Chcesz być zdrowy jak ryba? Jedz ją częściej!
Mięso ryb powinno znaleźć stałe miejsce w naszym menu. Znajdziemy w nich np. witaminę D - mającą ogromny wpływ na odporność naszego organizmu i całe mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla serca i układu nerwowego . Naprawdę warto więc nie zapominać o ich jedzeniu.
Ale co, gdy brak nam pomysłu na danie z rybą?
Zapraszam do skorzystania z moich propozycji:
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA RYBNA
SKŁADNIKI:
- 500g ryb morskich (filety lub części)
- 1 cebula
- 1 seler naciowy
- włoszczyzna
- 1 marchewka
- jogurt naturalny lub śmietana
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 3 średnie marchewki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- tymianek
- opcjonalnie dodajemy ostrzejsze przyprawy, chili, pieprz cayenne
- cytryna
- polecam gotowy zestaw przypraw do zupy rybnej KLIK
PRZYGOTOWANIE:
1. Około 2 litry wody zagotowujemy. Włoszczyznę obieramy i wrzucamy do gotującej się wody, wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę.
3. Obieramy cebulę, kroimy i wrzucamy do garnka. Marchewki i seler kroimy na małe kawałeczki i również dodajemy do garnka.
4. Gotowy wywar przecedzamy do drugiego garnka.
5. Ryby oczyszczamy, jeśli mamy filety, to kroimy na mniejsze kawałki i oczyszczamy z ości.
6. Przygotowaną rybę wrzucamy do wywaru, dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego oraz pomidory i gotujemy przez 15-20 minut.
7. Zupę doprawiamy pieprzem oraz solą (ostrożnie), przyprawą do ryb. Opcjonalnie używamy ostrzejszych przypraw, wg uznania. Zupa będzie wtedy bardziej rozgrzewająca.
8. Cytrynę myjemy, szorujemy, parzymy we wrzątku i kroimy w plastry.
9. Pod koniec dodajemy śmietankę 30% lub gęsty jogurt. Posypujemy koperkiem lub kolendrą.
Podajemy z jasnym pieczywem, ziemniaczkami na osobnym talerzu lub bez dodatków.
Polecam i życzę smacznego.
FILET SMAŻONY PANIEROWANY
SKŁADNIKI:
- 25 dag filetów z ryby (dorsz, karmazyn, halibut, makrela itp.)
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 3 łyżeczki mąki
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- olej lub masło klarowane
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć, osączyć z wody kawałkiem papierowego ręcznika, pokroić na porcje, doprawić solą i pieprzem, przyprawą do ryb, pokropić cytryną i zostawić na 1 godzinę.
Następnie przygotować na jednym talerzyku mąkę, na drugim roztrzepane jajko, a na trzecim bułkę tartą.
Osączoną rybę otoczyć kolejno w mące, jaju, a następnie w bułce tartej, przyklepać bułkę nożem, aby nie odpadała podczas smażenia.
Wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Gdy ładnie zrumienią się zmniejszyć ogień i dosmażyć jeszcze kilka minut.
Podawać z surówką z kapusty kiszonej, białej, pekińskiej lub z inną surówką, pokrojonymi ogórkami kiszonymi, ziemniakami lub frytkami.
Czas wykonania około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz