Topinambur
Inne nazwy: słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, trufla kanadyjska, gruszka ziemna,
Nazwy ludowe: bulwa, świniak, świński orzech, gdula ziemna, ziemne jabłko,
Topinambur - właściwości zdrowotne i jego cenne zalety!
Jak wygląda topinambur?
Topinambur może urosnąć do 3-4 m wysokości. Kwiatami jego są maleńkie, bardzo dekoracyjne słoneczniki. Nasiona są drobne, właściwie niejadalne. Najważniejsze w topinamburze są bulwy, które zbiera się od jesieni do pierwszych przymrozków, lub wiosną.
Bulwy te wyglądem przypominają cebule kwiatów przygotowane do rozsady, mają kształt pofałdowanych ziemniaków. Kolor skórki jest różny w zależności od gatunku, od jasnobeżowego, przez żółty, różowy, czerwony, aż do fioletowego. Miąższ jest najczęściej biały, żółty lub kremowy. Mają słodki, lekko orzechowy, ziemniaczano-gruszkowy smak. Bulwy spożywane są najczęściej po przegotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu.
Właściwości zdrowotne topinambura:
- Współczesne badania wykryły w bulwach wiele cennych składników wpływających korzystnie na przemianę materii, a przez to likwidujących i zapobiegających licznym zaburzeniom. Cenne substancje to m.in. węglowodany, z których aż 70-90 proc. stanowią wielocukry zwane inuliną. Poza tym bulwy zawierają karetonoidy, pektyny, kwasy organiczne, błonnik, śluzy, tłuszcze, liczne minerały krzem, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, witaminy, białka, biopierwiastki.
- Udowodniono, iż jadanie jego bulw w dłuższym okresie znacząco poprawia obraz krwi.
- Posiada dwa razy więcej witaminy C i B1 niż ziemniak.
- Pokrywa dzienne zapotrzebowanie na żelazo u dzieci (wystarczy kilka bulw).
- Zmniejsza poziom cukru we krwi. Topinambur poleca się diabetykom jako substytut ziemniaków. Inulina (cenny wielocukier będący składnikiem bulw topinambura) pomaga w normalizowaniu glikemii w przebiegu cukrzycy typu 2, a także zmniejszania insulinooporność.
- Zmniejsza poziom cholesterolu.
- Stabilizuje ciśnienie krwi, a to m.in. dzięki sporej zawartości potasu.
- Poprawia przemianę materii.
- Ma też działanie moczopędne, dlatego jedzenie go poleca się również w chorobach nerek.
- Związki zawarte w nim wykazują właściwości wzmacniające układ odpornościowy człowieka i przez to pomagają w kuracjach różnych infekcji.
- Inna jego zaleta to przywracanie prawidłowej mikroflory w przewodzie pokarmowym, dzięki temu przeciwdziała zaparciom. .
- Dzięki zawartości inuliny - bardzo cennego wielocukru, jedzenie topinamburu pomaga wydalać cholesterol, kwasy tłuszczowe oraz toksyczne związki trafiające do organizmu z pożywieniem i wytwarzane w jelitach.
- Wpływa także na zmiany w kościach, co ma znaczenie w profilaktyce osteoporozy.
- Dieta z udziałem topinamburu uspokaja i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia.
Topinambur zawiera magnez i witaminy z grupy B (w sporych ilościach zwłaszcza niacynę - witaminę B3), które wspomagają pracę układu nerwowego, m.in. działają przeciwstresowo oraz podnoszą zdolność koncentracji psychicznej.
- Inulina, w połączeniu z pektynami i błonnikiem, oczyszcza organizm, wiążąc szkodliwe związki i przyspiesza ich wydalanie, w związku z tym topinambur bierze udział w detoksykacji organizmu. Poza tym spożywanie bulw topinamburu ułatwia usuwanie alkoholu z krwi.
- Topinambur jest polecany w diecie odchudzającej. Bulwy tej rośliny zawierają błonnik, który pęcznieje w żołądku, na długo dając uczucie sytości.
- Zawiera ogromne ilości koloidalnej krzemionki, co czyni z topinambura “przyjaciela” kobiet, pielęgnując i odbudowując jędrność skóry, nadając blask i moc włosom oraz paznokciom.
- Wspiera także układ sercowo-naczyniowy i kostno-stawowy dzięki zdolności regeneracji tkanek.
Jak to się je?
Topinambur można jeść:
- na surowo jako składnik surówek np. z jabłkiem, orzechami i miodem;
- duszonego z warzywami;
- gotowanego w wodzie jako zamiennik ziemniaka;
- jako składnik musów zimowych – jabłkowych i gruszowych;
- pieczonego z ziołami w piekarniku lub w ognisku;
- smaczny składnik zup;
Gdzie można kupić topinambur?
Topinambur kupisz tu: KLIK
Źródła:
- poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/topinambur-slonecznik-bulwiasty-wlasciwosci-przepisy-na-dania-z-topina_37693.html
- pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091031/ZDROWIE/590807179
- dziecisawazne.pl/topinambur-zrodlo-mlodosci-zdrowia/
- Mystkowska I., Zarzecka K., Wartość odżywcza i prozdrowotna słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.), „Postępy Fitoterapii” 2013, nr 2
super wiadomość na temat tego super korzenia. Dla ogrodników : to bulwy wytrzymałe do -30 st,odporne na wszystko - słodkie rzodkiewki jem na surowo
OdpowiedzUsuńsuper wpis, chętnie poczytam więcej
OdpowiedzUsuń