Cząber - aromatyczna przyprawa na poprawę trawienia i niestrawność

 CZĄBER - łac. Satureja

(potocznie zwany cąbrem, dzięcieliną, pieprzycą, pieprzykiem, zielem fasolowym, zielem żelaznym, satureją).

Cząber to przyprawa pochodząca z terenów Morza Śródziemnego. Ze względu na swój zdecydowany smak i aromat przez długi czas stosowano  po prostu jako zamiennik pieprzu. Cząber ma bardzo cenne właściwości: poprawia trawienie, pomaga w zwalczaniu niestrawności, łagodzi ból brzucha, ale także pomaga w zwalczaniu pasożytów jelitowych
Poznajmy kilka ciekawych faktów na temat cząbru...

🌿 Najpopularniejszymi gatunkami są cząber górski i cząber ogrodowy🌿

KILKA CIEKAWYCH FAKTÓW NA TEMAT CZĄBRU:


1. Niektóre źródła podają, że nazwa tej przyprawy związana jest z łacińskim słowem 
saturitas, czyli nasycenie (co nawiązuje do silnego aromatu roślin i stosowania ich jako przyprawy).

Z kolei z innych źródeł, możemy się dowiedzieć, iż nazwę swą cząber zawdzięcza Satyrowi (dawniej bogu płodności). Przyprawa ta w dawnych czasach używana była jako afrodyzjak, a więc związek również jak najbardziej prawdopodobny.

★ Twierdzono dawniej, iż cząber ogrodowy zwiększa popęd seksualny, a górski je osłabia. Jak dotąd stwierdzenie to nie znalazło jednak naukowego potwierdzenia. ★ 


2. Ze względu na swój zdecydowany, pikantny smak - cząber stosowano niegdyś jako substytut droższego pieprzu.

Obecnie wchodzi on w skład wielu mieszanek przypraw, np. pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich.

Z suszonego cząbru górskiego otrzymuje się tradycyjną przyprawę o nazwie czubrica, szeroko stosowaną w kuchni bułgarskiej.


3. Surowcem leczniczym jest ziele cząbru.



4. Cząber działa:







- Moczopędnie.


- Pobudza trawienie.


- Ułatwia przyswajanie pokarmu, znosi wzdęcia, zwalnia napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego.


-Rozkurczowo.


- Wiatropędnie.


- Wykrztuśnie.


- Dzięki zawartości karwakrolu ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgnilne
i przeciwrobaczycowe w szczególności u dzieci.


★  Medycyna ludowa zalecała napar z cząbru do zwalczania robaczyc jelitowych (głównie glisty ludzkiej). ★ 


- Przeciwzapalnie.


- Ze względu na właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne odwar z cząbru bywa stosowany jako płukanka w chorobach gardła.



5. Przy ukąszeniach owadów pierwszą pomoc może stanowić cząber górski
(napar z ziela lub świeży sok, który wciera się miejsce po ukąszeniu).



CZĄBER W KUCHNI


Cząber idealnie odnajduje się w kuchni, ponieważ łączy w sobie pikantność z wyrazistym smakiem ziół. Wspaniale komponuje się z mięsem, szczególnie z dziczyzną oraz drobiem.
Doskonale podkreśla również smak warzyw (szczególnie roślin strączkowych) oraz grzybów.

Kto nie jadł fasolki z cząbrem ten nie może sobie wyobrazić jak bardzo potrafi on poprawić smak!

Z powodzeniem możemy go też dodać do sosów, gulaszu i ryb.
Jak już wyżej wspomniałam, cząber jest składnikiem pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich, dlatego dobrze odnajduje się także w kuchni włoskiej.







NAPAR Z CZĄBRU

(Przy biegunkach, nudnościach, przewlekłych zapaleniach przewodu pokarmowego, nerwicy żołądka, nerwicy ogólnej, wzdęciach, pasożytach jelit)

5 g ziela na szklankę wrzącej wody. Gotować 2-3 minuty, naciągać 10 minut. 
Popijać 1 szklankę 3 razy dziennie po posiłku.



Cząber dobrze jest kupić w sprawdzonych sklepach.
Polecam tu: KLIK



Źródła:
- rnicka J.: Apteka Natury Poradnik zdrowia; Wydanie IV; Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski Janki,
- Gumowska I.: Ziółka i my; Wydawnictwo PTTK „KRAJ”; Warszawa 1984,
- https://roslinariusz.pl/czaber/
- https://wylecz.to/na-odchudzanie/ziola-na-apetyt/

Komentarze