"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

środa, 3 grudnia 2014

SCHISANDRA - na oczyszczanie organizmu, pamięć i odporność!

Schisandra (cytryniec chiński)

Schisandra występuje głównie na terenie Chin i Japonii. Od tysięcy lat wykorzystywana była w medycynie chińskiej jako zioło poprawiające odporność na choroby oraz oczyszczające wątrobę i organizm. Ale Schisandra pozytywnie działa nie tylko na wątrobę, ale także na nerki, płuca, skórę, serce i mózg. To także wspaniały afrodyzjak! Co takiego kryją więc owoce Schisandry, że są aż tak cenne?






Owoce Schisandry, przypominające owoce jałowca, zawierają 20% kwasów organicznych, szczególnie kwasu cytrynowego i jabłkowego, co daje znaczące ilości naturalnej witaminy C (w suchych owocach do 500 mg). 
Owoce Cytryńca chińskiego (także liście i kora) zawierają ponadto związki lignanowe, schizandrynę (to substancja tonizująca i wzmacniająca) i jej pochodne. Zawierają także garbniki, cukry, olejek eteryczny oraz witaminy E i C, a także liczne mikroelementy takie jak: żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan i cynk, a także spore ilości magnezu, potasu i fosforu.  Ponadto zawierają flawonidy, saponiny, cukry, beta-sisterol, gomissyny A, B, C, N oraz ponad 30 związków lignianowych, o charakterystycznej strukturze podstawowej dibenzo-cyklo-oktanu.

W Chinach mówią o Schisandrze, że jest to owoc o pięciu smakach, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a wyciągi z nasion nabierają słonego smaku. Sprawdziłam osobiście - to prawda, choć najmniej poczułam ten słodki smak, a najwięcej kwaśny;) W medycynie chińskiej, każdy z aromatów odpowiada innemu organowi ciała, sezonowi, a nawet emocji...

Właściwości lecznicze Schisandry

Działa adaptogennie, czyli zwiększa zdolności przystosowawcze organizmu do środowiska. Zwiększa ODPORNOŚĆ organizmu. Skraca też czas potrzebny na regenerację organizmu np. po wysiłku fizycznym. 

- Poprawia PAMIĘĆ, koncentrację i zdolności uczenia się. Poprawia metabolizm mózgowia, nasila procesy poznawcze, analityczne i kojarzeniowe. 

- Posiada również funkcję pobudzającą na centralny układ nerwowy, a z drugiej strony również może służyć jako łagodny środek uspokajający. Cytryniec jest całkowicie wolny od kofeiny. 

-  Znosi stany depresji.

- Doskonały przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym oraz w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach wyniszczających.

- Poprawia stan SKÓRY. Schizandra jest  stosowana od wieków, aby skóra była miękka, wilgotna i promienna. Cytryniec chroni skórę również przed promieniowaniem UVB. 

- ODTRUWA WĄTROBĘ I ORGANIZM. Działa ochronnie oraz osłaniająco na komórki wątroby.Zapobiega nadmiernemu otłuszczaniu wątroby. Unikalną rzeczą jest fakt, że Schisandra ma nie tylko zdolność do oczyszczenia wątroby z toksyn lecz ma również zdolność do oczyszczania krwi z odpadów. Cytryniec jest jednym z niewielu znanych ziół posiadających podwójną funkcję: posiada I i II fazę detoksykacji.

- Schizandra pobudza produkcję nasienia u mężczyzn i śluzu u kobiet. To doskonały AFRODYZJAK, zalecany przy spadku libido (popędu płciowego). Jest on stosowany jako środek wzmacniający energię seksualną i może być codziennym suplementem diety. Cytryniec należy do najzdrowszych ziół takich jak żeń-szeń lub jagody Goji. A dodatkowym plusem jego stosowania u pań jest to, że przecież upiększa cerę!

Schisandra - jak stosować?

Ze względu na silne właściwości i wyraźny smak owoców Schisandry powinno się używać ich w znacznie mniejszych ilościach niż tradycyjnych owoców. 

Zachwycona wszechstronnymi właściwościami leczniczymi owoców Schisandy zakupiłam je (jeśli chcielibyście również kupić, podaję link, gdzie kupić Schisandrę => KLIK ) i oto w jakiej formie je teraz stosuję: :)

HERBATKA Z OWOCÓW SCHISANDRY

1 łyżkę owoców Schisandry zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Możemy posłodzić np. miodem. Pijemy 2 razy dziennie.

Źródła:
- bogutynmlyn.pl/html/4934.html
- dobreziola.com/2014/08/dlaczego-warto-jesc-jagody-schizandra.html
- rozanski.li/?p=3095

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze