JEŻÓWKA PURPUROWA – wzmacniacz układu odpornościowego

 JEŻÓWKA PURPUROWA 

Echinacea purpurea – rotacznica purpurowa,
Asteraceae, dawniej Compositae – Astrowate, dawniej Złożone 
 
 Jeżówka należy do ziół, które wzmacniają odporność organizmu przeciw infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Zmniejsza ryzyko powrotu stanu zapalnego, wspomaga procesy regeneracyjne organizmu, zawiera też składniki będące naturalnymi „wymiataczami” wolnych rodników. Poznajmy ją dziś bliżej. 


ZNANA OD SETEK LAT


 Ziele jeżówki znane jest od setek lat w ziołolecznictwie ludowym. Indianie – używali jeżówki do leczenia trudno gojących i zakażonych ran. Była ona przygotowywana w formie okładów na miejsca ukąszeń owadów i węży. Stosowano ją także w leczeniu błonicy, kiły, szkarlatyny, malarii i wielu innych chorób objawiających się gorączką.

Jednak ponad sto lat temu zauważono,  wyciągi z jeżówki mają inną bardzo istotną właściwość – działają immunostymulująco i regenerująco na organizm. Od tego momentu, w Europie i Ameryce Północnej, rozpoczęto stosowanie wyciągów etanolowych w celu uodparniania organizmu u ludzi.


🌿Jako surowce roślinne stosuje się ziele (herba) oraz 
korzeń (radix) jeżówki purpurowej.🌿


W lecznictwie wykorzystuje się trzy gatunki Echinacea:



• jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia)

• jeżówka blada (Echinacea pallida)
Jednak to jeżówka purpurowa jest najtańszym i najlepiej przebadanym gatunkiem wśród Echinacea.

• jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea)






WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE JEŻÓWKI:


Przeciwbakteryjne – np. w anginie, szkarlatynie, zakażeniu układu oddechowego i zatok, trądziku.

Przeciwwirusowe – np. w przeziębieniu, grypie, opryszczce, różyczce, ospie, półpaśćcu.

Przeciwzapalne – np. w zapaleniu dziąseł.

Przeciwgrzybicze - np. kandydoza okolic intymnych.

Przeciwbólowe.

Rozkurczowe (stosunkowo słabe).

Napotne.

Przeciwalergiczne.

Pobudzające wydzielania soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego.

Przyspiesza przemianę materii.

Pobudza procesy regeneracyjne organizmu.

Zawiera składniki będące naturalnymi „wymiataczami” wolnych rodników.


BADANIA:


 W latach dziewięćdziesiątych XX wieku i w pierwszej dekadzie XXI jeżówka była bardzo popularna. Właśnie wtedy przeprowadzono wiele badań na temat skuteczności, bezpieczeństwa i działań niepożądanych wyciągów z jeżówki w porównaniu do placebo.

Czego się dowiedzieliśmy z przeprowadzonych  niegdyś badań:

- Większość z nich prowadzona była w laboratorium (in vitro).

- Badania przeprowadzone „w probówce” potwierdzały jej pozytywny wpływ na organizm człowieka.

- Badania kliniczne obejmowały przede wszystkim dorosłych, nielicznie tylko badano dzieci w wieku 2-11 lat.

- Wyniki badań klinicznych (na ludziach) są różnorodne. Część potwierdza nieznaczne korzystne działanie jeżówki, inne wręcz przeciwnie.

- Po przebadaniu kilku tysięcy dorosłych osób – badano wpływ jeżówki w profilaktyce i leczeniu przeziębienia – wyciągnięto wniosek, iż stosowanie wyciągu z Echinacea zmniejsza ryzyko zachorowania o 10-20% (porównywalnie z placebo).

Obecnie coraz rzadziej przeprowadzane są badania dotyczące działania jeżówki. 
Zdaniem wielu badaczy, m.in. dr med. Józefa Meszarosa z Katedry i Zakładu Farmakologii Doświadczalne
j i Klinicznej AM w Warszawie „dostępne dane są niewystarczające by uznać, że zastosowanie jeżówki jest w pełni skuteczne w profilaktyce i leczeniu przeziębień”.


WSKAZANIA:



- Obniżona odporność organizmu.

- Okres choroby, przeziębienia.

- W celu zmniejszenia podatności na infekcje.

- Okres rekonwalescencji.


STOSOWANIE:

 

Producenci większości preparatów z jeżówki zalecają stosować nie dłużej niż 10 dni (nieliczni piszą o 14-20 dniach). Następnie należy zrobić minimum 14 dni przerwy.


PRZYGOTOWANIE:


Napar : jedną łyżkę suszonego ziela jeżówki zalać szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 20 minut. Odcedzić. Pić napar po pół szklanki 2 razy dziennie. Napar warto osłodzić miodem.

Macerat – łyżkę ziela jeżówki zalać szklanką przegotowanej chłodnej wody i odstawić pod przykryciem na około 6 godzin. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po ½ szklanki.
Macerat jest preparatem nietrwałym, który trzeba przechowywać w lodówce, maksymalnie przez 3 dni. Zalecany jest w chorobach przeziębieniowych i skórnych.

Nalewka – 100 g suchego korzenia rozdrobnić i zalać 0,5 l wódki. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić na 7 dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Butelki zakorkować, odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Zażywać po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie.



PRZECIWWSKAZANIA:

Nie zaleca się stosować u dzieci do 7. roku życia (niektóre źródła podają 12.r.ż.)
W ciąży i podczas laktacji.


- W białaczce, gruźlicy, padaczce.
- U zakażonych wirusem HIV i chorujących na AIDS


W przypadku immunosupresji (obniżenie odporności organizmu).


- U osób z chorobami autoimmunologicznymi (np. stwardnienie rozsiane, choroby układowe tkanki łącznej – kolagenoza).


- U osób uczulonych na inne zioła z rodziny złożonych, np. na arnikę, krwawnik, nagietek, mniszek.

- U osób nadużywających alkoholu.



Jeżówkę dobrze jest kupić w sprawdzonych sklepach.
Polecam tu: KLIK


Źródła:

-https://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BC%C3%B3wka_w%C4%85skolistna
- https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Echinacea+angustifolia
https://portal.abczdrowie.pl/jakie-ziola-na-odpornosc
http://www.rozanski.ch/immunolog.html
- Matka Aptekarka fp, @AnaKrysiewicz

Komentarze