LIŚĆ MORINGA z "cudownego drzewa" - super żywność!

Moringa olejodajna i jej cenne liście

Inne nazwy: drzewo chrzanowe

Drzewo Moringa dzięki swej wszechstronnej skuteczności  zwane jest również „cudownym drzewem”. W liściach drzewa Moringa  zawarte są wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, kwasy tłuszczowe jak również szerokie spektrum witamin i minerałów.
Starożytna medycyna ajurwedyjska opisywała to drzewo i wykorzystywała je do celów leczniczych już 3000 lat temu. Nazywane jest ono cudownym drzewem także dlatego, gdyż każda jego część jest pożyteczna: korzenie, liście, kora, części owoców oraz nasion – wszystko może zostać wykorzystane i lista zastosowań jest bardzo długa i wciąż się wydłuża.




Właściwości lecznicze liści Moringa

Liście Moringa są bogatym źródłem wielu cennych substancji. Niestety mało kto wie o ich istnieniu – a szkoda! Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

- Nad właściwościami liści Moringa przeprowadzono wiele badań. Zawierają 90 ważnych składników odżywczych, witamin i minerałów, wszystkie niezbędne aminokwasy i wtórne substancje odżywcze w wysoko skoncentrowanej postaci. Należą do nich na przykład: witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B6, witamina B7, witamina C, witamina D, witamina E, witamina K, wapń, miedź, żelazo, potas, magnez, mangan, cynk, kwercetyna, kempferol, beta sitosterol,  kwas kawoilochinowy, zeatyna, enzymy, Omega 3, Omega 6, Omega 9, wtórne substancje roślinne, takie jak; alfa-karoten, beta-karoten, beta kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna oraz chlorofil itp.  A wszystko to w optymalnym składzie i biodostępności, to znaczy, że organizm ludzki może bardzo dobrze i bezpośrednio je wykorzystać.

- Sproszkowane liście Moringa zawierają około 20 rodzajów aminokwasów, 46 typów przeciwutleniaczy, 36 związków przeciwzapalnych. Są wysokowartościowym źródłem naturalnego białka, które jest bardzo dobrze przyswajalne biologicznie, a ponadto zawierają naturalny błonnik.

- Moringa jest jednym z najlepszych i najbardziej naturalnych źródeł antyoksydantów.
Wartość ORAC w liściach Moringa to 46.000 ORAC do 84000 jednostek na 100 g (w zależności od jakości). Wartość ORAC (oxygen radical absorbance capacity / zdolność absorpcji rodników tlenu) określa, w jakim stopniu dana substancja biologiczna hamuje rozwój wolnych rodników. 

Wolne rodniki są bardzo szkodliwe dla organizmu i wiążą się z rozwojem wielu schorzeń. Zwiększone wytwarzanie wolnych rodników spowodowane jest przez stres, ozon, promieniowanie UV, jednostronną dietę, używanie alkoholu i tytoniu.

- Liśćmi Moringa leczy się anemię, gorączkę, katar, infekcje dróg oddechowych. Mieszane z miodem i mlekiem kokosowym są skutecznym panaceum na ostre biegunki i zatrucia. 

- Lowell Fuglie, amerykański lekarz, który poświęcił się badaniu Moringi, uważa, że jest to również doskonała broń dla chorych na AIDS i nosicieli wirusa HIV. Liście i owoce stanowią bowiem bogaty w składniki odżywcze suplement codziennej diety, wzmacniają układ odpornościowy organizmu i doskonale regenerują organizm.

- Mają właściwości uspokajające i wspomagają dobry sen.

- Pomagają oczyścić organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. 

- Ponadto liście te regulują ciśnienie krwi

- Są również skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL i hamują powstawanie zakrzepów.

Jak stosować liście Moringa?

Trzeba być świadomym, że Moringa proszek to silny proszek. To jest jedzenie, a nie lekarstwo na wszystko. 
Nasze ciało jest najlepszym wskaźnikiem w jakich ilościach spożywać liście Moringa. 
Większość osób zażywa 1 łyżeczkę dziennie, sporo osób zażywa 1 łyżkę dziennie.  Bywają również takie osoby, które spożywają proszek 2-3 razy dziennie.

Okres zimowo-wiosenny to idealny czas by zacząć spożywać liście Moringa. Możemy w ten sposób wzmocnić organizm, uzupełnić niedobory witaminowe i poprawić odporność organizmu

Uwaga: Osoby cierpiące na poważne schorzenia powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym!


Gdzie kupić liście Moringa?
Liście Moringa kupisz KLIK


Źródła
- zakrrrecona.blogspot.com/2013/06/zyciodajne-drzewo-moringa.html
- odzyskajczas.pl/wlasciwosci-lisci-moringi/
- leczniczeziola.pl/1916/moringa-olejodajna
- zwierciadlo.pl/2010/bez-kategorii/drzewo-dobrych-wiadomosci]
- natprobiotyki.blogspot.com/2013/10/swieze-i-suszone-liscie-moringi.html

Komentarze

  1. Bardzo ładny opis,ale szkoda,że autorka nie podała kilka przepisów jak kulinarnie przygotować Moringę.Można oczywiście rozpuścić proszek w wodzie ,
    zatkać nos i wypić duszkiem;),no,ale może,można inaczej,smacznie.Zioło parzone
    jak herbata jest dobre,natomiast proszek wstrętny.Ja wsypuję do kefiru i dodaję kilka przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  2. A mnie po wypiciu proszku zmieszanego z zimną wodą boli przez 10 min żołądek

    OdpowiedzUsuń
  3. Stosując moringę maksymalnie ok. 3 tygodni należy zrobić przerwę. Przeczytałam sporo informacji o tym i nigdzie jak dotąd nie znalazłam jak długa ma być ta przerwa? Czy ktoś może mnie oświecić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja moringe sproszkowana zawsze dodaję do jogurtu 0 procent jedną łyżeczkę i jem dwa razy dziennie pół godziny przed jedzeniem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio czytałam właśnie, jakie właściwości ma moringa sklep i naprawdę mnie to zainteresowało. Ponoć poprawia zdrowie i samopoczucie, ułatwia rozkład cukrów, jak i dostarcza cennych składników organizmowi, zmniejsza cholesterol, także super..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz