Piołun
Inne nazwy: bylica piołun, psia ruta, wermut, bielica piołun, absynent.
Piołun ma wiele cennych właściwości leczniczych. Pobudza pracę układu pokarmowego., poprawia apetyt i produkcję soków żołądkowych. Inną jego zaletą jest regulowanie przemiany materii w organizmie oraz to, że działa żółciopędnie, moczopędnie i oczyszczająco na organizm.
Piołun zastosowanie lecznicze
- Przeciwrobacze,
- Antypierwotniakowe.
- Pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, w tym kwasu solnego, soku trzustkowego, żółci i jelitowego. W zmniejszonym wytwarzaniu soków trawiennych, również u osób starszych ze zmianami zanikowymi błon śluzowych przewodu pokarmowego można - w porozumieniu z lekarzem - stosować odwar z 1 łyżeczki ziela na 1 szklanką wody; pić 3 razy dziennie po 1 łyżce pół godziny przed posiłkiem. Uwaga - płyn jest bardzo gorzki.
- Poprawiające trawienie i wchłanianie składników pokarmowych.
- Antybakteryjne.
- Cytotoksyczne i antynowotworowe.
- Czyszczące krew.
- Leczy dyspepsję i anorexię.
- Pobudza i reguluje miesiączkowanie.
- Polecany przy nerwicy, wyczerpaniu.
- Wspomaga leczenie chorób zakaźnych i skórnych.
- Ma właściwości przeciwzapalnie i odkażające.
- Hamuje rozwój gronkowców, paciorkowców, laseczek beztlenowych oraz drożdżaków.
- Piołun jest skuteczny w walce z owsikami i wszawicą u małych dzieci i dorosłych. Ponadto pomaga w leczeniu chorób skórnych jak świerzb.
- Usuwa nieprzyjemny zapach z przewodu pokarmowego.
- Obniża gorączkę.
Piołun - jak stosować?
NAPAR Z ZIELA PIOŁUNU
Aby przygotować leczniczy napar z piołunu, łyżeczkę ziela należy zalać szklanką wrzątku wody i trzymać pod przykryciem przez pół godziny. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Pić 0,5-1 łyżkę na godzinę przed posiłkami przez kilka dni jako środek pobudzający trawienie, wzmagający apetyt i działający wzmacniająco na organizm.
PIOŁUNÓWKA
Nalewka piołunówka powstrzymuje biegunkę, wzmacnia żołądek, oczyszcza krew. Jest skuteczna w leczeniu robaków.
Przepis: na wiosnę zebrać garść najmłodszych liści piołunu. Napełnić nimi butelkę po winie, nie gniotąc zanadto liści. Zalać do pełna spirytusem, szczelnie zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień. Następnie spirytus zlać do innej butelki i w miarę potrzeby zaprawić nim czystą wódkę, dolewając do niej tyle wody, ile wlewamy spirytusu, aby wódka nie była zbyt mocna.
Wskazania: przy bólach żołądkowych wynikających z niestrawności pić 2 łyżki kilka razy dziennie. Przy biegunce podawać nalewkę co parę godzin. W pozostałych przypadkach pić 1 łyżkę stołową raz na dzień.
Drugi przepis na piołunówkę: trzy wysuszone gałązki piołunu włożyć do słoika. Dodać pięć kwiatów dziurawca razem z listkami, jeden liść geranium, osiem ziaren pieprzu czarnego, dziesięć rodzynek, jedną torebkę herbaty ekspresowej, jedną łyżkę miodu lub dwie łyżeczki cukru i litr wódki. Słój szczelnie zamknąć, owinąć ściereczką zamoczoną we wrzątku i wstawić do garnka z gorącą wodą na około dwie godziny. Po wyjęciu słoja z wody otworzyć go i usunąć torebkę herbaty. Nalewkę odstawić na tydzień w szczelnie zamkniętym słoju, a potem przefiltrować przez gazę i pozostawić do sklarowania. Płyn znad osadu zlać do czystej butelki. Osad przefiltrować przez lejek wyłożony watą. Połączyć oba płyny. Nalewka jest gotowa i nie musi dojrzewać.
Wskazania: pić łyżkę 2 lub 3 razy dziennie na wzmocnienie żołądka, oczyszczenie krwi i niestrawność.
Uwaga: Piołunu nie wolno stosować w ciąży, przy krwawieniach z przewodu pokarmowego i żylakach odbytu.
Gdzie można kupić ziele piołunu?
Ziele piołunu kupisz tu: KLIK
Źródła:
- rozanski.li/?p=337
- menopauza.pl/natura_5/alternatywna_medycyna_1/piolun_-_niedocenione_ziolo_1.html
- ziola-leki.pl/ziola/bylica.html
- kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Piolun-niedoceniane-ziolo,wid,16642351,wiadomosc.html?ticaid=115446&_ticrsn=3
Komentarze
Prześlij komentarz