ALPINIA LEKARSKA (GALGANT) - na poprawę krążenia, niestrawność i bóle stawów

Alpinia lekarska - ''ekskluzywny imbir''

Inne nazwy: galgant chiński, dziki kardamon,

Galgant, inaczej alpinia lekarska wywodzi się z dżungli południowo-wschodniej Azji i należy do rodziny imbirowatych. Choć z wyglądu do złudzenia przypomina imbir, w przeciwieństwie do niego alpinia lekarska nie zdobyła jeszcze popularności w Polsce. A szkoda, bo to niezwykle zdrowa i cenna roślina, która może być używana w kuchni, a także do celów leczniczych.

"Galgant jest bardzo ciepły, nie ma w sobie chłodu i działa leczniczo. Kto cierpi na bóle i komu zagraża osłabienie krążenia krwi, niech natychmiast zje wystarczającą ilość galgantu i mu się polepszy" tak to o nim pisała uznawana do dnia dzisiejszego za najznamienitszą niewiastę średniowiecza święta Hildegarda z Bingen. Zalecała stosowanie alpinii lekarskiej zwłaszcza na wzmocnienie serca, popraw krążenia i trawienia, oraz na apetyt.


galgant




Właściwości lecznicze alpinii lekarskiej

Świeże i mielone kłącze mają udokumentowane naukowo i klinicznie właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe, antybakteryjne, przeciwreumatyczne i przeciwwymiotne.

 - Poprawia trawienie i ogólną przemianę materii. Leczy niestrawność, wzdęcia, bóle brzucha, nudności, wymioty.

- Zmniejsza nieprzyjemny zapach z ust.

- Znosi objawy choroby lokomocyjnej. 

- Pobudza apetyt.

- Działa przeciwrobaczo. 

- Poprawia wydajność psychiczną i fizyczną. Zalecana jest więc w osłabieniu i przemęczeniu.

- Pobudza krążenie krwi w mięśniach i skórze. 

- W średniowieczu stosowany jako afrodyzjak!

- Polecana na bóle reumatyczne

Zastosowanie lecznicze alpinii lekarskiej

- NALEWKA GALANGOWA

100 g świeżego lub suchego i rozdrobnionego surowca zalewamy alkoholem 40-60% (500 ml), macerujemy 10 dni, następnie filtrujemy. Zażywamy w dawce 1-3 razy dziennie po 5 ml. 

- GALGANT NA  BÓLE MIĘŚNI I STAWÓW

Przy bólach mięśni, stawów i nerwobólach, kontuzjach, urazach nalewkę używamy do wcierania, bowiem alpinia lekarska zmniejsza stan zapalny, przyśpiesza resorpcję wysięków i krwiaków, poprawia krążenie krwi i limfy oraz działa przeciwbólowo.

- GALGANT JAKO PRZYPRAWA

Alpinię lekarską możemy dodawać do wszelkich potraw.
Można jej używać do  pieczonej wołowiny, ryb, ryżu, sałatek, zupy ziemniaczanej, grochowej i fasolowej oraz tłustych sosów, gulaszy. 

Na polskim rynku najłatwiej jest dostać galgant suszony i mielony, choć oczywiście najlepiej smakuje świeży. Kłącze można przechowywać w lodówce w papierowym ręczniku. Nadaje się też do mrożenia. Przed spożyciem, podobnie jak imbir, należy go oskrobać. Zazwyczaj kawałki alpinii wyjmuje się po ugotowaniu - mają tylko oddać swój intensywny aromat. Jeśli jednak długo gotujemy potrawę i galgant zmięknie, można zjeść plasterki. 

Alpinia lekarska gdzie kupić?
Galgant czyli alpinię lakarską kupisz tutaj => KLIK

Źródła:
-kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Tajemniczy-galangal,wid,16602307,wiadomosc.html?ticaid=113e6f&_ticrsn=3
-rozanski.li/?p=694

Komentarze

  1. Nie od dziś wiadomo, że korzystanie z przypraw pomaga w leczeniu niektórych chorób. Przyznam szczerze, że nie miałem pojęcia o istnieniu alpiny lekarskiej. Bardzo fajny i przydatny wpis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz