BERBERYS - zwany "polską cytryną" na odporność i wzmocnienie!

Berberys

Inne nazwy: berberys pospolity, berberys zwyczajny, kwasica pospolita, kwaśniec, "polska cytryna", "cytryna Północy".

Ciernisty krzew berberysu posiada intensywnie czerwone owoce o kształcie podłużnej jagody. Są one w smaku kwaśne podobnie jak cytryna, stąd upowszechniła się jego nazwa - "polska cytryna". Owoce berberysu znane są ze swoich licznych właściwości leczniczych.

A stosowane są:

- Przeciwbiegunkowo (zwłaszcza przy zakażeniach bakteriami i pierwotniakami).

- Pobudzająco.

- Przeciwbólowo.

- Przeciwgorączkowo.

- Moczopędnie.

- Pomagają w przemianie materii.

- Dostarczają wielu witamin: mnóstwo witaminy C(aż 80 mg w 100 g), E, prowitaminę A (beta-karoten, luteina), a także flawonoidy i sole mineralne.

- W przypadku braku apetytu.

- W kamicy żółciowej.

- W przewlekłym zapaleniu wątroby, nieżycie pęcherzyka żółciowego.

- Jako środek rozkurczowy również w kamicy nerkowej.

Jako środek zmniejszający intensywność i bolesność krwawień miesiączkowych.

- Suszone owoce stosuje się jako dodatek do herbaty podnoszący ogólną odporność organizmu, zwłaszcza w stanach gorączkowych, w zakażeniach bakteryjnych, w stanach zapalnych błon śluzowych oraz dla zwiększenia szczelności naczyń włosowatych. 

 Odwary z owoców zaleca się w przeziębieniach, osłabieniu oraz w zaburzeniach przemiany materii. 


Owoce berberysu


Właściwości lecznicze berberysu:

- Berberys zwyczajny zawiera aktywne składniki o sile dorównującej antybiotykom. Berberyna (alkaloid berberysu) ma właściwości przeciwzakaźne, zweryfikowane w wielu doświadczeniach na całym świecie. Udowodniono skuteczność przeciw następującym patogenom: Staphylococcus aureus, Streptococcus, Salmonellae, Shigellae, Entamoeba histolotica, Vibrion cholerae, Giardia (Lamblia) intestinalis, Escherichia coli i Candida albicans. W jednej z prac badawczych udowodniono, że berberyna wywiera silniejsze działanie niż chloramfenikol. Ponadto okazało się, że silnie hamuje zarówno kolonizację, jak i wzrost Helicobacter pylori. Udowodniono, że berberys jest silnym immunostymulatorem, gdyż pobudza aktywność makrofagów. 

- Z uwagi na właściwości rozszerzające naczynia, obniża ciśnienie tętnicze krwi. Dowody na to można odnaleźć w rosyjskiej medycynie ludowej. Jego właściwości przeciwzapalne testowano w leczeniu procesów zapalnych stawów.

Berberys poza tym działa przeciwobrzękowo, zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych i zapobiega krwawieniom, m.in. dziąseł.

- Działa też uspokajająco.

- Odwar z owoców berberysu poprawia przemianę materii, pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa moczopędnie oraz lekko przeczyszczająco. Dlatego też można czasami po nie sięgnąć podczas kuracji odchudzającej.

UWAGA: 

* Berberys nasila działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe salicylanów, ibuprofenu, naproksenu, paracetamolu, aminofenazonu, fenacetyny, benzydaminy; nasila działanie glistnika jaskółczego ziela i dymnicy (zmniejszyć dawki o 50%); nasila też działanie przeciwbólowe leków narkotycznych. 

Berberysu nie powinny stosować kobiety w ciąży. Nie jest polecany także małym dzieciom, gdyż może doprowadzić do przejściowych nudności lub biegunek

* Wszystkie części rośliny poza owocami są trujące!

Zastosowanie lecznicze owoców berberysu

HERBATKA Z OWOCÓW BERBERYSU

1 łyżkę wysuszonych i rozdrobnionych owoców zalewamy 1 szklanką wrzącej wody.
Odstawiamy na 45 minut, przecedzamy, słodzimy miodem. 
Pijemy kilka razy dziennie po 1 szklance.

ODWAR Z OWOCÓW BERBERYSU

Wkładamy rozdrobnione owoce berberysu do garnuszka, zalewamy szklanką wrzątku i stawiamy na gazie. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowany odwar zaleca się pić 2-3 razy dziennie po 1/4 szklanki.

Natomiast świeże owoce berberysu dobre są do różnych przetworów. Robi się z nich wina, soki, nalewki, kompoty, a nawet konfitury...

KOMPOT Z OWOCÓW BERBERYSU

Wspaniale orzeźwia, nadaje się do picia zarówna na ciepło, jak i zimno.
Składniki: kilogram owoców berberysu, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki wody
Oczyszczone z pestek owoce (najlepiej po przemrożeniu) umyć, wrzucić do gotującego się syropu z wody i cukru. Po 30-minutowym gotowaniu należy kompot przelać do słoików, żeby napar się pasteryzował przez około 20 minut. Gotowe!


Gdzie można kupić suszone owoce berberysu?
Owoce berberysu kupisz tu: KLIK


Źródła:
- www.luskiewnik.pl/monografie/berberis.html
- www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/berberys-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-berberysu_36902.html
- www.doz.pl/czytelnia/a1199-Berberys_8211_8222polska_cytryna8221

Komentarze