"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

piątek, 12 września 2014

KOPER WŁOSKI ( FENKUŁ) - roślina idealna dla odchudzających się !

Koper włoski

Inne nazwy: Fenkuł, Anyżowy fenkuł, Fenkuł włoski, koper słodki

Koper włoski, bliski krewniak naszego rodzimego kopru ogrodowego pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i należy do najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych. Wyglądem przypomina nieco seler korzeniowy. W Polsce koper włoski jest uprawiany w południowej, zachodniej i centralnej części kraju. Jego szczególnie charakterystyczną cechą są baldachowate kwiaty i dość wyrazisty, anyżowy zapach. Surowcem leczniczym kopru  są owoce oraz olejek koprowy. Koper włoski już w starożytności używany był do celów leczniczych. Uważano go za roślinę, która wzmacnia organizm i przepędza choroby. We współczesnych czasach potwierdzono badaniami naukowymi jego szereg właściwości leczniczych:

Właściwości lecznicze kopru włoskiego

właściwości kopru włoskiego



Koper włoski w kuchni

Koper włoski (fenkuł) posiada oryginalny, bardzo silny zapach, a smak korzenny i odrobinę słodkawy.

Pamiętajmy, że koper włoski posiada cenne właściwości odchudzające i jeśli zależy nam na schudnięciu to powinniśmy włączyć go do naszej diety. Poprawi metabolizm, zmniejszy apetyt i pomoże w usunięciu nadmiaru wody z organizmu ! Polecane są również NAPARY na problemy trawienne ( przepis na dole).



Nasionami kopru włoskiego można posypywać pieczywo, dodawać je do ciast i różnych deserów. Koper włoski jako przyprawa nie traci swoich cennych właściwości leczniczych. Możemy go dodawać również do sałatek, masła, serów, duszonej i kiszonej kapusty,
duszonego mięsa. Świetnie komponuje się z ziemniaczkami pieczonymi w mundurkach i buraczkami ćwikłowymi. 
Liście kopru włoskiego tradycyjnie uznawane są  za jedne z najlepiej pasujących ziół do potraw z ryb. Liście te mają duże ilości kwasu askorbinowego i karoten. Razem z łodygami są doskonałą przyprawą do marynat i konserw (nawet po wysuszeniu nie tracą swojego aromatu).

Koprem włoskim są także aromatyzowane niektóre trunki, między innymi fennouillette, akvavit, gin.

Natomiast bulwy kopru włoskiego można jeść na surowo - najlepiej jest wtedy pokroić cienko nasz fenkuł, jak ogórki na mizzerie, a także można je gotować, dodawać do zup oraz zapiekać.

Leczniczy napar

1-2 łyżeczki owoców kopru włoskiego zalewamy w szklance wrzącej wody i zaparzamy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu pijemy w 3-4 dawkach.

Jeśli chcielibyście kupić koper włoski (mielony, a także cały)  to możecie tutaj: KLIK

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze