RZEŻUCHA - symbol Wielkanocy i zielona bomba witaminowa!

Rzeżucha - co w sobie kryje?

Wysiałam dziś pyszną, zieloną rzeżuchę. A Wy? Domowa uprawa jej jest dziecinnie prosta i możliwa przez cały rok. Co jeszcze ważniejsze, rzeżucha ma rewelacyjne właściwości odżywcze i lecznicze. Powinniśmy ją jadać jak najczęściej, a zwłaszcza na przedwiośniu, gdy nasz wyczerpany zimą organizm wymaga oczyszczenia i potrzebuje zastrzyku energii.



Właściwości lecznicze rzeżuchy

- Zawiera ona cały komplet witamin! Samej witaminy C gromadzi w sobie tyle samo, co sok z cytryny. 

- Znajdziemy w niej także witaminy A, B, PP, K oraz E. To również ogromne bogactwo soli mineralnych, żelaza, magnezu, chromu i wapnia!

100 g rzeżuchy zawiera: 

2,9 g białka, 
0,7 g węglowodanów,
 3,3 g błonnika, 
3 mg witaminy A, 
310 mg potasu, 
200 mg wapnia, 
60 mg sodu, 
52 mg fosforu,
17 mg magnezu, 
1,6 mg żelaza, 
0,2 mg cynku, 
dużą ilość jodu, 
0,1 mg witamin B1 i B2, 
0,6 mg witaminy PP, 
0,13 mg witaminy B6, 
60 mg witaminy C, 
1 mg witaminy E 
oraz 0,2 mg kwasu foliowego.

- Dzięki dużej zawartości dobrze przyswajalnego jodu, rzeżucha polecana jest osobom z niedoczynnością tarczycy i wolem prostym. 

- Spożywanie rzeżuchy zaleca się osobom chorującym na osteoporozę. Zwłaszcza tym, które nie tolerują mleka i jego przetworów. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych.

- Zalecana jest również przy anemii i wiosennym wyczerpaniu, a także kobietom w ciąży i karmiącym, chorym na cukrzycę i palaczom.

- Działa dezynfekująco tak w jamie ustnej, jak i w przewodzie pokarmowym. 

- Ze względu na moczopędne właściwości polecana jest w kuracjach oczyszczających oraz w dolegliwościach reumatycznych. 

- Pobudza apetyt i poprawia trawienie.

- Systematyczne jadanie rzeżuchy poprawia odporność i pomaga uchronić nas przed chorobami.

- Dzięki dużej zawartości siarki rzeżucha działa korzystnie na włosy, paznokcie i skórę. Jadana systematycznie odmładza cerę, nadaje jej blasku. Sok z rzeżuchy wcierany w skórę rozjaśnia cerę i usuwa piegi i plamy pigmentowe. 

- Ponadto systematyczne jadanie rzeżuchy zapobiega wypadaniu włosów. Składniki odżywcze docierają z krwią do skóry głowy, pobudzając cebulki włosowe co w efekcie wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.

- W medycynie ludowej stosowano ją w formie skiełkowanej  jako lek na pasożyty jelit.


* Uwaga: Spożywanie rzeżuchy w nadmiernej ilości może wywołać stan zapalny pęcherza. Jeśli chcemy zachować zdrowy umiar, powinniśmy się zadowolić około 3 łyżkami rzeżuchy na dobę.

fot. KLIK

Jak uprawiać i jeść rzeżuchę?

Najlepiej oczywiście w postaci kiełków. Kiełkowanie rzeżuchy jest bardzo proste. Uprawę jej można prowadzić cały rok!
Kiełki rzeżuchy możemy dodawać do surówek,  a także posypywać nimi kanapki, jajecznicę lub ziemniaki.
Taka wyhodowana na parapecie rzeżucha jest wolna od wszelkiej chemii, jaka jest dodawana do wielu owoców i warzyw, a więc jedzmy ją na zdrowie:)


Gdzie można kupić rzeżuchę?
Rzeżuchę kupisz tu => KLIK


Źródła:
- cyberbaba.pl/zdrowe-jedzenie/2493-rzezucha-dla-zdrowia-i-urody
- doz.pl/czytelnia/a1516-Rzezucha_8211_symbol_Wielkanocy
- familie.pl/artykul/Rzezucha-witaminowa-bomba,3203,1.html

Komentarze