"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

środa, 8 października 2014

OREGANO - właściwości lecznicze i zastosowanie

Oregano

Inne nazwy: Lebiodka pospolita, (Origanum vulgare)

Oregano ma niezwykły smak i aromat. Nie wyobrażamy sobie  pizzy bez tej przyprawy. Ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że oregano ma ogromne właściwości lecznicze.
Wyciąg z jego specjalnie wyselekcjonowanych odmian potrafi zwalczyć groźne infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze; nawet te, z którymi nie radzą sobie antybiotyki! Zawarte w oregano składniki mają właściwości rozkurczowe, przeciwutleniające, antynowotworowe, a nawet odmładzające.

Szczególną rangę nadał  wyciągowi z oregano Hipokrates, jeden z najsłynniejszych lekarzy starożytnej Grecji. Uważał go – a za nim także i inni lekarze Hellady – niemal za panaceum na wszystkie choroby i zalecał przy ogromnej liczbie schorzeń i dolegliwości – od niestrawności i biegunki począwszy, poprzez katar, bóle uszu, zębów, reumatyzm, dnę, infekcje układu moczowego, a na wściekliźnie skończywszy.

Co zawiera oregano?

Współczesna nauka odkryła, że w całej części nadziemnej tej rośliny – kwiatach, liściach i łodyżce – znajdują się garbniki, gorycze, działające przeciwzapalnie i bakteriobójczo flawonoidy (luteolina, apigenina, diosmetyna), fenolokwasy (rozmarynowy, kawowy, chlorogenowy, cynamonowy)fitosterole, triterpeny (kwas oleanolowy, ursolowy), a także sole mineralne (w tym wapń – 1600 mg na 100 g, żelazo – 50 mg na 100 g, magnez – 280 mg na 100 g, ponadto cynk, miedź, potas), witamina C, beta karoten (prowitamina A), a także witaminy z grupy B (zwłaszcza B1 – witamina i B2 – ryboflawina) i witamina K, wzmacniające odporność organizmu. Jest to więc bezcenna skarbnica minerałów. O szczególnych leczniczych właściwościach wyciągu z oregano decyduje przede wszystkim olejek eteryczny, w którym dominują: tymol (28-30%), karwakrol (19,5-25%), limonen, fenol, terpinen, ocymen, beta-bisabolen (12-13%), p-cymen, linalol, 4-terpineol, germakren D (2-3%).

Właściwości lecznicze oregano




Przykładowo 1 łyżka świeżego oregano ma taką samą aktywność przeciwutleniającą, co średniej wielkości jabłko.  Dużą aktywnością charakteryzuje się też rozmaryn. Inne przyprawy stosowane w kuchni takie jak: papryka, czosnek, curry, chili czy pieprz tak dużą aktywnością się nie wykazują.

- Ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz antywirusowe, które potwierdzono badaniami naukowymi. Co istotne, oregano niszcząc patogeny nie wpływa negatywnie na poziom przyjaznych bakterii z przewodu pokarmowego! Wręcz przeciwnie – poprzez likwidację szkodliwych bakterii i grzybów, oregano wytwarza wolną przestrzeń dla naszych małych pomocników.

- Udowodniono właściwości przeciwbakteryjne oregano nawet w stosunku do H. pylori odpowiedzialnej za większość wrzodów dwunastnicy i żołądka. Bakterie te uważa się za trudne do usunięcia, jednak w badaniach wykryto, że oregano hamuje produkcję ureazy (która to odpowiada za uszkadzania błon śluzowych) przez te bakterie.

- Okazuje się ono także pomocne w leczeniu kandydozy jamy ustnej co również potwierdzono specjalistycznymi badaniami.

- Dzięki zawartości olejków eterycznych oregano pomaga w leczeniu chorób układu trawiennego np. zespołu jelita wrażliwego, wzdęć czy nerwicy żołądka.

- Działa rozkurczowo - łagodzi różnego rodzaju kaszel.

- Działa jako środek wykrztuśny, pomagając w usuwaniu śluzu w nieżycie nosa.

