"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

poniedziałek, 15 czerwca 2015

PIEPRZ BIAŁY - delikatna przyprawa o subtelnym smaku

Pieprz biały - właściwości i zastosowanie

Pieprz biały jest najbardziej łagodny i subtelny z wszystkich pieprzów, najmniej palący, o lekkiej nutce fermentacji. Ma za to bardziej intensywny zapach niż pieprz czarny. Jego ziarna można dodawać do marynat. Zmielony jest natomiast idealnym dodatkiem do potraw z drobiu czy ryb, a także do ziemniaków (zwłaszcza tłuczonych), jasnych zup oraz sosów. 




SKĄD SIĘ BIERZE PIEPRZ BIAŁY?

Pieprz biały swój jasny kolor zawdzięcza odpowiedniemu przygotowaniu – najpierw zbierane są dojrzałe owoce pieprzu czarnego, które następnie moczy się w wodzie. Dzięki temu można łatwiej usunąć zewnętrzną skórkę. Na końcu ziarenka się suszy, aż zrobią się biało-żółte. 


WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE PIEPRZU BIAŁEGO


- Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i zmniejsza biegunkę. 

- Ponadto może chronić przed rakiem okrężnicy. 

- Wiadomo też, że zapobiega chorobom tropikalnym, takim jak cholera i malaria.

- MA też działanie moczopędne.

-  Jest przyprawą o dużej wartości odżywczej (zwłaszcza świeżo mielony). Zawiera błonnik, wapń, magnez, żelazo oraz proteiny i tłuszcze. 

Pieprz biały jest mniej ostry. Skala Ostrości: 7


ZASTOSOWANIE PIEPRZU BIAŁEGO

Ma on mniej palący smak niż pieprz czarny, doprawia się nim więc w szczególności:

- delikatne drobiowe mięso, 

- mięso ryb, 

- białe sosy, 

- pasztety,

-  sery,

- warzywa, 

- zupy, 

- soki warzywne,

- podroby, wątróbkę

- desery, wyroby cukiernicze




CIEKAWOSTKI


* Pieprzu białego używa się, aby nadać wyrafinowanego smaku słodkim deserom, np. gruszkowym, truskawkowym i piernikom.

Pieprz biały mielony dodaje się pod koniec przyrządzania potrawy.


Pieprz biały (i właściwie nie tylko ten) powinien być przechowywany w szczelnych pojemnikach i opakowaniach, ponieważ mając kontakt z powietrzem, traci swój aromat i smak. Przyprawa wykazuje również wrażliwość na światło, toteż należy ograniczyć ekspozycję na ten czynnik zewnętrzny.


Gdzie można kupić pieprz biały?
Pieprz biały kupisz tu: KLIK


Źródła
kuchnia.wp.pl/kat,1037881,title,Rozne-odmiany-pieprzu-z-czym-je-laczyc,wid,16106986,wiadomosc.html?ticaid=1150ce&_ticrsn=3
- kobieta.interia.pl/zdrowie/news-wlasciwosci-bialego-pieprzu,nId,1113165

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze