Pieprz biały - właściwości i zastosowanie
Pieprz biały jest najbardziej łagodny i subtelny z wszystkich pieprzów, najmniej palący, o lekkiej nutce fermentacji. Ma za to bardziej intensywny zapach niż pieprz czarny. Jego ziarna można dodawać do marynat. Zmielony jest natomiast idealnym dodatkiem do potraw z drobiu czy ryb, a także do ziemniaków (zwłaszcza tłuczonych), jasnych zup oraz sosów.
SKĄD SIĘ BIERZE PIEPRZ BIAŁY?
Pieprz biały swój jasny kolor zawdzięcza odpowiedniemu przygotowaniu – najpierw zbierane są dojrzałe owoce pieprzu czarnego, które następnie moczy się w wodzie. Dzięki temu można łatwiej usunąć zewnętrzną skórkę. Na końcu ziarenka się suszy, aż zrobią się biało-żółte.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE PIEPRZU BIAŁEGO
- Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i zmniejsza biegunkę.
- Ponadto może chronić przed rakiem okrężnicy.
- Wiadomo też, że zapobiega chorobom tropikalnym, takim jak cholera i malaria.
- MA też działanie moczopędne.
- Jest przyprawą o dużej wartości odżywczej (zwłaszcza świeżo mielony). Zawiera błonnik, wapń, magnez, żelazo oraz proteiny i tłuszcze.
Pieprz biały jest mniej ostry. Skala Ostrości: 7
CIEKAWOSTKI
* Pieprzu białego używa się, aby nadać wyrafinowanego smaku słodkim deserom, np. gruszkowym, truskawkowym i piernikom.
* Pieprz biały mielony dodaje się pod koniec przyrządzania potrawy.
Pieprz biały (i właściwie nie tylko ten) powinien być przechowywany w szczelnych pojemnikach i opakowaniach, ponieważ mając kontakt z powietrzem, traci swój aromat i smak. Przyprawa wykazuje również wrażliwość na światło, toteż należy ograniczyć ekspozycję na ten czynnik zewnętrzny.
Gdzie można kupić pieprz biały?
Pieprz biały kupisz tu: KLIK
Źródła
- kuchnia.wp.pl/kat,1037881,title,Rozne-odmiany-pieprzu-z-czym-je-laczyc,wid,16106986,wiadomosc.html?ticaid=1150ce&_ticrsn=3
- kobieta.interia.pl/zdrowie/news-wlasciwosci-bialego-pieprzu,nId,1113165
Komentarze
Prześlij komentarz