OTRĘBY PSZENNE - wspomagają odchudzanie i zdrowie!

Otręby pszenne

 Otręby są powszechnie dostępnym produktem lecz często niedocenianym. 
Są one całkowicie naturalnym produktem roślinnym, bogatym w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Stanowią źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza, fosforu i cynku. Pomagają z powodzeniem zrzucić zbędne kilogramy. Wszechstronnie wspomagają zdrowie. Zapobiegają licznym chorobom. No i są tanie i można je dodawać niemal do wszystkiego!


Otręby pszenne właściwości



Otręby pszenne właściwości

- Zawierają bardzo duże ilości błonnika (aż 42,4 g w 100 g produktu!), który na długo zapewnia poczucie  sytości,  reguluje  pracę  układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm.  Działa  jak  doskonała  „ekipa  sprzątająca",  która oczyszcza jelita ze wszystkich pozostałości, przeciwdziałając w ten sposób chorobom układu pokarmowe-go  (w  tym  nawet  tak  groźnym, jak nowotwory jelita grubego i żołądka).  

- Zawierają też cenne witaminy (głownie z grupy B) oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk).

- Spowalniają wchłanianie cukrów.

- Obniżają wchłanianie złego cholesterolu, a tym samym przeciwdziałają miażdżycy.

- Oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich.

- Wspomagają proces odchudzania.

-  Regulują ciśnienie krwi.

- Zapobiegają zaparciom.

- Poprawiają pamięć i koncentrację.

- Spowalniają procesy starzenia.

- Pozytywnie wpływają na wygląd skóry.


100 g otrębów pszennych = to tylko 185 kcal
(natomiast 100 g płatków kukurydzianych czy owsianych to aż 360 kcal)


UWAGA Otręby pszenne w porównaniu z owsianymi mają duży współczynnik IG, dlatego nie są stosowane w dietach niskoglikemicznych.

Jakie są wskazania do stosowania otrębów?

- Podwyższony poziom cholesterolu i miażdżyca.
- Chroniczne zaparcia.
- Otyłość.
- W trakcie diety odchudzającej.
- Cukrzyca.
- Nadciśnienie.

Jak jeść otręby?

Otręby należy wprowadzać do codziennego jadłospisu stopniowo, małymi ilościami, regularnie zwiększając zapotrzebowanie. Na początku wystarczą 2-3 łyżeczki dziennie dodane do jogurtu, mleka czy kefiru. Wraz z otrębami należy zwiększyć spożycie wody niegazowanej (do 2 l dziennie). 

Zbyt duża ilość otrębów dziennie może doprowadzić do bólu brzucha, wzdęć i zaparć. Otręby można wykorzystywać przy wielu okazjach.  Mogą  być zjadane zarówno  na  sucho,  jak  też stanowić  dodatek  do  zup,  kefiru, mleka  czy sosów.  Dobrze  smakują również  z  warzywami  i  owocami. Otrębami możemy  posypywać chleb  z  masłem,  surówki,  sałatki. Możemy używać ich jako składnika panierek i zagęstnika do sosów.



Optymalna ilość otrąb w ciągu dnia to ok. 2-3 łyżki, rozłożone w kilku mniejszych porcjach!



Muffiny z otrębami pszennymi:
fot i przepis:KLIK

Gdzie można kupić otręby pszenne?
Otręby pszenne kupisz tutaj: KLIK

Źródła:
- pl.wikipedia.org/wiki/Otr%C4%99by
- portal.abczdrowie.pl/otreby-na-odchudzanie
- mojegotowanie.pl/wokol_stolu/dla_zdrowia_i_urody/otreby_najlepszy_przyjaciel_szczuplej_sylwetki

Komentarze

  1. A czy otręby owsiane są gorsze od otręb przennych ? Bo nie widzę tutaj nic o otrębach owsianych, a takie mam u siebie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz