"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

sobota, 2 maja 2015

Przepyszne drożdżówki z owocami i kruszonką!

Drożdżówki z owocami, serem, kruszonką i rodzynkami

Szukacie pomysłu na szybkie, łatwe w wykonaniu, tanie i przepyszne danie? Takie drożdżówki są banalnie proste w wykonaniu, do ich wykonania wystarczy niewiele składników, a końcowe dodatki zależą od własnych upodobań - ja proponuję owoce, rodzynki oraz ser. Bo drożdżówki są oczywiście na słodko. 

Takie drożdżóweczki są idealne na przeróżne przyjęcia, jak i majowe pikniki - tam gdzie się pojawią z pewnością będą cieszyć oczy, ale też bardzo szybko zapewne znikną:)
Pomysł na te pyszne drożdżówki zaczerpnęłam ze strony dompelenpomyslow.pl (zobacz źródło) i dodatkowo  go trochę "udoskonaliłam''.




Mini Drożdżówki z Owocami i Kruszonką 

Składniki:

Drożdżówki:

600 g mąki pszennej
250 ml mleka
100 g masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru (130 g)
25 g drożdży
pół łyżeczki soli
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (klik)

ok. 400 g dowolnych owoców np. truskawki, maliny, brzoskwinie, śliwki, ja proponuję także ser oraz rodzynki (klik)


Kruszonka:

4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
3 łyżki masła

Wykonanie:
Podgrzewamy szklankę mleka w garnuszku i rozpuszczamy w nim drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.


Dodajemy resztę składników, żółtka z cukrem możemy ubić mikserem i dodać. Wyrabiamy ciasto, ale staramy się nie dosypywać więcej mąki. Ciasto ma mieć dość rzadką konsystencję. Następnie odstawiamy je do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h).


Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem (w dość dużych odstępach). Owoce posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią. Na środku każdej drożdżówki układamy owoce, ser i rodzynki a następnie odkładamy na ok. 15-20 minut do napuszenia.


Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, cukier i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Drożdżóweczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką:



Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 - 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia. 
Smacznego życzę:)





1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze