Otręby pszenne
Otręby są powszechnie dostępnym produktem lecz często niedocenianym.Są one całkowicie naturalnym produktem roślinnym, bogatym w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Stanowią źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza, fosforu i cynku. Pomagają z powodzeniem zrzucić zbędne kilogramy. Wszechstronnie wspomagają zdrowie. Zapobiegają licznym chorobom. No i są tanie i można je dodawać niemal do wszystkiego!
Otręby pszenne właściwości
- Zawierają bardzo duże ilości błonnika (aż 42,4 g w 100 g produktu!), który na długo zapewnia poczucie sytości, reguluje pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm. Działa jak doskonała „ekipa sprzątająca", która oczyszcza jelita ze wszystkich pozostałości, przeciwdziałając w ten sposób chorobom układu pokarmowe-go (w tym nawet tak groźnym, jak nowotwory jelita grubego i żołądka).
- Zawierają też cenne witaminy (głownie z grupy B) oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk).
- Spowalniają wchłanianie cukrów.
- Obniżają wchłanianie złego cholesterolu, a tym samym przeciwdziałają miażdżycy.
- Oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich.
- Wspomagają proces odchudzania.
- Regulują ciśnienie krwi.
- Zapobiegają zaparciom.
- Poprawiają pamięć i koncentrację.
- Spowalniają procesy starzenia.
- Pozytywnie wpływają na wygląd skóry.
100 g otrębów pszennych = to tylko 185 kcal
(natomiast 100 g płatków kukurydzianych czy owsianych to aż 360 kcal)
UWAGA Otręby pszenne w porównaniu z owsianymi mają duży współczynnik IG, dlatego nie są stosowane w dietach niskoglikemicznych.
Jakie są wskazania do stosowania otrębów?
- Podwyższony poziom cholesterolu i miażdżyca.
- Chroniczne zaparcia.
- Otyłość.
- W trakcie diety odchudzającej.
- Cukrzyca.
- Nadciśnienie.
Jak jeść otręby?
Otręby należy wprowadzać do codziennego jadłospisu stopniowo, małymi ilościami, regularnie zwiększając zapotrzebowanie. Na początku wystarczą 2-3 łyżeczki dziennie dodane do jogurtu, mleka czy kefiru. Wraz z otrębami należy zwiększyć spożycie wody niegazowanej (do 2 l dziennie).
Zbyt duża ilość otrębów dziennie może doprowadzić do bólu brzucha, wzdęć i zaparć. Otręby można wykorzystywać przy wielu okazjach. Mogą być zjadane zarówno na sucho, jak też stanowić dodatek do zup, kefiru, mleka czy sosów. Dobrze smakują również z warzywami i owocami. Otrębami możemy posypywać chleb z masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnika panierek i zagęstnika do sosów.
Optymalna ilość otrąb w ciągu dnia to ok. 2-3 łyżki, rozłożone w kilku mniejszych porcjach!
Muffiny z otrębami pszennymi:
![]() |
fot i przepis:KLIK |
Gdzie można kupić otręby pszenne?
Otręby pszenne kupisz tutaj: KLIK
Źródła:
- pl.wikipedia.org/wiki/Otr%C4%99by
- portal.abczdrowie.pl/otreby-na-odchudzanie
- mojegotowanie.pl/wokol_stolu/dla_zdrowia_i_urody/otreby_najlepszy_przyjaciel_szczuplej_sylwetki
A czy otręby owsiane są gorsze od otręb przennych ? Bo nie widzę tutaj nic o otrębach owsianych, a takie mam u siebie.
OdpowiedzUsuń