Koper włoski
Inne nazwy: Fenkuł, Anyżowy fenkuł, Fenkuł włoski, koper słodki
Koper włoski, bliski krewniak naszego rodzimego kopru ogrodowego pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i należy do najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych. Wyglądem przypomina nieco seler korzeniowy. W Polsce koper włoski jest uprawiany w południowej, zachodniej i centralnej części kraju. Jego szczególnie charakterystyczną cechą są baldachowate kwiaty i dość wyrazisty, anyżowy zapach. Surowcem leczniczym kopru są owoce oraz olejek koprowy. Koper włoski już w starożytności używany był do celów leczniczych. Uważano go za roślinę, która wzmacnia organizm i przepędza choroby. We współczesnych czasach potwierdzono badaniami naukowymi jego szereg właściwości leczniczych:
Właściwości lecznicze kopru włoskiego
Koper włoski w kuchni
Koper włoski (fenkuł) posiada oryginalny, bardzo silny zapach, a smak korzenny i odrobinę słodkawy.
Pamiętajmy, że koper włoski posiada cenne właściwości odchudzające i jeśli zależy nam na schudnięciu to powinniśmy włączyć go do naszej diety. Poprawi metabolizm, zmniejszy apetyt i pomoże w usunięciu nadmiaru wody z organizmu ! Polecane są również NAPARY na problemy trawienne ( przepis na dole).
Nasionami kopru włoskiego można posypywać pieczywo, dodawać je do ciast i różnych deserów. Koper włoski jako przyprawa nie traci swoich cennych właściwości leczniczych. Możemy go dodawać również do sałatek, masła, serów, duszonej i kiszonej kapusty,
duszonego mięsa. Świetnie komponuje się z ziemniaczkami pieczonymi w mundurkach i buraczkami ćwikłowymi.
Liście kopru włoskiego tradycyjnie uznawane są za jedne z najlepiej pasujących ziół do potraw z ryb. Liście te mają duże ilości kwasu askorbinowego i karoten. Razem z łodygami są doskonałą przyprawą do marynat i konserw (nawet po wysuszeniu nie tracą swojego aromatu).
Koprem włoskim są także aromatyzowane niektóre trunki, między innymi fennouillette, akvavit, gin.
Natomiast bulwy kopru włoskiego można jeść na surowo - najlepiej jest wtedy pokroić cienko nasz fenkuł, jak ogórki na mizzerie, a także można je gotować, dodawać do zup oraz zapiekać.
Leczniczy napar
1-2 łyżeczki owoców kopru włoskiego zalewamy w szklance wrzącej wody i zaparzamy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu pijemy w 3-4 dawkach.
Jeśli chcielibyście kupić koper włoski (mielony, a także cały) to możecie tutaj: KLIK
Zapraszam na sok z kopru! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń