę. W miejsce naparu niektórzy zalecają stosowanie odwaru, gdyż podczas gotowania do roztworu przechodzi większa ilość garbników.
14. WODA Z MIODEM
Miód skutecznie radzi sobie z przeziębieniami, a także z bólem gardła. W tym przypadku sprawdza się w zasadzie każdy rodzaj miodu: rzepakowy, koniczynowy, spadziowy, choć najbardziej polecany jest miód z lipy. Należy go rozpuścić w szklance wody, której temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza. Miód hamuje rozwój bakterii, wirusów, grzybów, ma także właściwości łagodzące.
15. RUMIANEK
No i na koniec nasz poczciwy rumianek, każdy powinien mieć go w swojej domowej apteczce.
Roślina ta wyróżnia się silnym działaniem przeciwzapalnym, a także kojącym. Przy przeziębieniu pomoże nam spokojnie zasnąć. Możemy go z powodzeniem podawać do picia także dzieciom. Aby sporządzić leczniczą herbatkę z rumianku zalewamy susz gorącą wodą, przykrywamy kubek lub filiżankę spodkiem i zaparzamy ok. 10 minut. Napar po przestudzeniu możemy używać do płukania gardła.
Wszystkie zioła wspomniane w artykule, a także olejek z drzewa herbacianego
możecie kupić tutaj: KLIK
Źródła:
- Górnicka J.: Apteka Natury Poradnik zdrowia; Wydanie IV; Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski Janki,
- Earl Mindell: Biblia ziół; Prószyński i S-ka SA; Warszawa 1999,
- Luis Aliaga: Pokonać ból naturalnymi metodami; Wydawnictwo Jedność; Kielce 2012,
- M. Treben: Apteka Pana Boga; Ex Libris, Galeria Polskiej Książki, Warszawa 2004,
- Anne Iburg: Domowe leki ziołowe; Elipsa Publicat S.A.; Poznań 2004,
- Tyszyńska - Kownacka Danuta, Starek Teresa: Zioła w polskim domu; Wydawnictwo WATRA; Warszawa 1988 ,
- Gumowska I.: Ziółka i my; Wydawnictwo PTTK „KRAJ”; Warszawa 1984,
- E. Kuźniewski, J. Augustyn-Puziewicz; Przewodnik ziołolecznictwa ludowego; Państwowe Wydawnictwo Naukowe; Warszawa-Wrocław 1984,
Na podrażnienie gardła moim zdaniem trzeba działać szybko. Bardzo lubię Cevitt gardło z hialuronianem sodu.
OdpowiedzUsuń