Rzeżucha - co w sobie kryje?
Wysiałam dziś pyszną, zieloną rzeżuchę. A Wy? Domowa uprawa jej jest dziecinnie prosta i możliwa przez cały rok. Co jeszcze ważniejsze, rzeżucha ma rewelacyjne właściwości odżywcze i lecznicze. Powinniśmy ją jadać jak najczęściej, a zwłaszcza na przedwiośniu, gdy nasz wyczerpany zimą organizm wymaga oczyszczenia i potrzebuje zastrzyku energii.
Właściwości lecznicze rzeżuchy
- Zawiera ona cały komplet witamin! Samej witaminy C gromadzi w sobie tyle samo, co sok z cytryny.
- Znajdziemy w niej także witaminy A, B, PP, K oraz E. To również ogromne bogactwo soli mineralnych, żelaza, magnezu, chromu i wapnia!
100 g rzeżuchy zawiera:
2,9 g białka,
0,7 g węglowodanów,
3,3 g błonnika,
3 mg witaminy A,
310 mg potasu,
200 mg wapnia,
60 mg sodu,
52 mg fosforu,
17 mg magnezu,
1,6 mg żelaza,
0,2 mg cynku,
dużą ilość jodu,
0,1 mg witamin B1 i B2,
0,6 mg witaminy PP,
0,13 mg witaminy B6,
60 mg witaminy C,
1 mg witaminy E
oraz 0,2 mg kwasu foliowego.
- Dzięki dużej zawartości dobrze przyswajalnego jodu, rzeżucha polecana jest osobom z niedoczynnością tarczycy i wolem prostym.
- Spożywanie rzeżuchy zaleca się osobom chorującym na osteoporozę. Zwłaszcza tym, które nie tolerują mleka i jego przetworów. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych.
- Zalecana jest również przy anemii i wiosennym wyczerpaniu, a także kobietom w ciąży i karmiącym, chorym na cukrzycę i palaczom.
- Działa dezynfekująco tak w jamie ustnej, jak i w przewodzie pokarmowym.
- Ze względu na moczopędne właściwości polecana jest w kuracjach oczyszczających oraz w dolegliwościach reumatycznych.
- Pobudza apetyt i poprawia trawienie.
- Systematyczne jadanie rzeżuchy poprawia odporność i pomaga uchronić nas przed chorobami.
- Dzięki dużej zawartości siarki rzeżucha działa korzystnie na włosy, paznokcie i skórę. Jadana systematycznie odmładza cerę, nadaje jej blasku. Sok z rzeżuchy wcierany w skórę rozjaśnia cerę i usuwa piegi i plamy pigmentowe.
- Ponadto systematyczne jadanie rzeżuchy zapobiega wypadaniu włosów. Składniki odżywcze docierają z krwią do skóry głowy, pobudzając cebulki włosowe co w efekcie wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.
- W medycynie ludowej stosowano ją w formie skiełkowanej jako lek na pasożyty jelit.
* Uwaga: Spożywanie rzeżuchy w nadmiernej ilości może wywołać stan zapalny pęcherza. Jeśli chcemy zachować zdrowy umiar, powinniśmy się zadowolić około 3 łyżkami rzeżuchy na dobę.
fot. KLIK |
Jak uprawiać i jeść rzeżuchę?
Najlepiej oczywiście w postaci kiełków. Kiełkowanie rzeżuchy jest bardzo proste. Uprawę jej można prowadzić cały rok!
Kiełki rzeżuchy możemy dodawać do surówek, a także posypywać nimi kanapki, jajecznicę lub ziemniaki.
Taka wyhodowana na parapecie rzeżucha jest wolna od wszelkiej chemii, jaka jest dodawana do wielu owoców i warzyw, a więc jedzmy ją na zdrowie:)
Gdzie można kupić rzeżuchę?
Rzeżuchę kupisz tu => KLIK
Źródła:
- cyberbaba.pl/zdrowe-jedzenie/2493-rzezucha-dla-zdrowia-i-urody
- doz.pl/czytelnia/a1516-Rzezucha_8211_symbol_Wielkanocy
- familie.pl/artykul/Rzezucha-witaminowa-bomba,3203,1.html
Komentarze
Prześlij komentarz