- Wzmaga miesiączkowanie 

- Oregano pobudza wydzielanie progesteronu. Hormon ten odgrywa bardzoa ważną rolę w wielu funkcjach w organizmie, od wytworzenia normalnego stanu snu do normalizacji poziomu cukru we krwi. Ponadto, stymuluje tworzenie nowych kości. Wyniki badań zostały opublikowane w marcu 1998 numerze “Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine.”

- Działa żółciopędnie.

- Poprawia i pobudza trawienie.

- Pomaga przy zatruciach.

- Używany przy leczeniu wszelkich infekcji.

- Działa uspokajająco. Działanie to uzyskiwane jest poprzez obniżanie przez oregano progu wrażliwości ośrodka nerwowego.

Oregano zastosowanie lecznicze

Napar z oregano

(poprawia trawienie, udrażnia drogi oddechowe, pomaga przy kaszlu i katarze)

Łyżeczkę lebiodki zalej szklanką gorącej wody i pozostaw napar na 15 minut. Napar posłódź miodem i pij 1-3 razy dziennie.
Przy chorobach układu pokarmowego i parazytozach, do zwalczania Candida zaleca się niesłodzenie naparu.

Nalewka z oregano

(poprawia apetyt, trawienie, likwiduje wzdęcia, odtruwa)

4 łyżki suszonego zioła oregano zalewamy 0,5 litrem spirytusu, dodajemy jedna łyżkę stołową miodu (najlepiej wrzosowego).Zakręcamy i odstawiamy na miesiąc. Po upływie tego czasu odcedzamy nalewkę i przelewamy do butelek. Zażywamy po łyżce 3 razy dziennie.

Maść z oregano

(silne działanie antyreumatyczne)

Rozgrzewamy w rondelku 500g smalcu i wsypujemy do niego 3 garście świeżego ziela oregano lub 4 łyżki suszonego.
Gdy tłuszcz zacznie się pienić, trzymamy na małym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty energicznie mieszając. Odcedzamy i przelewamy do słoiczka, po czym odstawiamy do zastygnięcia. Stosujemy 2 razy dziennie.

Kąpiel z dodatkiem oregano

(odświeża, ujędrnia skórę, a także odkaża, łagodzi dolegliwości reumatyczne)

Przygotuj odwar z dwóch łyżek oregano i 2 szklanek wody. Zalej zioła wodą i gotuj 5 minut. Odstaw na kwadrans, po czym odcedź i dodaj do kąpieli. 

Przeciwwskazania

Zbyt duża ilość świeżego oregano może podrażniać, a także spowodować obniżenie
zdolności organizmu do przyswajania żelaza. Osoby, które powinny uważać ze spożyciem oregano to przede wszystkim kobiety w ciąży oraz dzieci. Inną grupą są alergicy – osoby, które są uczulone na pokrewne zioła mogą niewiele skorzystać z pozytywnych właściwości oregano.

Kiedy i jak dodawać oregano do potraw?

Suszone oregano dodawaj tuż przed końcem gotowania. Świeżo posiekanym natomiast możesz doprawić zupę na talerzu.

- Do potraw oregano dodawaj oszczędnie ze względu na intensywny aromat, który przytłumia właściwy smak potraw.

- Oregano i majeranek ''gryzą się ze sobą". Nigdy nie przyprawiaj tej samej potrawy majerankiem i oregano, bo potrawa wyjdzie gorzka. 

Oregano możesz kupić tutaj: KLIK


Źródła:
http://rozanski.li/?p=312
http://www.livingnatural.pl/ziola-i-preparaty-ziolowe/311-lebiodka-przepisy
http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/ziola-w-kuchni/261592,Oregano-ziolo-ktore-leczy.html

1 komentarz :

  1. CHyba każda przyprawa oraz zioła są zdrowe dla organizmu i nie ma skutków ubocznych w stosowaniu na codzień oraz nie można przedawkować tego...tak mi się wydaje, samo dobro i tyle, prawda ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze