PIEPRZ CYTRYNOWY - właściwości i zastosowanie aromatycznej przyprawy

Pieprz cytrynowy

Pieprz cytrynowy jest mieszanką specjalnie wybranych składników, które nadają tej przyprawie wyjątkowy smak i właściwości. Potrawy nim przyprawione mają ostry smak pieprzu z jednoczesną, wspaniałą cytrynową nutą. 

Pieprz cytrynowy ze względu na swój charakterystyczny, cytrynowy posmak to przede wszystkim znakomity dodatek do ryb – pieczonych, smażonych czy grillowanych. Ale nie tylko!

fot. tumblr

Czym jest pieprz cytrynowy?

Pieprz cytrynowy jest to gruboziarnista mieszanka pieprzu czarnego, czosnku, kurkumy, cebuli, soli, cukru oraz oczywiście skórki cytrynowej.

Pieprz cytrynowy - zastosowanie




- Grillowane, smażone i pieczone ryby,

- Mięsa smażone: między innymi steki, 

- Mięsa pieczone, z grilla,

- Sosy typu dressing i winegret,

- Zupy, 

- Gulasze, 

- Potrawy mięsne, 

- Drób, 

- Warzywa, sałatki, surówki, 

- Potrawy z jaj,

- Zmieszanie pieprzu cytrynowego z bułką tartą tworzy panierkę do ryb.

Pieprz cytrynowy właściwości lecznicze

Główne składniki pieprzu cytrynowego (pieprz czarny, cebula, czosnek, kurkuma) nie tylko poprawiają smak potraw, ale także mają bardzo ważne właściwości lecznicze.
Pieprz cytrynowy:

- Poprawia trawienie i wzmaga wydzielanie soków trawiennych.

- Poprawia metabolizm.

- Pieprz cytrynowy, jak wcześniej już wspomniałam, zawiera pieprz czarny oraz kurkumę.
Jest to wprost idealne połączenie! Kurkuma ma silne działanie antynowotworowe, a pieprz czarny dzięki zawartości piperyny wielokrotnie wzmacnia jej dobroczynne działanie! Obie przyprawy skutecznie niszczą i ograniczają rozwój m. in. komórek raka piersi.

- Obniża ciśnienie (pieprz czarny, czosnek, kurkuma).

- Właściwości przeciwzapalne (kurkuma, czosnek, cebula, pieprz czarny).

- Przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe.

- Poprawia odporność (pieprz czarny, czosnek, kurkuma, cebula).

- To wspaniałe źródło antyoksydantów!

- Właściwości antydepresyjne. 


Pieprz cytrynowy - gdzie kupić?
Pieprz cytrynowy można kupić na przykład tu: KLIK

Komentarze

  1. Bardzo często używam pieprzu cytrynowego, nadaje ciekawego aromatu przede wszystkim daniom rybnym. Za to moją niedawną obsesją stał się czarny czosnek cena też jest zachęcająca - jest to jego fermentowana wersja, o genialnych właściwościach prozdrowotnych i subtelniejszym smaku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz