"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

piątek, 29 sierpnia 2014

Miechunka - nazywana złotą jagodą Inków dekoracyjna roślina o wysokich wartościach leczniczych

Złota jagoda - miechunka peruwiańska

Inne nazwy: miechunka jadalna, rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska, jagoda inkaska, jagoda peruwiańska, topo-tono. 

Przechadzamy się ostrożnie po ogrodzie,  w powietrzu czuć delikatne podmuchy jesieni, kolory lata powoli gasną, ale nie te pomarańczowe latarenki. Czy w Waszych ogrodach też gościły kiedyś te przypominające papierowe lampiony rośliny? Czyż nie są piękne! Nie każdy wie, że są nie tylko dekoracyjne, ale też jak najbardziej jadalne i mają dużą wartość leczniczą.

miechunka
fot.tumblr

Miechunka - owoce
fot.tumblr

Wewnątrz czerwonopomarańczowych lampionów miechunki schowane są jagody - małe, złociste kuleczki wielkości pomidorka koktajlowego. Mają one bardzo dużo pestek, a ich smak jest słodko-kwaśny, w literaturze opisywany jako kiwi-truskawko-agrestopodobny. Wśród gatunków tej rośliny wyróżnia się : miechunkę rozdętą i miechunkę peruwiańską, Oba gatunki są jadalne jednak smak miechunki peruwiańskiej jest dużo lepszy, a jej owoce oprócz swojej niezaprzeczalnej dekoracyjności, są bogate w witaminy i substancje o właściwościach leczniczych. Miechunka peruwiańska jest już rośliną egzotyczną i preferuje gorący klimat Ameryki Południowej,


Właściwości lecznicze złotej jagody
(miechunki peruwiańskiej)

złota jagoda właściwości
fot.tumblr




- Jagody miechunki są bogatym źródłem bioflawonoidów (czyli związków chroniących organizm przed nowotworami), a także wielu witamin, które zwane są witaminami wiecznej młodości (C - ok. 11mg/100g ! ), A i witaminy z grupy B). Stanowią one również źródło wielu innych substancji odżywczych. Zawierają dużo potasu (320mg/100g ),  fosforu, wapnia i magnezu.

- Mają niemały udział w uszczelnianiu naczyń krwionośnych i zapobieganiu chorobom serca.
Spożywanie owoców miechunki poprawia kondycję układu krwionośnego.

- Wodne wyciągi z miechunki wzmagają wydalanie moczu, a wraz z nim wielu zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii, np. mocznika, kwasu moczowego, dzięki czemu działają przeciwartretycznie i odtruwająco.

- Poza tym saponiny i flawonoidy zawarte w miechunce mają właściwości przeciwzapalne. Napary zmniejszają obrzęki. Poprawiają przemianę materii. Powinny być stosowane w leczeniu przewlekłych chorób stawów, skóry, otyłości, kamicy moczowej, w kuracjach odtruwających. Owoc miechunki został zamieszczony w farmakopei francuskiej – Ph. Gallica VI.

- Są doskonałym środkiem wspomagającym w leczeniu wielu infekcji i przeziębień.

- Posiadają silne właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne.

- Obniżają poziom cholesterolu.

Jak jeść miechunkę ?

Miechunkę można bez żadnych obaw jeść na surowo, po pozbyciu się łupinki i umyciu owocu. Drobne białe pestki, które występują w pomarańczowym miąższu owocu są także jadalne.
Jeśli jednak posiadacie dość duży zapas miechunki to możecie z niej przyrządzić na przykład nalewkę lub konfitury, może ona być także wytrawnym dodatkiem do ciast i deserów, a nawet bardzo wdzięczną dekoracją wypieków, galaretek itp. Specyficzny smak owocu pozwala na używanie go zarówno do potraw słodkich, jaki i mięsnych.Anglicy jadają owoce miechunki maczane w gorącej czekoladzie . Francuzi na surowo jako przekąski lub w sałatce.

Jeśli kupujemy świeżą miechunkę, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej kolor – jagody powinny być pomarańczowe. Żółte i zielone będą niedojrzałe i kwaśne. 

Oprócz świeżej miechunki warto też zastanowić się nad kupnem miechunki suszonej, którą możemy jadać podobnie jak rodzynki, jako bardzo wartościowa i lekka przekąska pełna wielu walorów odżywczych. Możemy ją też dodawać na przykład do porannej owsianki lub muesli. 

Złote jagody są niskokaloryczne:

100g złotych jagodów = 247 kcal
1 jagoda (około 2g) = 2 kcal


Złotą jagodę (miechunkę) możecie kupić tutaj: KLIK

1 komentarz :

  1. Proszę napisać coś na temat wpływu miechunki jadalnej na zniesienie nadkwaśności żoładka! Wypróbowałam! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze