CZARNA PORZECZKA - bogactwem nie tylko witaminy C ! ...

Czarna porzeczka - nie tylko witamina C !

Inne nazwy: smrodina, smrodynia, smrodyńki

Czarna porzeczka jest jednym z najzdrowszych owoców w naszej strefie klimatycznej. Owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin. Szczególnie bogata jest w witaminę C ( w 100g zawiera jej 50-400mg, co zależy w dużej mierze od klimatu, w upalne lato zawartość witaminy C może dojść do 2000mg) oraz P. Pod względem zawartości tych witamin porzeczka ustępuje tylko owocom dzikiej róży i rokitnika. Dzięki witaminie P (rutynie) zwiększa się znacznie i ułatwia przyswajanie witaminy C. Zgodnie z zaleceniami specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, codzienne powinniśmy dostarczać organizmowi 70 mg wit. C, w związku z tym 100 g, czyli garść czarnych porzeczek pokrywa około 285% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Poza tym, witamina C występuje w owocach czarnej porzeczki w trwałych wiązaniach, a więc zachowuje się także w przetworach. Ale to nie wszystkie zalety czarnej porzeczki!


Wartość odżywcza dla 100g czarnej porzeczki = 56 kcal
Wartość odżywcza 100g suszonej czarnej porzeczki = ok. 207 kcal

zródlo:likatate.tumblr

Zawartość witamin w czarnej porzeczce:

WITAMINA C ok. 200 mg 285% RDA  
POTAS 370 mg 15% RDA  
WITAMINA E 1 mg 10% RDA  
ŻELAZO 1.3 mg 9% RDA  
MIEDŹ 0.08 mg 4% RDA  
WITAMINA B6  0.08 mg    4% RDA  
WITAMINA B2   0.06 mg    3% RDA  
WAPŃ 32 mg 3% RDA

Ponadto owoc ten jest źródłem  prowitaminy A, kwasu foliowego oraz wielu rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. Zawiera  także cenne kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki oraz przeciwnowotworowy karotenoid luteinę.

W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. 


Flawonoidy znajdujące się w czarnej porzeczce to katechina, epikatechina, procyjanidyny, kempferol i myricetyna. Jednak szczególne właściwości prozdrowotne przypisuje się trzem pozostałym związkom, czyli:

Antocyjany – znajdujące się w skórce czarnych porzeczek antocyjany to substancje antybakteryjne, które skutecznie zwalczają bakterie E.coli – przyczyny problemów żołądkowych;
Rutyna –  ułatwia wchłanianie witaminy C, ma właściwości uszczelniające i wzmacniające śródbłonek naczyń krwionośnych. W ten sposób zapobiega krwawieniom, wybroczynom i żylakom;
Kwercetyna - ma właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe. Działa także przeciwalergicznie.

Niedawno naukowcy odkryli lecznicze właściwości epigalokatechiny w czarnej porzeczce – jest to bardzo silny przeciwutleniacz. Substancja ta zmniejsza objawy zapalne, a także ogranicza powstawanie stanów zapalnych i wspomaga układ immunologiczny przy walce z nimi.

Niedawno odkryto również, iż w nasionach czarnej porzeczki znajduje się cenny kwas gammaglobulinowy, w większych nawet ilościach niż w wiesiołku, a także substancje, które pomagają przetrwać kobietom menopauzę.


Właściwości lecznicze czarnej porzeczki



Ciekawostka

Liście czarnej porzeczki pomagają na miejsca po ukąszeniach owadów. Zgnieć liście porzeczki i pocieraj miejsca na skórze po ukąszeniu. 


Okłady z liści pomagają także na krwawiące rany i na nie gojące się rany żylakowe. Gojące działanie wywiera witamina K i olejki eteryczne,które maja właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze, antytoksyczne, przeciwwirusowe, silne działanie energetyczne i niezaprzeczalne możliwości gojenia ran.Na te właściwości wpływają wydzielane przez całą roślinę olejki eteryczne – zapach o ujemnej jonizacji.

Jedzmy czarną porzeczkę cały rok !


sok z czarnej porzeczki
fot. basilgenovese.tumblr

Jak wiemy już, czarna porzeczka to bardzo wartościowy owoc. Wykorzystujmy więc ją jak się da: jedzmy na surowo, róbmy z niej przetwory: soki, galaretki i dżemy. Czarną porzeczkę możemy także suszyć i jeść ją cały rok! Taka suszona czarna porzeczka to świetny dodatek do herbaty, ciast, deserów i przetworów. Dodana do naszej herbatki poprawi procesy przemiany materii i zwiększy odporność organizmu. Czarna porzeczka to jedno z najcenniejszych źródeł antocyjanów, które chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi.
Czarna porzeczka to prawdziwe bogactwo substancji leczniczych! Dlaczego więc tak mało osób wie, że można jeść suszoną czarną porzeczkę? Z niewiedzy? Suszona czarna porzeczka może być przecież pyszną i bardzo zdrową przekąską, jak również dodatkiem np. do muesli. Może być także naszym ''naturalnym zamiennikiem tabletki z witaminą C''. :)

Jeśli chcielibyście kupić suszone owoce czarnej porzeczki to proponuję tu: KLIK
a mieloną czarną porzeczkę tu : KLIK


źródła: pl.wikipedia.org, herbs2000.com, poradnikzdrowie.pl, urodaizdrowie.pl

Komentarze

  1. Soki i babcine przetwory z porzeczki są pyszne. Od zawsze było wiadomo, że jest bogata w witaminę C, jednak nie miałam pojęcia, że ma aż tyle właściwości leczniczych. Nic tylko jeść :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Większość ludzi nie ma pojęcia, że to taki skarb ta nasza "zwyczajna porzeczka";) Pozdrawiam serdecznie ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. zbija cisnienie krwi

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz