MNISZEK LEKARSKI - bomba witaminowa oraz pomysł na wiosenne oczyszczanie organizmu

Mniszek lekarski - dmuchawce, latawce...

Inne nazwy: mniszek pospolity, mlecz, lwi ząb, niewieścia stałość, bole oczy, dmuchawiec

Mniszek lekarski jest często spotykanym wokół nas chwastem, ale także bardzo cennym surowcem leczniczym. Mlecz ma sprawdzone działanie oczyszczające. 

Zastosowanie mniszka lekarskiego jest wyjątkowo szerokie! Posiada on silne właściwości oczyszczające, a także moczopędne, wzmacnia krew, poprawia odporność organizmu, pobudza trawienie, pracę nerek, wątroby, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, zmniejsza bóle miesiączkowe. Mniszek lekarski może być spożywany jako warzywo. Ilość witamin i składników powali na łeb na szyję niejedno warzywo!

mniszek lekarski








Właściwości lecznicze mniszka lekarskiego

- Mniszek polepsza wydzielenie żółci oraz ułatwia jej przepływ. Pobudza wydzielanie śliny i zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Mniszek jest od dawna znanym i stosowanym środkiem pobudzającym wydzielanie pepsyny i kwasu solnego w żołądku, a wtórnie wpływającymi także na wydzielanie żółci. Działanie to zostało potwierdzone badaniami na zwierzętach laboratoryjnych, u których obserwowano 40% wzrost sekrecji żółci po podaniu odwarów ze świeżych korzeni lub liści oraz 5% wyciągu z liści z korzeniami.

- Wykazuje sprawdzone działanie przeciwzapalne co potwierdza słuszność tradycyjnego stosowania mniszka w schorzeniach reumatycznych.

- Stosowanie go hamuje tworzenie się kamieni w układzie moczowym co związane jest z efektem dezynfekującym i diuretycznym oraz prawdopodobnie z obecnością saponin utrudniających proces krystalizacji poprzez wpływ na stopień rozproszenia mukoprotein. Przeprowadzone do tej pory badania nie potwierdzają jednak istotnych zmian w parametrach fizykochemicznych moczu badanych zwierząt.

- Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
Najsilniejsze właściwości przeciwutleniające mają liście. Składnikami odpowiedzialnymi za to działanie są prawdopodobnie polifenolokwasy i flawonoidy. 

- Właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
Mniszek wspomaga pracę wątroby i nerek - narządów odpowiedzialnych za usuwanie z organizmu toksyn i ubocznych produktów przemiany materii. Mniszek korzystnie wpływa również na tempo metabolizmu i działa moczopędnie. Wszystko to sprawia, że roślina pobudza oczyszczanie organizmu.
Przetwory z mniszka zaleca się w schorzeniach powodujących uszkodzenie wątroby i zmniejszenie wytwarzania żółci, zwłaszcza w stanach rekonwalescencji po wirusowym zapaleniu wątroby, po zabiegach na drogach żółciowych, w zastoju żółci w pęcherzyku żółciowym, w zagrożeniu kamicą żółciową i jej początkach.

- Wspomaga działanie układu odpornościowego (zawiera interferon).

- Pobudza przemianę materii, poprawia trawienie. 

- Kwiaty z mniszka regulują miesiączkowanie i znoszą napięcie przedmiesiączkowe. Zalecane były dawniej przy upławach i niskiej płodności.

- Obniża poziom cukru we krwi, dlatego jest zalecany w fitoterapii cukrzycy i przy złej tolerancji glukozy. 

- Mniszek ma również wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe. Zapobiega odkładaniu złogów i kamieni żółciowych w układzie żółciowym. Zapobiega zastojom żółci.

- Zalecany w anemii, osłabieniu organizmu.

- Syrop z mniszka jest z kolei popularnym środkiem łagodzącym kaszel.
Profesor Ożarowski zaleca go w leczeniu zapaleń górnych dróg oddechowych (nieżytów oskrzeli, problemów z tchawicą etc), zapaleń jamy ustnej, gardła, oskrzeli oraz właśnie przy uporczywym kaszlu.

- Stosowany zewnętrznie (okłady z liści lub soku mlecznego) przyspiesza gojenie uszkodzeń skóry, stosowany jest także przy usuwaniu kurzajek i innych niezbyt urodziwych problemów skórnych.


Zastosowanie lecznicze i kulinarne mniszka lekarskiego


Oczyszczająca organizm sałatka ze świeżych liści mniszka

Sałatka ze świeżych liści mniszka jest bardzo pożywna i zdrowa. 
To prawdziwa bomba witaminowa: nieblanszowane liście zawierają witamy A,B,C,D (aż dwie z grupy witamin ADEK, czyli tych, których nasz organizm sam nie jest w stanie zsyntetyzować), z czego zawartość witaminy A jest wyższa niż w marchewkach!

Do sałatki używamy jak najmłodszych liści, te starsze mogą być w smaku gorzkie.
Możemy próbować usunąć goryczkę poprzez zblanszowanie liście w gorącej wodzie przez około minutę i potem szybkie wstawienie ich do wody zimnej, aby nie straciły koloru.
Liście dokładnie płuczemy, aby usunąć z nich piasek.
Dokładny przepis na sałatkę z mniszka lekarskiego z dressingiem, jajkami i boczkiem znajdziecie tu: KLIK

* Liście mniszka można także jeść jak sałatę - na kanapkach. 
W smaku przypominają rukolę. 

Korzenie mniszka także nadają się do jedzenia, można je ugotować i dorzucić do zupy, do sosu czy kaszy (z tym, że korzenie pozyskujemy jesienią).
 
* Młode pączki świetnie smakują podsmażone i położone wraz z pomidorem na tostach.


Herbatka z mniszka wg profesora Ożarowskiego

Przepis:
„2 łyżki korzeni lub kwiatów (korzystna mieszanka równych części obydwu surowców) zalać 2 szklankami ciepłej wody, gotować powoli 5 minut pod przykryciem, przecedzić do termosu i pić 1/2 szklanki, 2-3 razy dziennie, 30 minut przed jedzeniem” (Ożarowski 1980: 258).


Syrop z mniszka lekarskiego
(problemy z drogami oddechowymi, działa wykrztuśnie, wzmacniająco, wspomaga układ odpornościowy, oczyszcza organizm)

Można go dodawać do herbaty, deserów czy po prostu na łyżeczce.

Składniki:
500 kwiatostanów mniszka lekarskiego
1 litr wody
3/4 kg cukru
1 cytryna
 
Kwiatostany dokładnie przetrząsamy (w celu uwolnienia fauny mniejszej), płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy około 10 minut, dodajemy pokrojoną cytrynę i gotujemy kolejnych 10 minut. Całość odstawiamy na noc, kolejnego dnia zagotowujemy, przecedzamy, dodajemy cukier, mieszamy. Przelewamy do słoików, pasteryzujemy. Całą zimę cieszymy się dobrym zdrowiem.

Ocet z mniszka

Składniki:
1 część świeżych liści, kwiatów i korzenia (poszatkowanych)
1 i 1/2 części octu jabłkowego (aby przykryć całkowicie surowiec)

Zioła zalewamy octem i szczelnie zamknięte odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Taki macerat codziennie wstrząsamy, po dwóch tygodniach przecedzamy np. przez filtr do kawy. Warto pić jedna łyżkę stołową 5 razy dziennie, jeśli przeszkadza nam jego smak możemy rozwodnić go w szklance wody z jedną łyżką miodu lub kompotu.


Przeciwwskazania do stosowania preparatów z mniszka: 

niedrożność dróg żółciowych, ropniak pęcherzyka żółciowego, niedrożność jelit, zażywanie leków przeciwzakrzepowych - roślina może zakłócać ich działanie (podobnie działa m.in. szałwia i rumianek) choroby nowotworowe, AIDS, wrzody żołądka. W kamicy żółciowej mniszek stosowany może być tylko w porozumieniu z lekarzem.


Gdzie kupić suszone ziele lub korzeń mniszka lekarskiego?
Kupisz je tu: KLIK


Źródła:
- rozanski.li/?p=385
- panacea.pl/articles.php?id=40
- poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/mniszek-zabija-zly-cholesterol-poprawia-poziom-cukru-we-krwi.html
- kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/mniszek-lekarski-wlasciwosci-zastosowanie-korzenia-lisci-i-kwiatow/dvpqpf
- tropyprzyrody.pl/index.php/blog/niecodziennik/14-przyroda/roslinkowo/128-mniszek-lekarski-taraxacum-officinale-chwast-czy-ziolo
- zielonyzagonek.pl/mleczowy-zawrot-glowy/

Komentarze

  1. Jakby tak przyjrzeć się wszystkim pozytywnym właściwościom mniszka, to naprawdę jest on prawdziwym skarbem - lekiem na wszystko. Bardzo podoba mi się ten artykuł, bo jest w pełni wyczerpujący, zarówno jeżeli chodzi o właściwości mniszka, jak i o to co z niego można przyrządzić. Jest on jednym z lepszych odtruwających ziół. Natomiast tutaj o innych: http://www.jestemfit.pl/artykuly/porady/jakie-ziola-odtruwaja-organizm-top-lista Bo mądrej i praktycznej wiedzy nigdy za wiele :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz