SOJA - na młodość, odporność i zdrowie!

Soja

Od kilku lat soja zajmuje jedno z czołowych miejsc na liście najzdrowszych roślin jadalnych. Nie jest to na pewno dziełem przypadku. Ogromne walory odżywcze i lecznicze soi potwierdzają naukowcy z wielu niezależnych ośrodków badawczych na całym świecie.





Właściwości zdrowotne soi

-  Obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko zakrzepów i zawału serca.

-  Obniża ciśnienie.

- Posiada właściwości antynowotworowe: zmniejsza ryzyko raka piersi, okrężnicy, trzustki, płuc i prostaty. Przeciwnowotworowe działanie soi przypisuje się przede wszystkim izoflawonom. Udowodniono w licznych badaniach naukowych, że genisteina blokuje liczne związki enzymatyczne, odpowiedzialne za powstawanie raka.

Jak donoszą naukowcy, soja może odegrać istotną rolę nie tylko w profilaktyce, ale i w leczeniu nowotworów. Okazuje się, że podawanie genisteiny w trakcie chemioterapii pozwala na uzyskanie efektu leczniczego przy mniejszych dawkach cytostatyków, co stwarza szansę na ograniczenie ich działań ubocznych.

- Dzięki wysokiej zawartości fitoestrogenów, łagodzi objawy menopauzy oraz opóźnia jej pojawienie się. Jeśli męczą Cię napady gorąca i inne nieprzyjemne dolegliwości tego okresu, wprowadź koniecznie soję do swojej diety! Soja, może być naturalną alternatywą dla kuracji hormonalnej.

- Zwiększa odporność organizmu. Zawiera całe mnóstwo witamin i minerałów.

- Białko soi zawiera wszystkie niezbędne do życia aminokwasy!
50 g ziarna sojowego zastępuje półtorej szklanki mleka krowiego albo 150 g wołowiny. 
Sojowe białko jest porównywalne ze zwierzęcym, a niektórymi zaletami je przewyższa. Nie zawiera bowiem szkodliwych puryn, związków organicznych powodujących odkładanie się złogów kwasu moczowego w stawach i utrudniających przyswajanie wapnia. 
Produkty z soi, serki lub kotlety, zachowują wysoką zawartość białka, ale za to mają mało tłuszczu. Mleko sojowe inaczej smakuje niż krowie, ma mniej wapnia i witaminy D, a za to dużo białka i witamin z grupy B.

- Zapobiega kamicy żółciowej.
Za działanie to odpowiedzialna jest lecytyna. Posiadając zdolność rozpuszczania cholesterolu w żółci, lecytyna zapobiega tworzeniu się kamieni.
Badania wykazały ponadto, że lecytyna może wpływać na zmniejszenie rozmiarów kamieni u chorych z rozwiniętą kamicą.

- Hamuje rozwój osteoporozy. Wpływa na gospodarkę wapniową organizmu. Białko sojowe, w porównaniu z białkiem zwierzęcym, powoduje mniejsze straty wapnia z moczem. Natomiast zawarte w soi izoflawony poprawiają mineralizację kości.


Uwaga: Soja jedzona w nadmiarze może też zaszkodzić. 
Ziarna soi (podobnie jak innych roślin strączkowych), zawierają tioglikozydy, związki chemiczne upośledzające pracę tarczycy. Długotrwałe spożywanie dużych ilości soi może doprowadzić do powstania wola tarczycy. Należy pamiętać, że gotowanie i przetwarzanie zmniejsza co prawda zawartość tych szkodliwych substancji, ale tylko o 30 procent.


Jak jeść soję?

Ziarna soi po opłukaniu oczywiście moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie przez osiem godzin. Po odcedzeniu zalewamy ją świeżą wodą i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze około 15 minut. Następnie przykrywamy garnek, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 2-3 godzin, aż soja będzie zupełnie miękka. Gotowana - nadaje się do zup, potraw duszonych, kotlecików, gulaszów jarskich i sałatek. Podobnie, jak surowych ziaren, nie jemy też surowych kiełków sojowych, które zawsze trzeba wcześniej sparzyć lub zblanszować.



Gdzie można kupić soję?
Ziarna soi (ale także np. kostkę sojową) kupisz tu: KLIK



Źródła:
- poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soja-lagodzi-menopauze-zastepuje-mleko-i-mieso-obniza-cholesterol-chro_33952.html
- poradnia.pl/soja-dzialanie-lecznicze.html
- mamnatosposob.pl/soja-odkryj-zalety-wlasciwosci

Komentarze

  1. Uwielbiam soję i często ją jem w róznych postaciach, bo jestem wegetarianką :)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz