Hyzop lekarski
Hyzop to zdecydowanie mało doceniana roślina lecznicza o pięknych, niebieskich kwiatach, do złudzenia przypominająca krzew lawendowy. Św. Hildegarda opisywała hyzop jako roślinę wzmacniająca wątrobę i oczyszczającą płuca. Hyzop przyda się przy chorobach układu oddechowego (przeziębienie, kaszel, chrypka, zapalenie krtani,oskrzeli). Możemy przyrządzać z niego lecznicze herbatki oraz płukanki. Hyzop pomoże także na dolegliwości ze strony układu pokarmowego - wzdęcia, biegunkę i bóle żołądka.
Hyzop wymieniany był wielokrotnie w Starym Testamencie jako środek oczyszczający - jest on aromatyczną rośliną, która może nadać potrawom wyrazisty smak, a także pomoże pozbyć się zanieczyszczeń z organizmu.
Wystarczy dodać kilka szczypt hyzopu do gotowania potraw.
Ziele hyzopu nadaje się też do przyprawiania pizzy, placków ziemniaczanych, frytek, ziemniaczków, ryb, mięsa, zup jarzynowych, marynowanego mięsa i sałatek.
Właściwości lecznicze hyzopu
- Pobudza czynności wydzielnicze układu pokarmowego. Wzmaga wydzielanie żółci.
- Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriostatyczne - dzięki garbnikom i olejkom eterycznym.
- Poprawia trawienie i apetyt. Napar z hyzopu polecany jest przy wzdęciach, problemach z wypróżnieniami, nadmiernej fermentacji jelitowej, nieżytach żołądka i jelit.
- Zmniejsza nadmierną potliwość (dobrze łączyć go z szałwią).
- Zewnętrznie bywa używany jako środek odkażający do płukania jamy ustnej i gardła przy infekcjach bakteryjnych i stanach zapalnych.
- Jest też stosowany w schorzeniach górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, kaszlu z przeziębienia, zapaleniu płuc, wczesnym stadium gruźlicy i astmie.
- Wiąże toksyny bakteryjne.
Hyzop - jak stosować?
NAPAR HYZOPOWY
(na choroby układy oddechowego, astmę, nadmierną potliwość, zaburzenia trawienne, wzdęcia)
1-2 łyżki suchego rozdrobnionego ziela hyzopu zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, następnie odstawiamy na 20 minut do zaparzenia. Przecedzamy. Pijemy 2 razy dziennie po 1/2 szklanki.
* Przy chorobach układu oddechowego 1/2 szklanki naparu co 3-4 godziny, z dodatkiem miodu.
PŁUKANKA NA CHORE GARDŁO, ZAPALENIE JAMY USTNEJ I DZIĄSEŁ
Naparem możemy także PŁUKAĆ chore gardło. Rozrzedza on zgęszczoną zbyt flegmę.
W miejsce naparu niektórzy zalecają stosowanie odwaru, gdyż podczas gotowania do roztworu przechodzi większa ilość garbników.
Płukankę stosujemy także do leczenia stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i dziąseł.
* Hyzopu nie zaleca się stosować w okresie ciąży. W dużych dawkach, podobnie jak alkoholowe intrakty z ruty, może spowodować naturalne poronienia.
ZIELE HYZOPU NA MIODZIE
(przy chorobach układu oddechowego)
Sproszkowane ziele hyzopu zaleca się zażywać 3 razy dziennie po pół łyżeczki, najlepiej na soku malinowym lub miodzie. Sproszkowane ziele hyzopu można zmieszać z miodem. Każde pół łyżeczki sproszkowanego ziela hyzopu zalać łyżeczką alkoholu (może być wino) etylowego lub gliceryny oraz łyżką miodu. Wymieszać. Zażywać po jednej łyżce 3 razy dziennie przy chorobach układu oddechowego.
Gdzie kupić hyzop?
Ziele hyzopu kupisz tutaj => KLIK
Źródła:
- /rozanski.li/?p=909
- panacea.pl/articles.php?id=55
- ziola.pisz.pl/hyzop-lekarski/
Komentarze
Prześlij komentarz