Jagody Acai
Dlaczego jagody acai stały się ostatnio tak popularne? Mówi się o nich, że jest to superżywość, bomba witaminowa, ale nie tylko! Znajdziemy opinie, które głoszą o ich silnie antynowotworowych i odchudzających właściwościach. Czy to prawda? Przyjrzyjmy się więc im bliżej.
Jagody acai - dlaczego są tak wartościowe?
Jagody acai są jedynym z owoców posiadającym najwyższe stężenie przeciwutleniaczy na świecie. Posiadają 100 razy wyższy poziom antyoksydantów w porównaniu do zielonej herbaty, zawierają 30 razy więcej antycyjanidyn niż czerwone wino. Porównując dalej - potencjał antyoksydacyjny żurawiny i dzikich czarnych ostrężyn, dotąd uznawany za najwyższy, stanowi zaledwie 1/3 wartości stwierdzonej dla acai!
Warto dodać, że zdaniem niektórych autorów jagoda acai zawiera ponad 50 niezidentyfikowanych dotąd substancji, które nie występują w innych owocach.
ORAC - ORAC (skrótowiec od ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) – zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze (inaczej: pojemność antyutleniająca lub pojemność antyoksydacyjna) w próbkach biologicznych[1]. ( źródło: Wikipedia ).
Oto zawartość ORAC w niektórych produktach o dużej ilości przeciwutleniaczy:
Suszone śliwki - 5770
Rodzynki - 2830
Czarne jagody - 2400
Truskawki - 1540
Szpinak - 1260
Brukselka - 980
Pomarańcze - 750
Bardzo duży wskaźnik zawierają jagody goji - ponoć więcej niż 25. 000
Natomiast wskaźnik ORAC dla 100 gramów zamrożonych suszonych owoców acai wynosi... 102 700 jednostek!
W 1999r. amerykański Departament Rolnictwa opublikował badania dotyczące stwierdzenia, że żywność z wysokim ORAC może pomóc w opóźnieniu procesu starzenia i ochronić komórki przed uszkodzeniem (wolnymi rodnikami). Jagody acai są więc bezapelacyjnie do omawianej grupy produktów zaliczane. Acai przy tak wysokim wskaźniku ORAC mają ogromny udział, obok zdrowego trybu życia w profilaktyce antynowotworowej.
Te tropikalne owoce zawierają aż dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż bogata w nie borówka amerykańska! Jak do tej pory nie znaleziono na świecie surowca (owocu), który pod względem wartości odżywczej mógłby konkurować z tymi owocami.
Rosnąc na jednej z najżyźniejszych gleb świata, owoc ten zawiera bowiem nie tylko bogactwo antyoksydantów, ale także zrównoważony kompleks nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, fitosteroli, witamin i minerałów.
Spośród aktywnych, ważnych dla naszego zdrowia i życia substancji w jagodach acai znajdziemy 18 aminokwasów i 29 kwasów tłuszczowych, a także aż 21 pierwiastków śladowych. Każdy ze składników ma cenny wpływ na nasze funkcje życiowe. Dlatego acai naprawdę zasługują na maino super - żywności!
Nieliczne dane piśmiennictwa wskazują na wiele korzyści wynikających ze spożywania jagody acai.
Najważniejsze z nich to:
- Ochrona komórek organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, wolnymi rodnikami.
- Wzmacnianie systemu krwionośnego, odpornościowego i nerwowego.
- Działanie antymutagenne i antykancerogenne.
Del Pozo-Insfran i wsp. (1) wykazali w badaniach in vitro, że wyciąg z jagody acai niszczy od 35 do 86% komórek nowotworowych (w zależności od rodzaju ekstraktu i jego stężenia) wywołujących białaczkę w ciągu 24 godz. doświadczenia.
Warto zaznaczyć, że „walka” organizmu o zdrowie odbywa się na poziomie molekularnym (komórkowym). Badania wykazały, że rozpuszczalne w wodzie przeciwutleniacze po przedostaniu się do komórki nie tylko inaktywują wolne rodniki, ale także wywierają inne korzystne działania, począwszy od niszczenia bakterii Escherichia coli w układzie moczowym, aż do wzrostu efektywności wytwarzania witaminy D w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W jagodach acai znajdują się również takie substancje, jak flawony, flawonoidy oraz izoflawonoidy, które niszczą lub hamują rozwój bakterii i wirusów (2).
- Zapobieganie powstawaniu cukrzycy.
