AMARANTUS - właściwości lecznicze i wartość odżywcza cudownego zboża

Amarantus

Inne nazwy: szarłat, "złoto Inków", "złoto Azteków"

Amarantus jest zbożem, które charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Zwany “złotem Inków” pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych! Ale to nie wszystko. Amarantus zawiera wysoko przyswajalne białko - jest ono lepiej przyswajane nawet od białka mleka czy mięsa! Zalet tej rośliny nie sposób wymienić w jednym zdaniu. Ale trzeba je jak najszybciej poznać i koniecznie włączyć to zboże do swojej diety!

amarantus właściwości




Amarantus wartość odżywcza i właściwości lecznicze 

- Zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak lub pszenica.  W zawartości żelaza amarantus przewyższa po prostu wszystkie rośliny. Z tego powodu jest stosowany w leczeniu anemii i zalecany kobietom w ciąży.

- Amarantus zaliczany jest do roślin zawierających wysoką zawartość błonnika, który jest niezbędny w regulacji perystaltyki jelit i oczyszczaniu organizmu. 

- Zawiera łatwo przyswajalne białko. Stopień przyswajalności białka w tej roślinie wynosi 75% i jest wyższy niż np. mleka lub mięsa! 
Białko amarantusa  zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne nazywane aminokwasami niezbędnymi. Jest to grupa aminokwasów, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i uzupełniamy je wyłącznie przez odpowiednie pożywienie. Najwyższą zawartością charakteryzuje się lizyna oraz aminokwasy zawierające siarkę. Frakcja skrobi zawarta w amarantusie jest bardzo drobna przez co szybko dostarcza organizmowi energii. Najwyższą wartość białka amarantus ma wtedy, gdy zmieszamy go z tradycyjnymi zbożami, np. orkiszem albo płatkami owsianymi.

- Nie zawiera glutenu. Dlatego też jest polecane osobom chorym na celiakię.

- Amarantus zawiera bardzo cenny skwalen. Związek ten wzmacnia odporność immunologiczną organizmu, a także pełni rolę „odtrutki” – usuwa z organizmu wszelkiego rodzaju niepolarne ksenobiotyki, np. pestycydy. Jest silnym antyoksydantem, obniża także poziom cholesterolu.

- Nasiona amarantusa są bogate w lekkostrawną i łatwo przyswajalną skrobię. Zależnie od gatunku, zawartość skrobi w nasionach tej rośliny wynosi 48–69%.  Skrobia ta jest  pięć razy łatwiejsza do strawienia od skrobi zawartej np. w kukurydzy!

- Zawiera mnóstwo składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, potas i magnez. Znacząca jest też zawartość żelaza oraz sodu. 

- Ma wysoką zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

-  Posiada zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi.

Komu polecany jest amarantus?

- Wegetarianom

- Osobom na diecie odchudzającej

- Alergikom

- Chorym na celiakię

- Chorującym na miażdżycę

- Cukrzykom

- Rekonwalescentom

- Dzieciom 

- Osobom starszym

- Matkom karmiącym

- Sportowcom

- Kobietom w ciąży

- Anemikom

- Osobom ze schorzeniami układu kostnego


Amarantus w kuchni 

Amarantus jest dostępny w postaci ziarna, płatków, mąki i tzw. poppingu, czyli ziarna prażonego, które można też zrobić samodzielnie, prażąc ziarenka na suchej patelni. W tej ostatniej wersji ma lekko orzechowy smak i można wykorzystywać go na różne sposoby - na słodko oraz w wersji wytrawnej. Jest bardzo wartościowym dodatkiem nawet do tradycyjnych potraw - do kotletów czy gołąbków. Chcąc przygotować go na słodko, wystarczy dodać owoce czy ulubiony jogurt.

Amarantus możemy również dodać do ciast i pieczywa, a także do jogurtów i deserów. 



fot. KLIK

Gdzie kupić amarantus?
Amarantus (a także popping) można kupić tu: KLIK


Źródła
- naturalneoczyszczanie.pl/2011/08/ziarna-szarlatu-niedoceniona-skarbnica-zdrowia/
- cyberbaba.pl/content/view/1599/248/odzywianie/21-produkty-spozywcze/125-zboza-i-nasiona/1599-amarantus-na-choroby-cywilizacyjne
- kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Amarantus-zdrowie-zamkniete-w-nasionach,wid,16398414,wiadomosc.html?ticaid=11440c&_ticrsn=3
- poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/amarantus-wlasciwosci-i-przepisy_35700.html

Komentarze

Prześlij komentarz