SUSZONE ŚLIWKI - na trawienie, młodość i cholesterol

Suszone śliwki

Suszone śliwki pod wieloma względami są cenniejsze niż świeże owoce. Zawierają one aż pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika. Są też bogatym źródłem fosforu i żelaza. W suszonych śliwkach znajduje się również mnóstwo przeciwutleniaczy, które działają antynowotworowo i pomagają zachować piękną i zdrową skórę. Na prawdę warto włączyć je do swojej diety!

fot. KLIK

Oto lista cennych korzyści płynących z jedzenia suszonych śliwek:

- Mają w swoim składzie wysoki poziom składników odżywczych zwanych fenolami. Produkty te nie tylko chronią mózg przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, ale mogą również pomóc w zapobieganiu chorób przewlekłych, takich jak np. choroby układu krążenia lub nowotwory. Duże znaczenie w tym temacie ma też spora zawartość błonnika. Odpowiednia jego porcja spożywana regularnie zapobiega rakowi jelita grubego. 

- Zapobiegają niestrawności dzięki zawartości związków zasadotwórczych, które neutralizują nadmiar kwasów trawiennych. Warto więc stosować je jako dodatek do ciężkostrawnych potraw. 

Systematyczne jedzenie suszonych śliwek (wystarczą trzy sztuki) lub picie kompotu z suszu (1 szklanki) ureguluje pracę przewodu pokarmowego.

- To doskonały lek na zaparcia. Śliwki w 100 g zawierają aż 10 g błonnika pokarmowego! To siedem razy więcej niż surowe owoce! Ponadto można znaleźć w nich duże ilości sorbitolu, co sprawia, że suszone śliwki i przyrządzone na ich bazie przetwory (np. kompot) są jednymi ze skuteczniejszych naturalnych leków na zaparcia.

- Zawarte w suszonych śliwkach flawonoidy i związki przez nie tworzone, to skuteczna pomoc w zapobieganiu osteoporozy. Przeprowadzono szereg badań, w których naukowcy dowiedli, że grupa osób regularnie spożywająca suszone śliwki miała znacznie większą gęstość kości łokciowej oraz kręgosłupa w porównaniu z grupą spożywającą suszone jabłka. 

- Pomagają w profilaktyce otyłości i cukrzycy. Śliwki spowalniają wchłanianie cukrów, dzięki czemu stanowią skuteczną pomoc w naturalnym kontrolowaniu poziomu insuliny we krwi. Ponadto, spożywane jako przekąska dają uczucie sytości na dłużej. Dodane do jogurtu, muesli lub traktowane jako przekąska szybko zaspokoją głód, co również przemawia za dietetycznym działaniem suszonych śliwek.

- Przyspieszają metabolizm.

- Oczyszczają jelita.

Wspomagają obniżanie cholesterolu. Amerykańscy badacze dowiedli, że codzienne spożywanie 70 g tego produktu pozwala zmniejszyć poziom "złego" cholesterolu o 35 procent, a tym samym zwiększyć wartość "dobrego" o 4 procent. 

- Poza tym zawarty w owocach potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi, często towarzyszące schorzeniom układu sercowo - naczyniowego.

- Pomagają one w utrzymaniu dobrego samopoczucia.

- Zawarte w śliwkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się i powstawania zmarszczek.

Suszone śliwki - inspiracje kulinarne


fot. KLIK
fot. KLIK
fot. KLIK
fot. KLIK
fot. KLIK
Gdzie można kupić suszone śliwki?
Suszone śliwki kupisz tu: KLIK


Źródła:
- poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/sliwki-lekiem-na-zaparcia-ktore-sliwki-pomagaja-pozbyc-sie_35352.html
- doz.pl/czytelnia/a11606-Wlasciwosci_suszonych_sliwek
- kuchnia.wp.pl/gid,17091436,kat,1037881,page,6,title,5-powodow-dlaczego-warto-jesc-suszone-sliwki,galeria.html
- zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/produkty/319271,2,Suszone-sliwki-doskonale-na-poprawe-metabolizmu.html

Komentarze