- Stabilizowanie właściwego poziomu cholesterolu.
Acai hamują tworzenie się złogów cholesterolu, dzięki oczyszczającemu działaniu polifenoli.
- Regulacja procesów trawiennych. Polifenole w acai zapobiegają chorobie wrzodowej, refluksowi, wspierają również procesy odtruwania organizmu z toksyn. (3,4)
- Pomoc w odchudzaniu! Acai zmniejszają apetyt i pomagają w oczyszczaniu z toksyn.
Podnoszą także wytrzymałość organizmu na wysiłek fizyczny, co pozwala na skuteczniejsze i efektywniejsze ćwiczenia fizyczne bez których, jak wiadomo, ciężko o trwały efekt odchudzania.
- Wzmacnianie wzroku i jasności umysłu.
Składniki zawarte w acai ( m.in. zeaksantyna i luteina) odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia oczu poprzez odpowiednie ich ukrwienie. Zapobiegają również zaćmie i innym chorobom wzroku związanym ze starzeniem się organizmu.
- Poza tym zapobiegają anemii - ze względu na dużą zawartość żelaza.
- Poprawiają płodność - ze względu na zawartość wielu cennych witamin i minerałów.
W Brazylii lokalne władze wręcz polecają spożywanie owoców acai, gdyż dzięki swoim wartościom odżywczym wpływają one korzystnie na kości i mięśnie, zapobiegają procesom starzenia, zmniejszają poziom cholesterolu, poprawiają krążenie oraz wzmacniają system odpornościowy.
Rodziców zachęca się do tego, by podawali te owoce swoim dzieciom już od 6 miesiąca życia.
Tak więc pomimo wszystkich opinii osób, którym trudno uwierzyć w to, że istnieje tak wspaniały owoc powinniśmy zwrócić uwagę na wszystkie dotychczas przeprowadzone badania i uznać jagody acai za niezwykle wartościową żywność.
Gdzie można znaleźć jagody Acai?
Na pewno w Puszczy Amazońskiej. Ale zanim wybierzemy się tam w podróż, warto przeczytać ważną informację. Otóż, owoce acai składają się w 85% procentach z nasion oraz zaledwie w 15% z miąższu. Dlatego też w sprzedaży nie znajdziemy całych owoców, a raczej suplementy diet lub soki.
Ze względu na bardzo wysoką aktywność endogennych enzymów komórkowych, mniej więcej po 12 godz. po zbiorze jagody ulegają zepsuciu, dlatego natychmiast się je liofilizuje, a potem przetwarza.
Na polskim rynku możemy spotkać preparaty, które zawierają w swoim składzie ekstrakt z jagód acai.
Jagody acai można kupić tu: KLIK
Odsyłacze:
1. Del Pozo-Insfran D, Brensen CH, Talcott ST. Phytochemical composition and pigment stability of Acai (Euterpe oleraceae Mart.). J Agric Food Chem 2004; 52:1539-45.
2. Gallori S, Bilia AR, Bergonizi MC i wsp. Poliphenolic constituents of fruit pulp of Euterpe oleraceae Mart. (acai palm). Chromatographia 2004; 59:739-3.
3. Surma-Zadora M, Cieślik E. Właściwości funkcjonalne związków fenolowych. Żyw Człow Metab 2007; 34(6):1648-56.
4. Cieślik E, Gręda A, Adamus W. Contents of polyphenols in fruit and vegetables. Food Chem 2006; 94:135-42.
Żródła artykułu:
- czytelniamedyczna.pl/4195,sklad-chemiczny-i-wlasciwosci-funkcjonalne-jagody-acai-euterpe-oleracea-mart.html#
- kopenhaska.eu/jagody-acai.php
- pepsieliot.com/acai-berry-jagoda-acai-super-zywnosc-wszechczasow/
A co sądzicie o ich właściwościach odchudzających? Bajka czy nie? wiadomo trzeba zaznaczyć, ze jagody wspoamgają odchudzanie, a nie odchudzają i bec diety i sportu ze szczupłej sylwetki nici.
OdpowiedzUsuńA mnie przeszkadza, że sa tak mało dostępne. Mogę tylko kupic w Internecie bo w moim miasteczku takich specjałów nie ma :(
OdpowiedzUsuńMoja znajoma z pracy brała suplement z jagodami acai. Chciała schudnąć 4 kilogramy i się jej udało.
OdpowiedzUsuń