OGÓRECZNIK LEKARSKI - na choroby nerek i oczyszczenie organizmu

Ogórecznik lekarski

Inne nazwy: Ogórecznik zwyczajny, ogórkowe ziele, borak

Ogórecznik ma bardzo wszechstronne lecznicze działanie. Wyciągów z niego używa się jednak najczęściej w leczeniu chorób nerek, którym towarzyszy zmniejszone wydzielanie moczu i obrzęki oraz w zaburzeniach przemiany materii. Ogórecznik działa też uspokajająco, leczy wszelkie stany zapalne obecne w organizmie i odtruwa organizm.



Właściwości lecznicze ogórecznika

- Łagodne działanie moczopędne.

- Napotne.

- Osłaniające. Z tego względu ogórecznik wykorzystuje się w leczeniu procesów zapalnych, zwłaszcza przewlekłych, nieżytów górnych dróg oddechowych połączonych z chrypką i suchym kaszlem, nieżytów przewodu pokarmowego, stanów zapalnych jamy ustnej i gardła.

- Przeciwzapalne.

- Bakteriobójcze. 

- Poprawia przemianę materii.

- Odtruwa organizm.

- Obniża gorączkę.

- Używany jest wewnętrznie do leczenia zapaleń i uszkodzeń błon śluzowych jamy ustnej, układu oddechowego, przełyku, żołądka, jelit.

- Stosowany jest często w przewlekłym zapaleniu nerek, chorobie reumatycznej. Daje bardzo dobre wyniki. Regularnie spożywany zwiększa wydalanie moczu i umożliwia usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii oraz jonów chloru, mocznika i kwasu moczowego.

- Ma działanie łagodnie uspokajające. Zalecany jest przy zwiększonej pobudliwości nerwowej u dzieci i dorosłych, a także przy histerii, hipochondrii, kołataniu serca. 

- Zewnętrznie używa się go jako odwar przy oparzeniach skóry, czyrakach, odmrożeniach, wybroczynach, trądziku młodzieńczym, świądzie skóry i trudno gojących się ranach. 

- Do płukania w nieżytach gardła, jamy ustnej, przy chrypce i suchym kaszlu.

- Działa korzystnie na ośrodki mózgowe, poprawia krążenie i pracę gruczołów dokrewnych.


Ogórecznik - jak stosować?


Napar z ziela ogórecznika

1 łyżkę ziela zalać wrzącą wodą, parzyć 20-30 minut, przecedzić, pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance; przy nieżycie układu oddechowego 4 razy dziennie po 1 szklance, najlepiej jest stosować odwar (pogotować 5-8 minut).


Odwar z ziela ogórecznika
(przy gruźlicy, zapaleniu płuc, osłabieniu naczyń krwionośnych, chorobie wrzodowej, działa moczopędnie i odtruwająco, żółciopędnie, odżywczo, uspokajająco)

 Łyżkę ziół zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu 5-8 minut).
Można używać go do płukania i przemywania.

Ogórecznik nie powinien być stosowany długoterminowo, może mieć szkodliwy wpływ na wątrobę.


Zastosowanie kulinarne 

Młode liście ogórecznika mają lekki posmak ogórka (stąd nazwa), można je dodawać do różnych sałatek, dipów i sosów. Dobrze pasują także do drobiu. Kwiaty natomiast można dodawać do herbaty i deserów. Ponadto świeże kwiaty ogórecznika efektownie wyglądają zamrożone w kostkach lodu (do napojów).


Gdzie można kupić ziele ogórecznika?
Suszone ziele ogórecznika kupisz tu: KLIK


Źródła:
- rozanski.li/?p=1130
- zioladobrenawszystko.pl/ziola-od-o-do-s/ogorecznik-lekarski.html
- jwip.pl/readarticle.php?article_id=543
- biedronkowo.info/index.php/zielnik/wykaz-zio-i-rolin-leczniczych/92-ogorecznik-lekarski-borago-officinalis-l.html

Komentarze