MORELE SUSZONE - dlaczego powinniśmy je jeść?

Morele suszone

Suszone morele posiadają mnóstwo pozytywnych właściwości i już od czasów starożytnych stosowane były w medycynie wschodniej jako środek sprzyjający zachowaniu pięknej i młodej skóry. Morele dość szybko "zapychają", dlatego nie da się nimi objadać bez umiaru. Wystarczy zjeść kilka sztuk, by pokryć nasze dobowe zapotrzebowanie na beta-karoten (źródło witaminy A) i.. zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Suszone morele to bogactwo witamin i minerałów. Dlatego powinniśmy po nie sięgać bez żadnych wyrzutów sumienia.

100g moreli suszonych to około 313 kcal

Błonnik 7.3 g
Witamina E     4.33 mg   43.3 % (dzienne zapotrzebowanie)
Niacyna   2.589 mg  14.4 %
Witamina C    31.70 mg
Wapń, Ca 55 mg   6.9 %
Iron, Fe         2.66 mg   19.0 %
Magnez, Mg 32 mg   10.7 %
Fosfor, P 71 mg   8.9 %
Potas  300mg !
Witamina a (rae): 1,307.00 mcg_RAE !
Beta-karoten: 7,842.00 mcg
Źródło: KLIK KLIK

Suszone morele właściwości


Suszone morele właściwości

Właściwości odżywcze suszonych moreli

- Zawierają likopen, silny przeciwutleniacz, który broniąc przed wolnymi rodnikami , zwalnia proces starzenia. 

- Mają bardzo dużo beta- karotenu, już cztery morele zaspakajają dzienne zapotrzebowanie na wit. A. Dobrze wpływają na cerę i wzrok.

- Suszone morele uznawane są za najbardziej zasadotwórczy owoc świata. 
Pomagają przy nadkwasocie i zgadze.

- Zawierają bardzo dużą ilość błonnika, a więc są niezastąpione w przypadku zaparć i problemów z trawieniem.

- Zawierają dużo żelaza i dlatego chronią przed anemią.

- Zawierają dużo potasu, który przyczynia się do wydalania wody z organizmu, regulacji ciśnienia osmotycznego tkanek oraz zapobiegania powstawaniu kamieni nerkowych. Z tego względu są znakomitą przekąską dla nadciśnieniowców. Dobroczynny wpływ suszonych moreli dostrzegalny jest również przy leczeniu obrzęków (poprzez wydalenie za sprawą potasu nadmiaru wody w organizmie).

- Zawierają dużo witaminy E, która odgrywa szczególną rolę we wspomaganiu funkcji narządów rozrodczych.

- Są polecane szczególnie kobietom, gdyż utrzymują odpowiedni poziom estrogenów w organizmie (reguluje go zawarty w morelach bor). Jeść często morele powinny więc panie będące w okresie menopauzy.

Jakie suszone morele są najlepsze i najzdrowsze?


Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na kolor - morele dostępne zazwyczaj w zwykłych sklepach są pomarańczowe, a to oznacza, że były siarkowane. 
Jest to sposób konserwacji bakalii wykorzystujący dwutlenek siarki. Pozwala on zachować im dłużej świeżość i ładny wygląd, ale niestety estetyczniejszy wygląd nie idzie w parze ze zdrowiem. 

Dlatego warto wybierać morele niesiarkowane, czyli ekologiczne. Suszenie moreli ekologicznych odbywa się bez dodatku konserwantów i innych środków chemicznych. 
Morele ekologiczne - niesiarkowane możemy łatwo poznać po wyglądzie – mają charakterystyczną, ciemną barwę. Te siarkowane są intensywnie pomarańczowe.


Przeczytaj jeszcze => PESTKI MORELI GORZKIEJ - lekiem na raka. Czy szkodzą? A jak jest z siemieniem lnianym?


Gdzie kupić suszone morele ekologiczne?
Możesz je kupić np. tu => KLIK

Komentarze

  1. Lubię suszone morele, ale przeważnie wybierałam właśnie te siarkowane, ładniutkie, pomarańczowe... Poszukam niesiarkowanych, przypuszczam, że będą droższe.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz