KASZA MANNA - niedoceniane danie z dzieciństwa ...

Kasza manna (grysik)

Kasza manna jest jednym z najstarszych produktów spożywczych. Jak dokładnie powstaje ta kasza? Otóż otrzymywana ona jest w trakcie przemiału ziaren pszenicy. Podczas przemiału pszenicy na mąkę otrzymuje się wiele frakcji kaszek, czyli cząstek bielma mącznego. Jedną z tych frakcji poddaje się oczyszczeniu w urządzeniach nazywanych wialniami kaszkowymi. Oczyszczenie polega na wydzieleniu z półproduktu frakcji kaszki drobnych cząstek otrębiastych oraz mąki. Tak oczyszczona frakcja kaszek o ustalonej granulacji (wielkości ziarna) stanowi produkt handlowy o nazwie kasza manna.

Kasza manna, zwana także grysikiem, przywodzi nam na myśl smak dzieciństwa. 
Chyba każdy jako dziecko ją jadł ( ''Za mamusię, za tatusia..."). Ten, komu kasza manna do dziś się trochę źle kojarzy i rzadko ją je, niech żałuje ! Bo kasza manna to nie tylko nudne danie na mleku. Istnieje bardzo dużo sposobów na jej smaczne podanie. No i co najważniejsze - jest ona bardzo zdrowa ! 

-luci-.tumblr.com
100g kaszy manny = 360 kcal

Zalety kaszy manny 

- Jest bardzo lekkostrawna, a zarazem sycąca.
- Zawiera witaminy  z grupy B (w szczególności B1, B2 i B3) oraz kwas foliowy.
- Witaminę E, PP.
- Zawiera całe bogactwo  minerałów: cynk, mangan, magnez, krzem, potas, żelazo.
- Słynie z dużej zawartości jodu. Jest to niezbędny dla naszego życia mikroelement, który musimy dostarczać sobie wraz z pożywieniem i wodą. Dzięki niemu tarczyca jest bowiem w stanie produkować hormony, współodpowiedzialne za wiele istotnych procesów, jakie zachodzą w naszym organizmie, np. regulację temperatury czy przemianę materii.
- Ze względu na wysoką zawartość potasu, warto by kaszę do diety włączyły osoby zmagające się z chorobami układu krążenia i z nadciśnieniem. 
- Dostarcza organizmowi błonnika, cennego ze względu na regulowanie pracy jelit i utrudniającego przyswajanie tłuszczu. Jest więc bardzo polecana osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami lub cierpiącymi na zaparcia. 
- Zawiera skrobię, czyli węglowodan, który powoli rozkłada się w organizmie, dzięki temu jeszcze długi czas po zjedzeniu kaszy nie odczuwamy głodu. 
- Obniża  cholesterol. 

Komu polecana jest kasza manna ?

- Osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia i z nadciśnieniem. 
- Osobom cierpiących na choroby układu pokarmowego - ponieważ kasza manna jest lekkostrawna.
- Osobom odchudzającym się.
- Osobom prowadzące stresujący tryb życia - ze względu na zawartość witamin z grupy B.
- Osobom mającym problemy z nerkami - ze względu na zawartość jodu.
- Cierpiącym na zaparcia.
- Kobietom w ciąży - gdyż zawiera dużo żelaza i witamin.
- Dzieciom, a nawet niemowlętom.
- Osobom starszym.

- Niedozwolona w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię.

Jak używać kaszę manną ?

- Z kaszy manny można przygotowywać znaną nam zupę mleczną. Aby uniknąć grudek warto rozrobić kaszę z niewielką ilością mleka i wlać zawartość do garnka z mlekiem gotującym się (podobnie jak przygotowywanie kisielu). 
- Kaszę manną dodajemy również do kremów, ciast, deserów, budyniów i sosów. 
- Może ona również być zamiennikiem makaronu do rosołu, zupy pomidorowej, ziemniaczanej lub grzybowej.
- Możemy jej też używać zamiast bułki tartej do posypywania tortownicy.


Ciągle zbyt mało wykorzystujemy kaszę mannę na co dzień w kuchni, a naprawdę warto zwrócić na nią uwagę. Szczególnie, że jest zdrowa, ogólnodostępna oraz niedroga. No i można z niej wyczarować wiele pysznych i wcale nie nudnych dań !

true-foods.tumblr.com
healthierways.tumblr
cakesonholiday.tumblr
organicfeelings.tumblr.
mishtibites.tumblr
Jak można się oprzeć tym pięknie wyglądającym potrawom ? A więc nie rozmyślajmy już więcej nad nudną kaszką, którą musieliśmy jeść w dzieciństwie i dajmy jej teraz drugą szansę ;)

Jeśli chcielibyście kupić kaszę manną to możecie tu: KLIK

Komentarze

  1. kasza manna kojarzy mi się z dzieciństwem - babcia zawsze podawała kaszę na bazie mleka i dżemu :) Choć kasza manna ma wiele twarzy i można ją podawać naprawdę w najróżniejszych kompozycjach np. z mięsem, a wszystko polane delikatnym dressingiem jogurtowym bądź moim ulubionym sosem 100 wysp Develey, istna rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. a co ze szkodliwym glutenem?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz